To je 200 tisoč Slovencev, ki včasih nima niti za kruh

Foto: STA

“Vsi upokojenci zaslužijo človeka dostojno življenje,” je na današnji seji Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti poudarila predsednica komisije in poslanka SDS Eva Irgl. Izpostavila je tudi problematiko nasilja nad starostniki, ki je v naši družbi še vedno tabu tema.

Po podatkih statističnega pregleda ZPIZ-a več kot 200 tisoč upokojencev mesečno prejema med 100 in 500 evri pokojnine. Poleg socialno ogroženih je potrebno prišteti še več kot 160 tisoč socialno šibkih, katerih pokojnina je visoka med 601 in 700 evri. Tako kar 70 odstotkov upokojencev od skupnega števila vseh upokojencev predstavlja socialni problem v državi.

“To je kruta realnost socialnega stanja današnjega časa starejših in nemočnih, zato se upokojenci v državi ne počutimo več varne, saj država in njena politika, upokojence potiskata v še večjo revščino,” opozarjajo v sindikatu upokojencev in invalidov.

 N. K.
 • Botoks

  Ti očeta do praga,tebe otrok čez prag….

  • čopkovseved

   Veš, oskrba starostnika je bistveno dražja od oskrbe otroka v vrtcu, šoli. Ta rek že dolgo več ne drži. To razmišljanje je preveč sebično do otrok. Ali si pomislil, da so mnogi po cele dni v službah, da je danes delavnik razpotegnjen ćez cel dan., da mladi komaj shajajo, da so zahteve šole vse večje. Tudi mladi niso roboti in jim prav nič ne zamerim, da poskrbijo za domsko oskrbo staršev. Samo staršem, ki so garali in ustvarjali je težko razumeti, da morajo zapustiti tisto, kar so s trudom ustvarili. Tako pač je v sodobnem izkoriščevalskem kapitalizmu. In to je dejstvo, ki ga moraš sprejeti. Sam ne računam, da me bodo otroci v starosti finančno podprli. Problem je v sistemu, ki ti tega kljub pokojnini ne omogoča, ker so nam državo pokradli novodobni bogatuni. Pomisli, koliko se je v 70, letih gradilo, delavnik do 14 ali v razumnem turnusu, ampak kradlo se pa le ni tako javno kot se sedaj, pa nisem zagovornik socializma.

 • Vera

  Za nas upokojence več od prevelike kraje mnogih , ne ostane nič. Tudi previsoke plače bi morali znižati na razumno raven . Borčevske pokojnine pa tistim , ki niso bili v vojni , takoj ukinit . Takrat, ko bo vlada to naredila , bo za vse dovolj za človeka vredno življenje!

  • PUPA

   Posebne vrste kriminal je pa ta, da borčeva vdova prejema sorazmerni del borčevske pokojnine, po možnosti celo rojena po letu 1945. To je ravno tako kot, da bi vdova-vdovec invalida prejemal sorazmerni del invalidnine.

 • benasi

  Bo Kahrl vsem pomahal.

  • dare326

   in komentiral, “boli me džoko”!

 • 19slovenec91-2

  Kje je sedaj Amnesty International ? Kje je sedaj Mirovni inštitut ? Kje je sedaj Združena levica ?
  Kje je sedaj Desus in njihovi posranci, ki so glasni samo tisti mesec pred volitvami, po volitvah pa pozabijo na to ?

  Ajaa… Pozabil sem. Tukaj se gre za ničvredne bele slovenčke, o pomoči katerim ne bo nobeden izmed vladajoče elite niti pomislil.

  Upam da tisti rek, “vse se vrača, vse se plača” zares drži.
  In upam da bo naša generacija tista, ki bo izterjala ta dolg od teh vladajočih ter jih poslala na smetišče zgodovine.

  • benasi

   Sem upokojenec, NE jamram! Iščem poceni parcelo na britofu.

   • viktorh

    Če te ne moti, ti odstopim polovico parcele…

 • Gr8_1

  Samo tehle 100€ pa ne vem če bo držalo, ker je bilo nekaj časa nazaj na tv-ju rečeno, da je najnižja pokojnina 189€, ki ti pripada po 15ih letih delovne dobe, če imaš manj ti pokojnina ne pripada. No sem našel še tole http://sobotainfo.com/novica/politika-gospodarstvo/najnizja-izplacana-pokojnina-aprila-200-evrov-najvisja-2300-evrov. Torej Irglca ne seri.

