fbpx

Tako je vidni politik Levice Štrukelj zlorabil sindikat za sejanje laži in manipulacij

Vodja SVIZ Branimir Štrukelj je tudi vidni politike stranke Levica. (Foto: STA)

Direktor RTVS Uroš Urbanija se je odzval na dopis sidikalista Branimirja Štruklja z dne 30. 8. 2022. Zapisal je, da je nesprejemljivo, da vidni politik stranke Levica z izrabo sindikata poskuša kršiti zakon in prek javnih pritiskov na vodstvo RTV doseči njemu všečno poročanje.

Direktor RTVS je Branimirja Štruklja opozoril, da je uredniška avtonomija nekaj, kar bi moralo biti tudi vam sveto. “Razumel bi, če bi se v javnem diskurzu oglasili s konkretnimi primeri, kaj vas je zmotilo. Žal ne omenite niti enega konkretnega pritiska in posega. Ker tega ni bilo. Zato so vaši zapisi evidentna laž z očitno željo, da bi vi sami lahko svobodno posegali v uredniško avtonomijo. Pričakujem, da s tovrstnimi pritiski prenehate, saj so v veliki meri nezakoniti, vsekakor pa brez učinka.”

Za dosego svojih ciljev se sindikalist Štrukelj poslužuje tudi manipulacij: “V zvezi s Slovensko tiskovno agencijo omenjate, da naj bi poskušal z ustavitvijo zakonsko določenega financiranja “na kolena spraviti” STA. Kar je laž v več ozirih in kar dobro veste. Kot vam je znano, nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič na podlagi pogodbe, ki jo je imel z UKOM, ni želel UKOM-u predati finančne dokumentacije, ki bi jo prav v skladu s pogodbo moral izročiti. Kot drugo pa je gospod evidentno kršil zakon o STA, saj je želel dvojno služiti – stvari, ki mu jih je plačala država, je še enkrat prodajal na trgu. Že gospod Veselinovič, ki je svojo pravico iskal na sodiščih, je izgubil prav na vseh stopnjah. Z novim direktorjem so bile stvari urejene v slabem tednu.”

Image

Direktor RTVS Uroš Urbanija je zapisal še, da finančno korektnost in upoštevanje najvišjih profesionalnih standardov pričakuje tudi na RTV: “Lahko ste prijatelji, lahko le znanci, toda zakone je potrebno spoštovati, z javnimi sredstvi pa ravnati maksimalno skrbno.” Zapisal je še, da bo vesel konkretnih pripomb in argumentiranih kritik ob posameznih konkretnih primerih, ob tem pa za žaljenje, sovražni govor ali celo hujskanje v javnem diskurzu ni prostora, saj to ni nikomur v čast.

Sara Kovač