fbpx

Tako se že zbirajo protestniki z grožnjami poslancem, ki danes glasujejo o predlogu zakona o nalezljivih boleznih: “Našli vas bomo, vsakega, ki bo glasoval za ta zakon”!

Množica že zjutraj zbrana, da popljuva poslance? (foto: bralec Nova24tv)

“Kam se boste skrili pred narodom, če jim boste jutri izglasovali nacistični zakon? Novi ZNB je zakon terorja, zakon uničenja. Našli vas bomo, vsakega, ki bo glasoval za ta nacistični zakon strahovlade, ga bomo našli. Nikoli več si ne boste upali stopiti pred ljudi,” je zagrozila Mateja Stržinar, očitno članica Facebook skupine Maske dol, ki je pred dnevi pričela s pljuvanjem in napadanjem poslancev. Danes namreč poslanci v državnem zboru sprejemajo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB-D) in poslancem tako grozijo. Pred državnim zborom pa se že zbirajo protestniki, ki očitno nameravajo grožnje uresničiti. Pritiski, grožnje pa tudi fizični napadi postajajo vsakdan, ob tem, ko policisti ne ukrepajo ustrezno, pa nasilni aktivisti dobivajo še dodatno spodbudo. Če kdo v tej državi zganja teror, so to prav tisti, ki s temi besedami in prstom kažejo na druge. 

Eden od fenomenov družabnih omrežij je ta, da združuje enakomisleče ljudi, četudi so med seboj oddaljeni in jim hkrati nudi občutek, da jih je še več, kot jih je v resnici. To jim seveda daje lažen občutek moči, kar se je pokazalo tudi tokrat, ob zagonu pljuvalne akcije, ki so jo sprožili v Facebook skupini Maske dol. Poleg občutka moči pa tovrstne skupine na družabnih omrežjih služijo tudi normalizaciji določenega mišljenja, določenega obnašanja – v smislu, če še nekdo drug ravna enako kot jaz, je to normalno in ne deviantno. Simpatizerji te skupine se tako že nekaj dni zbirajo pred Parlamentom in brezsramno pljuvajo, zmerjajo ter grozijo poslancem, ob tem pa jih ne prešine, da je njihovo početje vse prej kot kulturno. Tudi danes so zbrani na Trgu republike, kjer bodo vedrili ves dan in nadlegovali poslance, ki glasujejo o dopolnitvah zakona o nalezljivih boleznih.

O nadlegovanju in grožnjah, ki so jih bili v zadnjem času deležni pred Parlamentom, sta spregovorili poslanki Mojca Škrinjar in Alenka Jeraj ter poslanca Janez Moškrič in Leon Merjasec. Tarča napadov pa so bili v zadnjih dneh tudi nekateri drugi poslanci, med njimi poslanca NSi Jožef Horvat in Tadeja Šuštar ter poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Poslanci niso bili napadeni zgolj verbalno, vanje so se tudi zaletavali, še bolj zaskrbljujoče pa je to, da pri vsem skupaj ni posredovala policija. Žal ob vsem tem človeku pride na misel, da bi bile metode prejšnjega režima, ki ga nekateri izmed aktivistov tudi vneto zagovarjajo, ob takih trenutkih precej bolj učinkovite – več kot enkrat verjetno ne bi pljunil nihče.

Aktivisti očitno nimajo nobenih obveznosti, saj so se na Trgu republike pričeli zbirati že ob osmih zjutraj, tam pa bodo vztrajali cel dan – glasovanje naj bi bilo namreč šele zvečer. Kaj menijo, da bodo s tem dosegli, sicer ni jasno. Morda mislijo, da bodo z grožnjami tako prestrašili poslance, da si ne bodo upali glasovati za predlog zakona o spremembah Zakona o nalezljivih boleznih? Če ob morebitnih incidentih tudi tokrat policija ne bo ustrezno posredovala, pa je bo povsem jasno, da naša država pluje v smer, ki ne bo nikomur prinesla prav nič dobrega.

Foto: Facebook

Sara Bertoncelj