  • benasi

   Ali je 100 ali pa 189€.. moraš bit čarovnik, da prideš z 500€ čes mesec. Ne pa ta sramota.

   • Gr8_1

    Tole si poglej http://cekin.si/clanek/pokojnina/dobili-boste-skoraj-100000-evrov.html
    Tisti 25 letnik, ki bo imel 342€ pokojnine vplačuje 389€ za pokojnino preko plače. Tako, če po pravici rečem, mi dol visi za starostnike še manj jih pa spoštujem. Pustili so, da so nam zje.bali državo, da so in bodo lahko lagodno živeli, mi mladi pa naj J ježa. Še en mi naj reče, da je treba starejše spoštovati zakaj že??

    • benasi

     Tudi ti boš enkrat v penziji. Tudi ti bi si želel NORMALNO preživet zadnja leta.

     • Gr8_1

      hahha to si izbij iz glave, prej bodo žale kot penzijon. Verjemi, da se bo v naslednjih 10ih letih povečala starost za upokojitev na 75 let.

     • benasi

      Bo!. Samo zato niso krivi penzionisti z 100-500€ pokojnine. Ko bodo naši vrli politiki večali delovno dobo in se pri tem sklicevali na demografijo bo ena velika laž. V vsej tej zgodbi je resnica samo to, da je pri nas veliko preveliki javni sektor. Vsaj za 1/2 ga treba zmanjšat in bo dovolj denarja v žaklu za pokojnine.

     • Gr8_1

      Ja samo ker boš JS manjšal boš na drugi strani dobil 80.000 socialnih transferjev, kar pa zopet ni majhen znesek. Socialna, izredna pomoč, subvencionirana najemnina itd. Poleg tega lahko določen del ljudi vržeš v stisko ko bodo začeli prodajati svoje premoženje. Ker ga bo na trgu veliko bo cena padla. Zakaj pa misliš, da banke držijo stanovanja??? Ker imajo ljudje hipoteke in če preplaviš trg z nepremičninami jim cena strmoglavi. To se lahko zgodi tudi v primeru starostnikov, Če ostane ta zakon, ko si občina dovoljuje plombo na nepremičnini za poplačilo doma bo kar naenkrat (v roku 15 let) imela nešteto nepremičnin (vsaj določen delež na nepremičnini). Cene bodo strmoglavile, ko se jih bodo želele znebiti. S tem bodo zmanjšali tudi vrednost tvojega premoženja. Gledano celostno gre naša družba v K. na tak ali drugačen način.

     • benasi

      Ali imaš 80.000 javnih delavcev z 2000€+bruto, kateri ne vedo zakaj so tam ali pa 80.000 na borzi in vedo zakaj so tam. Cena nepremičnin je že sedaj zelo prenizka. Našo družbo pa še vedno lahko rešimo! Samo vsak se mora prijet sam sebe za ovratnik in vprašat kaj lahko stori!

     • u3krasne

      Ne pozabi! 80.000 javnih delavcev, bruto plača 2.000€, od tega se vplača v državne blagajne skozi davke in prispevke (akont. dohodnine, prispevek za pokojninsko blagajno, zdravstveno blagajno, za zaposlovanje, za poškodbe pri delu, za porodniške) 66.520.000 € in še delodajalec vplača 16,1 % prispevkov na bruto (spet pokojninsko, zdravstveno, zaposlovanje,…), kar znaša 25.760.000 €. Pri izračunih je treba vse to upoštevati!

     • benasi

      ? To vse plača gospodarstvo. JU ne ustvari teh 25.760.000. To je prevelik stroj, da bi ga mi nahranili.

     • janez.pokoncni

      Fant ima prav! Na račun norij barab (recimo kompleten Desus je že tak) v zadnjih 25tih letih on in kompletna njegova generacija sploh ne bodo dobili osnovnih pogojev za živet normalno življenje!

