fbpx

To je prijatelj Danila Türka iz Lendave, ki je preko občine zaposlil celo družino

Foto: Lendava.si

Hči je direktorica občinskih vrtcev, sin je zaposlen v lendavski Čistilni napravi, zet je direktor razglednega stolpa Lendava, žena pa opravlja računovodske storitve za lendavske javne zavode. Za vse družinske člane je poskrbel aktualni lendavski župan Anton Balažek.

Anton Balažek opravlja funkcijo župana v Lendavi že 14 let. Formalno nikoli ni bil član katere od političnih strank, vendar je vedno znal koketirati z vsemi – od LDS, SLS, Pozitivne Slovenije in Državljanske liste GV. Prav tako pa je osebno zelo blizu nekdanjemu predsedniku države Danilu Türku. Tako blizu, da je Türk iz njegovih rok prejel nagrado za častnega občana občine Lendava, “zaradi svoje povezanosti z Lendavo in njenimi občani, za vzpostavljanje dobrih sosedskih odnosov s sosednjo Madžarsko, za aktivno sodelovanje pri krepitvi narodnostnih pravic v Republiki Sloveniji ter s podajanjem idej in izvajanjem aktivnosti na področju razvoja turizma v občini.” Podelitve tega priznanja se je udeležil tudi generalmajor Ladislav Lipič, ki velja za enega bolj vplivnih prekmurskih “starih fantov” nekdanje komunistične elite.

Balažek je za župana prvič kandidiral leta 2002 na listi propadle stranke LDS. V tem času se je Občina Lendava po mnenju našega vira spremenila v svetovno prestolnico nepotizma. Po naših informacijah ni namreč nikjer v Sloveniji v občinskih zavodih zaposlenih toliko družinskih članov nekega župana kot prav v Lendavi.

Hči, sin, zet in žena na občinskem denarju
Župan Balažek naj bi v občinske zavode in podjetja nastavil svoje najbližje sorodnike. Hčer je imenoval kar za direktorico občinskih vrtcev Lendava, sinu pa je uredil službo v podjetju Čistilna naprava Lendava d.o.o., katerega ustanovitelj je prav Občina Lendava. Krona njegova nepotizma pa je nastavitev njegovega zeta za direktorja zloglasnega lendavskega stolpa, s katerega se po županovih besedah “vidi razgled do Madžarske, Avstrije in Hrvaške”.

Dobro gre tudi podjetju županove žene Mirjane Balažek, ki opravlja računovodske storitve. Njeno podjetje 5 Plus opravlja računovodske storitve za več občinskih javnih zavodov, njihove storitve pa plačujejo tudi na razglednem lendavskem stolpu.

Poskrbel je tudi za svojo prihodnost
Balažek je kot skrben oče res dobro poskrbel za svojo družino, čeprav gre za zlorabo pooblastil županske funkcije. V javnosti se menda že dolgo časa hvali, da je poskrbel tudi zase. Ker ve, da mu občani Lendave na naslednjih lokalnih volitvah ne bodo ponovno zaupali svojega glasu, si je zagotovil ugledno diplomatsko funkcijo – menda se mu za naslednje leto obeta pomembno mesto veleposlanika Republike Slovenije na Madžarskem.

Vprašanja o nepotizmu župana Balažka in vpletenih družinskih članih smo poslali tudi na Občino Lendava. Iz urada župana so nam sporočili, da je bila hčerka Tina Hozjan, ki je kandidirala za ravnateljico Vrtca Lendava, edina kandidatka, ki je izpolnjevala predpisane pogoje

Prav tako so potrdili, da je županov sin zaposlen v podjetju Čistilna naprava Lendava, vendar občina tam ni večinski, temveč zgolj četrtinski lastnik.

V sklopu družinskih povezav so nam potrdili tudi zaposlitev županovega zeta v podjetju Vinarium Lendava, ki pa je preneseno na Turistično zvezo Lendava vabi. Tam po njihovih besedah tudi sprejemajo odločitve o zaposlitvah.

Glede poslovanja županove žene z občinskimi zavodi so nam na občini posredovali odgovor, da je bilo njeno podjetje izbrano na podlagi javnih razpisov, kar so preverile tudi pristojne inštitucije. 

M. P.