fbpx

[Foto] Kaj so zagrešili ti mladi dečki, da so jih partizani zverinsko pobili?

Foto: STA, Komunistički zločini

Komunisti, obremenjeni s svojo ideologijo smrti, niso prizanesli niti osmim dečkom. Surovost partizanov je bila res brez primerjave, očetje in matere teh osmih otrok pa so morali celo življenje nositi najtežji križ – križ žalosti, ki je padel nanje s smrtjo njihovih otrok. Pravici na tem svetu nikoli ni bilo zadoščeno in nihče nikoli ni odgovarjal za smrt teh otrok. Še več, spletni portal Komunistički zločini piše, da ga velikokrat obtožujejo, kaj spominja na smrt teh dečkov. Žalostno, v kakšnem svetu živimo!

Umorjeni dečki, vsi so bili učenci istega semenišča:

Danijel Briševac
Rojen je bil 11. junija 1928 v Šurkovcu, v bližini Ljubije. Pred koncem druge svetovne vojne je bil učenec 6. razreda frančiškanske klasične gimnazije v Visokem in pripravljal se je, da tega leta obleče frančiškansko oblačilo. A tega ni dočakal … Danijel je bil namreč tisto poletje v svojem rojstnem kraju. V strahu pred partizani se je poleti pridružil koloniji, ki je bila namenjena proti Sloveniji in Avstriji. Leta 1945 so ga Angleži skupaj s preostalimi izročili partizanom, ti pa so ga likvidirali na neznanem kraju.

Ivan Kozina
Rodil se je 3. februarja 1926 v Modrani, v Plehanski župniji pri Derventi. V želji, da bi postal duhovnik-frančiškan, je šel v Visoko, kjer je hodil na frančiškansko klasično gimnazijo. Bil je v 7. razredu in pripravljen na to, da obleče frančiškansko obleko, ko so ga leta 1945, nekje na Križem potu, partizani ubili kot ujetnika.

Mato Kristić
Rojen je bil 15. decembra 1928 v vasi Okruglić, danes županija Donja Tramošnica pri Gradačcu. Bil je v 5. razredu frančiškanske klasične gimnazije v Visokem, ko so ga v rodnem kraju Donja Tramošnica, v zaselku Grab, 8. oktobra 1944 ubili partizani, skupaj s še 20-imi vidnejšimi Tramošničani. Njegov oče je na mestu njegove smrti postavil spomenik, ki pa so ga kasneje partizani umaknili.

Jozef Kurtušić
Rojen je bil 2. novembra 1926 v Johovcu, v župniji Foče pri Derventi. V Visoko je odšel, ker je želel postati duhovnik – frančiškan. Hodil je v 7. razred frančiškanske klasične gimnazije, ko je s svojima učiteljema in preostalimi sošolci zapustil stavbo v strahu pred partizani. Partizanom in  smrti žal ni pobegnil. Ubili so ga leta 1945, verjetneje nekje na Križnem potu v Sloveniji.

Franjo Ljubas
Rojen je bil 15. oktobra 1926 v Barami, župniji Busovača. Po begu iz Visokega v Slovenijo so ga nato Angleži kot učenca 6. razreda frančiškanske klasične gimnazije predali partizanom, ti pa so ga ubili v maceljskem gozdu pri Krapini 4. junija 1945, prav tako kot njegovega dve leti starejšega brata Nikolo.

Franjo Matić
Rojen je bil 28. aprila 1924 v vasi Mičije (zdaj župnija Šimići). Bil je eden najboljših študentov VII. razreda gimnazije v Visokem, zelo inteligenten in perspektiven, ko so ga Angleži izročili partizanom, ti pa so ga leta 1945 ubili. Komunistički zločini pišejo, da so ga partizani ubili brez sojenja in možnosti zagovora nekje v bližini Maribora, kjer je na enem od številnih morišč končalo njegovo truplo.

Nikola Perković
Rojen je bil 25. avgusta 1926 v Fojnici. Bil je študent VII. razred frančiškanske klasične gimnazije v Visokem, ko je z učitelji in kolegi zapustil srednjo šolo v smeri neznanega, proti Sloveniji in Avstriji. Prišel je do Pliberškega polja, od takrat pa se o njem ni nikoli več slišalo. Star je bil le 19 let.

Mato Zovkić (Zovko)
Rojen je bil 29. decembra 1927 v Modrani, v župniji Plehan pri Derventi. Bil je učenec VI. razreda frančiškanske srednje šole Visoko, ko so ga ubili skupaj s številnimi civilisti, duhovniki, teologi in menihi leta 1945. Potem ko so ga Angleži izročili partizanom, je umrl neznanega dne na neznanem kraju nekje v Sloveniji. Star je bil 18 let.

M. S.