     • macon

      Za našimi upokojenci potop. Če mladi nimajo kruha, naj jedo potico.

      Bolj sebične generacije kot so naši socialistični upokojenci, ni.

    • Slovenija moja dežela

     ja,če boš zdrav,jo boš dočakal in boš tudi ti enkrat upokojenec. Niso starostniki krivi,kriva je država,ki vse zafura in skrbi samo za svoje rit. Če bi država bila sposobna imet red in bi skrbela za dobro ljudi,bi tudi pokojnine bile boljše. Ker pa so isti lopovi že 70 let v vladi,pa ne more bit nč drugače.

     • Gr8_1

      Kako niso nič krivi??? upokojevali so se pri 54 ali manj, dol jim je viselo kdo vlada in na kakšen način samo da kaplja v denarnico, mi mladi pa naj živimo sebe, njih in še državne voluharje.

     • Slovenija moja dežela

      pa še vedno niso upokojenci pisali zakonov,še vedno je tu država. In res je ,Desus so sami priviligiranci,da ne govorimo o kvazi borcih in podobno

     • Gr8_1

      Res jih niso pisali ampak volijo jih pa. Erjavec je dober primer. Za JJ in podobrne tam z zastavami in rožicami skačejo, pred parlamentom jih še nisem videl. Tole je SD skuhal z penzionisti http://www.delo.si/novice/slovenija/joc-pececnik-napovedal-odhod-iz-grosuplja.html Same stare mame in ati so dajali podpise.

     • benasi

      ++++++

     • Slovenija moja dežela

      ja,Ljubljana je močna tako in drugače

    • janez.pokoncni

     Sam sem star prdonja (50 let) vendar ti s sklonjeno glavo dam precej prav. Sicer še nisem okusil nobene bonitete in izgleda, da bom prav tako zelo jebena generacija (ti boš še na slabšem).
     Zločin (res zločin) nad mladimi (in tistimi še nerojenimi) delajo kaviar socialisti že od leta 1991 pa se nič ne premakne proti normali.
     Mladim, če gleda res vsak nase, kar je v bistvu edino normalno, res ne preostane drugega kot beg iz te norišnice.

     • Gr8_1

      50 let pa res ni veliko si na neki dobri polovici življenja. Je pa res, da imaš še 17 let do upokojitve, če ne želiš odbitkov ;)
      http://www.etk.fi/fi/service/retirement_ages/1601/retirement_ages

     • janez.pokoncni

      Zase se ne bojim. V bistvu sem priskrbljen, zelo problematična pa bo moja (in jasno vse za njo) generacija.
      Na drugi strani gledam svojo mater. Končala je srednjo šolo, nikoli ni imela benificirane dlovne dobe, delala (hodila v službo) je v administraciji. Pazi to. v penzijo je šla pri 48 tih (!) letih in 28tih letih delovne dobe. V penziji je že 25 let!
      Moj stara mati (mater, dobre gene imam) se je upokojila za svoj 50ti rojstni dan. Danes je stara skoraj 96 let!

     • Gr8_1

      Ja to so morali, kakor sem nekatere poslušal so jih kar prisilno upokojevali. Tako zmanjšaš stopnjo brezposelnosti, če imaš zadaj baby boom. Danes enako počnejo s šolanjem. Če bi se vsi dijaki in študentje odločili, da prekinejo šolanje bi jih imeli 220.000 na borzi. Zato pa država promovira šolanje, da jih čim dalj časa drži na plečih staršev in ne na borzi dela. Glede na to, da nekih tujih investicij v Sloveniji nimamo bo bolj težko za visoko izobražene dobiti službo.

     • macon

      Moja mama je tudi imela 28 let delovne dobe in je šla v penzijo z 52 leti.

     • janez.pokoncni

      Pismo medvojna generacija je preživela življenje. Dokler je trajala vojna, se niti zavedali niso, da živijo. Ko bi morali delati, itak ni noben zares delal. Sam imam nekaj malega delovne dobe v socializmu – roko na srce, plače so bile katastrofa, ampak “delali” smo tako,kot danes “dela” JU. No, za njihove penzije pa danes režemo jermene s hrbtov otrok (vsako leto 1,5 milijarde minusa v pokojninski blagajni).

