fbpx

Tednik Mladina je dosegel novo dno: Izgubil je sodno bitko z Brankom Grimsom in se opravičil – Josephu Goebbelsu!

Foto: STA

Pred štirinajstimi dnevi smo poročali, da je Ustavno sodišče zavrnilo pritožbo urednika tednika Mladina, Grega Repovža, zoper sodbo Vrhovnega sodišča v zvezi s sodbo višjega sodišča v Ljubljani, ki sta ugotovili, da je Mladina poslancu Slovenske demokratske stranke Branku Grimsu v deveti številki tednika leta 2011 kršila pravico do varstva časti in dobrega imena. Takrat je Mladina v svoji rubriki Mladinamit postavila fotografijo Grimsove družine ob bok družine nacističnega zločinca Josepha Goebbelsa. Zdaj, ko je Repovž tožbo izgubil, pa so se v Mladini odločili za nov udarec Branku Grimsu, saj svoje zmote očitno niso pripravljeni priznati; Mladina se v satirični rubriki Diareja opravičuje za primerjavo, toda ne Grimsu in njegovi družini, pač pa Goebbelsu. Kolumnist Reporterja Vinko Vasle pričakuje, da bo sledila nova tožba zoper zloglasno levičarsko trobilo.

Naj spomnimo, pri Mladini so se branili s pravico do svobode izražanja, a so Grega Repovža praktično vsa sodišča zavrnila z obrazložitvijo, da se je neokusno lotil posega v poslančevo zasebno življenje, saj se je Mladina lotila tudi njegovih otrok, ki morajo biti še posebej zaščiteni, zato so grdo kršili kodeks novinarske etike. Pri Mladini so se branili, da so skušali zgolj primerjati politično propagando Josepha Goebbelsa (nacističnega ministra za propagando) in Branka Grimsa.

Poslanec SDS je od tednika na sodišču terjal 40 tisoč evrov odškodnine in javno opravičilo, žena Martina Dragoš Grims pa 80 tisoč evrov odškodnine. Grimsova žena se je z Mladino nato lani poravnala, višina odškodnine sicer ni znana, Grimsu pa je sodišče prisodilo pet tisoč evrov odškodnine zaradi posega v čast in dobro ime. Zaradi nerazumno nizkega zneska odškodnine se je Grims na odločitev pritožil na višje sodišče. Zadeva je trenutno še na sodišču, zato poslanec našega vprašanja, kaj si misli o novi provokaciji Mladine, ni želel komentirati.

Mladine to ni ustavilo, da ne bi v svoji tretji letošnji številki, ki je izšla 20. januarja, znova obračunala s poslancem Slovenske demokratske stranke, tokrat v satirični rubriki Diareja, katere avtor Tomaž Lavrič bo letošnji dobitnik nagrade Prešernovega sklada. Mladina se namreč v kratkem stripu opravičuje za primerjavo, toda ne Branku Grimsu in njegovi družini, pač pa Goebbelsu. Lavriču so se nagrado odločili podeliti člani upravnega odbora Prešernovega sklada, ki ga je na predlog Ministrstva za kulturo lani izvolil Državni zbor.

Ker tednik Mladina kljub izgubljeni sodni bitki s poslancem Brankom Grimsom še naprej obračunava z desnico in objavlja izprijene vsebine, nas je upravičeno zanimalo, če bi lahko avtor novega neprimernega prispevka ostal brez svoje nagrade. Na pristojno ministrstvo smo poslali vprašanja, če si po njihovem mnenju Tomaž Lavrič zaradi takšnega izpada sploh zasluži nagrado, ki jo podeljuje RS, in če na ministrstvu razmišljajo o kakršnikoli potezi, s katero bi Mladini in Lavriču dali vedeti, da takšne vsebine ne sodijo v slovenski kulturni prostor. Na odgovore še čakamo.

Luka Svetina