fbpx

V Titovem Velenju so se pojavili plakati, ki poveličujejo nacizem, novinarka RTV Špela Kožar pa je brez dokazov in v nasprotju z novinarskimi standardi oblatila kar stranko SDS!

Foto: Twitter/Facebook

V nekdanjem socialističnem čudežu Velenju, kjer se na vsakem koraku pojavljajo rdeče zvezde, ne manjka pa niti največji kip diktatorja Josipa Broza Tita na svetu, so se pojavili plakati s sovražno vsebino, ki poveličujejo nacistične simbole in ideologijo. Glede na to, da je Slovenija država, ki je preživela grozote vseh treh totalitarizmov, nacizma, fašizma in komunizma, je takšno ravnanje povsem nedopustno. Očitno pa se nekateri na vsak način ne morejo sprijazniti s tem, da so Slovenci zmago na državnozborskih volitvah namenili stranki SDS, zato jo želijo oblatiti in povezati z omenjeno zadevo. Nobenega presenečenja seveda ni, da  ta ideja prihaja iz kroga RTV SLO.

Gre za novinarko RTV Špelo Kožar, ki je na družabnem omrežju Facebook pod podobo sovražnega plakata z napisom “Za družino, za državo, za raso” zapisala: “Tole je viselo po (mojem) Velenju. Plakati so odstranjeni in prijava podana. No, fino. Komaj čakam, da bo Pahor spet poudaril, kako mora relativni zmagovalec (13 % vs. 87 %!!) sestaviti vlado. In komaj čakam, da jeseni nekateri someščani spet obkljukajo skrajno Janševo politiko, tisti drugi pa ne gredo volit. #iFEARslovenia.”

Kožarjeva je ob tem še v komentarjih med drugim zapisala, da “le ena stranka nenehno širi tako propagando, na svoji Novi24 govori ne le o deratizaciji, Janša je za kulturni praznik govoril tudi o preštevanju – in spomin na ure zgodovine glede naci propagande mi je ostal v glavi. Nehajmo se sprenevedat no, da Janša ni nevaren in zakaj je temu tako. Hvala”. Prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je na Twitterju že odzval na zapis Kožarjeve in zapisal, da se sprašuje, če bo vodstvo RTV Slovenija reklo kako na sovražni govor novinarke ali se molče strinja?

Sicer 159. člen Kazenskega zakonika (KZ1) glede obrekovanja odreja:
(1) Kdor o kom trdi ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnično, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.
(2) Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
(3) Če je tisto, kar se neresnično trdi ali raznaša, take narave, da ima hude posledice za oškodovanca, se storilec kaznuje z zaporom do dveh let.
V Velenju je zmagala SDS
Zagotovo se nekateri nikakor ne morejo sprijazniti s podatki Državne volilne komisije, ki so razkrili, da je tako v volilnem okraju Velenje I (24,36 odstotka) kot tudi Velenje II (32,94 odstotka) zmagala stranka SDS, ki sta nekdaj veljala za rdečo trdnjavo. Kje tiči zajec za sovražni govor, pa so prepoznali tudi številni uporabniki Twitterja. Ena izmed njih je sovražni govor Kožarjeve označila z negativnim hujskaštvom proti SDS. “Verjetno boli, da se narod prebuja.” Drugi pa je zapisal: “Meša se jim, ker je tudi v Velenju na volitvah zmagala . Zato zdaj z udbovsko akcijo plakate podtikajo . #ni nepomembno, da je lažnivka Špela Kožar iz Velenja.”

Vir: mojvideo.com

Ob vsem tem pa je seveda potrebno pripomniti, da je zanimivo, kako skoraj nihče ne opazi ali ne želi opaziti, da je Velenje polno totalitarnih simbolov, vključno z masovnim kipom Tita, ki častijo in obujajo spomin na komunizem. Glede na to, da je komunizem ravno tako totalitaren sistem, kot sta nacizem in fašizem, se človek vpraša, kako je mogoče, da pa to nikogar ne zmoti? Tega se za razliko od nas dobro zavedajo v Evropski uniji, kjer je Evropski parlament oblikoval resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, ki poziva k spominu na žrtve vseh totalitarizmov in k njihovi obsodbi. Bo evropskemu zgledu kmalu sledila tudi Slovenija ali se bomo še naprej sprenevedali o preteklosti?

N. Ž.