   • Slovenija moja dežela

    ja in to z diplomo. Ampak zanimivo je to,da nihče od teh hudirjevih politikov nč ne ukrene. Jajca dam na klado,da bo tisti ki bo prvi začel reševati tak problem imel močno podporo ljudstva in bo zlahko zmagal,pa se tega nihče ne loti? Verjetno za to,ker ima sam dosti,…

 • Slovenija moja dežela

  glavno da imajo lopovi za čas pripravljenosti plačano,pa da migrante futrajo od spred in od zad,pa da imajo kvazi kulturniki plačano,pa da menedžerjem dvignejo plače,za navaden folk in upokojence pa ko jih j..e,a ne? To ti je banda pokvarjena lopovska,treba je generalnega čiščenja v tej naši državi,lopove v keho,pa normalne ljudi gor(če sploh jih še je kaj). Mater,a tega p ane bomo vidl v dnevniku pa na kurah,pa ne vem še kje?Ampak kot kaže gre folku še preveč dobro da verjamejo tem lopovom. To ni za nikamor več,me kar zmrazi ko tole berem in poslušam tisto cmero,pa modernerja,pa kopačko,violinco,joj,kolk sem jezen

 • PUPA

  Zanima me kdaj bo stranka DESUS uredila, da bo vsak upokojenec v Sloveniji s polno delovno dobo, zmožen plačevati s svojo pokojnino polno oskrbo v domovih za ostarele?
  V primeru, da DESUS tega ni sposoben, kar je vidno naj se Karl z vso njegovo falango spelje na Žale.

  • benasi

   Mislim da bi bilo najbolj pravično, da je enaka višina pokojnine za vse z polno delovno dobo.

   • Gr8_1

    Bravo točno tako, in odvzem volilne pravice.

    • benasi

     Bravo. Na to sem pozabil. in takoj veliko število inkasantov iz parlamenta ne pride čes prag.

   • soc

    Pa množična grobišča in prepoved dedovanja. Še odvzem otroka ob rojstvu, pa imamo nacizem/komunizem in excelsis. Muy bien.

 • Gr8_1
  • janez.pokoncni

   Hja, to je ena plat, na koncu članka pa piše tudi tole :

   “To pomeni, da je do leta 1996 država kmetom plačala približno polovico zneska prispevka, od leta 1996 dalje pa nekoliko več kot tretjino skupnega prispevka,« pravijo v Zpizu in dodajajo, da so v letu 2014 kmetje, ki so bili zavarovani za ožji obseg pravic, plačevali najnižji prispevek v znesku 38,11 evra na mesec, recimo delavci, podjetniki ali družbeniki pa so v letu 2014 plačevali najmanj 190,82 evra mesečno.”

   Torej 38,11 proti 190,82 (navedeni minimalni zneski mesečnih plačil).

   • Gr8_1

    To mi je jasno. Torej za zaposlene zakon skrbi tako, da je obvezno višje plačilo zavarovalne osnove, pri kmetih so jih pa načrtno porini v bedo, delo do smrti oz. prodajo svojega imetja. http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/vsak-dan-propadejo-tri-slovenske-kmetije. Vem, da majhne kmetije nimajo možnosti preživetja samo zaradi trenutne cene mleka so v nevarnosti tudi kmetije, k dobro poslujejo saj kmetje, ki imajo prirejo mleka razmišljajo o zapiranju in zakolu živine. Ko se bo to zgodilo bo prizadelo kmetije, ki se ukvarjajo z prirejo živine, ker bo preveč mesa na trgu. In tako bo državi uspelo ubiti dve muhi na en mah. Na prireji govedine smo že sedaj preko 100% samozadostni.

 • Divine Light

  a mladi si pa ne zasluzjo cloveka dostojn lajf???!!

  • benasi

   Seveda, da si ga zaslužimo. Me zanima če lahko gremo tožit državo za izgubljena leta v tej državi? zame bi bila normalna plača 1200 neto. Bil sem brez dela 22 mescov= 26.400. To, da mojemu otroku in ženi nisem mogel zagotovit normalnega življenja=100.000€. in tako dalje.

  • Duhec

   Zgleda, da ne….

  • domovina mili dom

   Si ga bodo morali prislužiti na volitvah. Komunisti so svetla bodočnost pri kolhoznih kotlih.

   • janez.pokoncni

    !!!
    Tole pa še kako drži problem je le, da se tega ne zavedajo in v večini “padajo” ravno na največje barabe (ZL, SD).

 • tomven

  Upokojenci, volite prevaranta korlna… ste že pozabili tisto o jurju penzije pa to?

 • janez.pokoncni

  Debata se je razvila na temo penzij.

  Zgolj v info. Vsako leto se v Sloveniji rodi cca 20.000 otrok, vsako leto odide (migrira) iz Slovenije 10.000 mladih, večinoma izobraženih ljudi, ki so na začetku svoje delovne dobe. Teh 10.000 nadomesti (vsaj zaenkrat je bilo tako) 10.000 “znastvenikov” iz območja exJuge.
  Samo ta stavek bi moral vsakega normalnega človeka zabiti v tla nam pa kaviar socialistični politiki razlagajo, da so tovrstne migracije normalen pojav. Verjetno so, ampak pri nas paradne konje zamenjujemo za ljudi, ki so dobri izključno za na sončno upravo, njihova dodana vrednost pa se piše z negativnim predznakom.
  Po mojem Slovenije ne rešijo več niti Bog, Alah in Manitu skupaj.

  • Slovenija moja dežela

   jep

  • benasi

   Nihče ne migrira iz Slovenije. To je demografija!

  • soc

   *****

   P.S. Kaviarski so ugotovili napako v enačbi, zdaj na hitro uvažamo nekaj tisoč poskočnih inženirjev in doktorjev iz razgledanega arabskega sveta, Slovenija bo rešena, le Slovencev ne bo več, da bi to videli.

 • avtohtoni neandartalec

  Nemogoče.
  Ne boste me prepričali, da lahko kar 350.000 tisoč ljudi pri nas kar tako propade, + nihče ne ve koliko izbrisanih in razseljenih, to je vendar praktično vsak peti med nami.
  Nemogoče je, da toliko ljudi pri nas nima ničesar, ker smo z osamosvojitvijo postali tudi lastniki, kmetje so dobili kmetije in zemljo, upravljalci družbenega premoženja in visoki komunisti razkošne rezidence in hiše, delavci in socialni problemi so dobili stanovanja, vsi smo dobili deleže od vsega ostalega, če seštejemo vse skupaj in delimo z dva milijona, je točno jasno koliko je približno vsakdo izmed nas dobil. In to lahko potem preračunamo najprej na regionalne, potem na občinske, nato na posamezne meste in krajve dele, dokler ne pridemo do ekonomije posameznika, točno je jasno kaj in koliko je kdo dobil.
  Tudi Pekarna miš maš v resnici ne obstaja, točno se ve kdo je opravil kakšno delo in kdo je dobil plačano, no, tu se pa začnejo hudi problemi in pradoksi naše družbe.
  Ker pri nas prvorazrednim državljanom ni treba nič, ni jim treba spoštovati zakonov in jim tudi ni treba plačevati pošteno opravljenega dela, ni jim treba pomagati državljanom drugega in tretjega razreda, pod posebno zaščito države, če hočejo, kar pomeni, da za petino ni.
  Kaj čemo pa zdaj, lopovom nočemo ponrati, poštenim pa ne moremo vzeti, ker potem bi nastradali pa vsi. Narod kanibalov in nekrofilov. Od primera do primera je treba iti, vzeti je treba moč skorumpiranemu državnemu aparatu in jo preseliti med ljudi, gremo gledat kako, po kakšni logiki, po katerem zakonu je mogoče, da smo vračali zemljo nekdanjim fevdalnim gospodarjem in okupatorju, na podlagi fevdalističnih zakonov, Slovence pa deložiramo, ker niso dobili plače in Ustavno zagarantiranih subvencij ter socialnih pravic, ker so dolžni par sto evrov, ker sni bili do dans lastnik ničesar, ker so fašisti vzeli njim in dali svojim. Tako nekako gre ta začaran krog, vi pa zganjate zdaj tu neko patetiko, kot da ne bi vedeli, da je pri nas nekaterim celo prepovedano delo in so neprestano pod nadzorom, ja vidite, da nihče noče javno povedati koliko ljudi neprestano nadzrata vojska in policija, koliko jih to počne in kako to delajo, ja normalno, da morta pol naroda crknat, če pa nekdo podpira ves ta fašizem.
  Gremo gledat koliko sai bo država spet sposodila za neplačane kazni in položnice, za stvari, ki se sploh niso zgodile in za dolgove, ki jih dolžniki zaračunavajo svojim neprostovoljnim darovalcem, tega ni nikjer drugje več na planetu. Najprej si izmislijo stroške, da lahko upravičijo fašistično nasilje, ker seveda ne deluje in tudi ne more, rabijo še več represije, še več kreditov, da plačajo vse tiste mesarje in psihopate ter opremo iz tujine, država se zadolžuje za prazen nič oziroma na škodo petine evgenično izločenih in žrtvovanih državljanov.

 • avtohtoni neandartalec

  Samo ena rešitev je, vsi ti ljudje morajo od države izterjati kar jim pripada, zahtevati vrnitev v naravi in odškodnine, barabam pokvarjenim je treba pa vse pobrat, pa bo šlo lepo počasi naprej, čeprav je ostal cel narod brez tretjine pričakovanje življenjske dobe, predvsem najlepših let življenja. Sicer je pa verjetno najbolje, da se pripravimo na zombije, ker je ni matematike, da bi se lahko to dobro končalo, sploh sedaj n, ko je pahor razveljavil pridobitve socialistične revolucije, ki so nam tako dolgo zagotavljale še nekje vzdržno življenje. Same burtalne reforme in najhujše možne kazni, koristi pa ne, da ni nobene, na slabše gre, kljub temu bi radi še več krvi, če je to normmalno, potem pač nič več ne razumem.

 • domovina mili dom

  Upokojenci imate to kar ste volili. Rdeča zvezda vam nosi boljši jutri. Spoštovanje tistim, ki ne nasedajo rdeči falangi.

  • rrrrr

   Domovina mili dom, spet ste me prehiteli. Povedali ste bistvo od bistva. Kje je bilo tistih 200.000 Slovencev, ki nima za kruh, na vseh volitvah? Doma ali pa so volili Desus, SMC, Zares, ali druge rdeče derivate? So bili kdaj pred Sodiščem v Ljubljani? Pa pred RTV Ljubljana, Koper? Pa pri shodih proti migrantom? So se s praznimi vrečkami zbrali pred parlamentom, pred svojimi občinami? Ne, bojo že drugi!
   Tudi jaz spoštujem tisto peščico, ki ne naseda rdeči kamarili, drugi pa naj jedo, kot je rekla kraljica Antonietta, če nimajo kruha, kremšite.
   Ali po srbsko: nema brašna, nema hleba, glasali ste, tako treba!

 • Meho

  Ja, ampak Karel Viktor Erjavec, znani prvoborec za upokojence, je pa pred kratkim želel drastično zvišati pokojnine. Za celih 3 evre, pa mu Mramor tega ni pustil. Si moreš mislit.

 • Osti jarej

  …poslance vsaj za obdobje treh mesecev na minimalce….zato,da bodo vedeli o čem pravzaprav govorijo,ker bodo to izkusili na lastni koži,v želodcih in posledično ritih……ki včasih nimajo niti za kruh???…ki konstantno nimajo za nič drugega,kot za kruh in kakšen košček mesa….

 • Osti jarej
 • Osti jarej

  ..po novem,kakor kaže,bomo vsaj umirali v krohotu in veselju…..namesto kisika bomo dobili smejalni plin….in milijarde in duše ,letijo v nebo…..a ma kdo kakšen šmajser več ,na zalogi?!

 • Vid

  Preden se nepismeni pionir, ki črpa iz STA, Dela in kar je še murglskosrbskih jugokomunističnih trobil od soboteinfo do tokija, odločiš, da svoja sranja podtikaš ljudem, se vsaj nauči brati.
  Iz članka ne izhaja, da bi Irglca omenjala številke, ampak se avtor/ica prispevka sklicuje na “podatke statističnega pregleda ZPIZ-a”, ki je torej tozadevno izpostavljen in relevanten vir:
  http://i.imgur.com/zjIiVsn.jpg

  Če želiš spodbijati kako trditev dejanskega vira, ga pač potolčeš z nasprotnimi dokazi, ne pa z blatenjem ljudi. Seveda pa je namen smetilčkov in seratorčkov tvoje gaže ravno ta.
  Tvoja mokra sanja JJ je Človek, je človek, ki je protizakonito in protiustavno tepihovan in sfukovan; skakanje zanj in podobne pomeni skakanje za Resnico, za pravo, za pravico, za demokracijo, za Slovenijo in tudi za penzije, ki so med leti 2004-2008 (v času JJ-ja) rasle.

  Sicer pa imate murglskosrbski jugoslovančki več kot dovolj ostalih 99 % medijev, kjer lahko v miru blatite ljudi.

 • neny

  Imamo skoraj 200.000 folka – zaposlenih v JS in JU. Vsi so dobro preskrbljeni že po žlahtni liniji itd…malo kateri stanuje v najemniškem stanovanju. Če dam na stran policaje….in nižje medicinke nima nihče od teh nižje plače od 1200 eur netto oz. 2.200 bruto.

  Večinoma prejemajo pa plače med 1500 do 2.000 netto – enkrat toliko poleg je pa brutto. Zelo zanimivo in pa navgravžno je naslednje. En zaposlen v JS ali JU iz zg. povprečnega ranga (1.500 – 2.000 netto in 3.000 brutto) prejme v enem mesecu toliko izplačila iz državnega proračuna, kot socialec v celem letu ali pa penzijonost z najnižjim penzionom.

  Če bi država odpustila višek delovne sile v JS in JU – 80.000 ljudi, bi prihranila skoraj 3 milijarde na leto. JS in JU požre več kot polovico SLO državnega proračuna…..Nepotrebne državne službe so največja mafija v SLO.

  • Vera

   Samo vprašala te bi , koliko misliš, da zasluži ena tajnica ( zapisnikarica ) na sodišču ? Hvala za odgovor !

   • Čakija Noris

    600?

    • neny

     vključen je sam povprečje – višji rang če ste prebrali. ( policaji, redarji, čistilke, nižje medicinke, gasilci itd. niso tukaj, tud kaka tajnica ne) -:)

     • Vera

      ” neny ” : Še mnogo je takih po državnih službah , ki prejemajo samo 600 evrov neto !:(

    • Vera

     Res samo 600 evrov čiste neto plače ! :( Naj nihče več ne piše, da so vsi v JU ali v državnih ustanovah dobro plačani . Zato si pa vsak na svoj način išče delo v tujini , ker s tem denarjem se ne da živeti , če niso mladi pri starših .

  • macon

   Sem v JU, v ožji državni upravi in večina, vsaj 90%, ne prejema toliko, tudi večina s faksi ne. Srednješolski kader ima večinoma do 1000 EUR, zaposleni s faksi nekje od 1200 do 1500 neto. Sam imam 24 let dobe, delam kot programer z višjo šolo in imam manj kot tvoj spodnji znesek. Z visoko bi imel največ dva razreda več oziroma okoli 100 EUR neto več in spet ne bi dosegal tvoje spodnje cifre.

   Povprečje višajo vodstveni kadri in razni svetniki, verjetno jih je vse polno po sodiščih in ministrstvih, tukaj jih ni veliko (en od zavodov).

   • neny

    Ne bo držalo, odvisno…. kje si. Sicer si poglej lestvico in maso plač za javne uslužbence. Srednja šola mislim da sega tam nekje do 25. plačnega razreda….

    • macon

     Pri nas vem za kup ljudi, koliko približno imajo, ker sem že toliko časa tukaj. Problem JU je slaba organizacija in razni nesposobneži ter čedalje hujše birokratiziranje. Brezvezni opravki. Mladi so tudi socialno odklopljeni in sebični. Sem srednjih let in ko sem se zaposlil, je bil kolektiv veliko bolj povezan.

     • neny

      In ti mladci so vsi s faksi, danes ima že vsak ta drugi magisterij, tudi doktorati so lahko dosegljivi…delajo pa birokracijo in hodijo po brezveznih opravkih…-:)

  • Mojca pokraculja

   Ne vem ali ta podatek drži 200 tisoč JS in JU. Mislim, da bi morala biti številka večja. Saj je v JS takorekoč že vsaka dejavnost oziroma služba. Zakaj mora biti lekarna javni zavod ? Pa še mnogo podobnih primerov je. Zakona o zavodih se v 25 letih ni noben lotil, ker nihče ni sposoben narediti rezov v JS.

   • neny

    V tujini štejejo v državni aparat tudi železnice in pošto, telekom – vsa državna podjetja ….s temi vred naj bi jih bilo pri nas zaposlenih 300.000, pa poleg niso zajete še vse agencije… O tem sem brala nedavno v enem članku v Financah. Pri nas ne upa nihče prešteti koliko jih je. Nekje dvakrat več jih mora biti, kot v real sektorju…

 • Unikatna

  Majhne pokojnine, majhna nadomestila za brezposelnost, minimalne plače na eni strani; na drugi pa velike pokojnine, bajne borčevske pokojnine (ki so se prenesle na vnuke), bajne plače in če še to ni dovolj, še kradejo povrhu, si izplačujejo dodatke…

  Ne, ni res, da volijo DESUS samo upokojenci…to ne verjamem…

 • Slovenija moja dežela

  zgoraj levo,vidimo kak bizaren izum,so si umislili,pa se vprašam,če se ta zadeva mogoče že v praksi pri naših vladajočih strankah probava,glede na dogajanja v zadnjem času

 • viktorh

  “Če nimajo kruha, naj pač jedo potico” , je izjavila Marija Antoinetta pred usmrtitvijo na giljotini…
  Imamo vse razloge, da skrajšamo ministrico za delo…. in ministra Karla, ki je obljubljal nebesa…

  • Krtača17

   Pa še kakšnega ki se pase/jo kar skozi več vlad….

   • viktorh

    ..a ti misliš na DDR in ZSSR?

 • Čakija Noris

  Kdo voli SMC in DESUS? Obrtniki? Delavci? Podjetniki? Kmetje?

  • macon

   Bedaki.

 • neny

  Plačna lestvica za določitev osnovnih plač javnih uslužbencev in funkcionarjev v obdobju od 1. junija 2013 do 31. decembra 2015)

  http://www.sindikat-vir.si/db/sindikatvir/file/pla%C4%8Dna%20lestvica%202015.pdf

 • čips

  Glavno, da majo nove obraze!!!

 • garfi

  Mene pa zanima, zakaj se ne udeležujejo protestov, volitev, referendumov ?

 • Slovenec 33

  Zaradi teh in takih, ki grabijo davkoplačevalski denar iz korita imajo upokojenci tako nizke pokojnine (najnižje so najmanj 200 € nižje od zasluženih).
  http://www.gibanje-ops.com/prispevki-razlicnih-avtorjev/41-prispevki-razlicnih-avtorjev/272-priseljenci-v-udobnih-slubah-v-javni-in-dravni-upravi-slovenci-na-cesti

  • neny

   zanimivo…. kap te mora. Sodišče so polna oseb na ič. Prišla sem do št 931, groza kako so zatirani Slovenci. Zakaj sploh imamo slovenska sodišča, če so na položajih samo jugoviči. Tega pa nisem vedela. Izdana država V CELOTI.

   • Krtača17

    Upam pa da zdaj razumeš?

    • neny

     a ne.

 • Jožef

  Minimalno plačo in pokojnine dvignit 1500 evrov ,na koncu se vse preko davkov vrne v proračun.

 • dare326

  Glavno da je denar za banksterje.

 • Borut Stari

  Tisti, ki so šele začeli delati javne pokojnine ne bodo nikoli ne videli ne doživeli.

 • bojan

  Sej že čez ene 5-10 let ne bo ne pokojnin, še manj pa socijalnih pomoči… današnji začetni delavci delajo/ služijo samo za sproti .. pokojnin ne bodo nikol vidli, čeprav plačujejo za njo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!