fbpx

To je ta profesionalna in nepolitična RTV: Poročajo le o mini protestu proti srečanju SDS, ne pa tudi o vsebini

Foto: tw

“Konec sprenevedanja. Tokrat bodo ustavni red rušili skupaj na istem kraju ob istem času. Sredini in petkovi, tisti od stranke SD, od stranke Levica in tisti od vohunčka Murčija, Kosa in stranke LMŠ,” je opozoril predsednik vlade Janez Janša in še enkrat spomnil na znano dejstvo: “Kajti botri in globoka država so isti.” Dodal je ključnik “levi fašizem”. Kot kaže petkovi in sredini protesti izhajajo iz istega izvora. Ob vsem tem pa se je pokazala tudi vloga RTV Slovenije.  O prejšnjih regionalnih srečanj namreč niso, ob najavi protesta, pa je le o protestu poročalo več novinarjev kot protestnikov, ne pa tudi o vsebini srečanja. Kot pa kaže petkovi in sredini protesti izvirajo iz istega izvora.

“O samem dogodku medij ne poroča. Poroča pa o mini protestu neke “ljudske skupščine” zoper dogodek, o katerem ne poroča. To je ta opevana profesionalnost in nepolitičnost našega javnega RTV servisa”, je dejal politolog dr. Miro Haček.

Minuli torek, ko so na Brdu pri Kranju potekale priprave na sprejem gostov Vrha EU-Zahodni Balkan, so po ljubljanskih ulicah divjali protestniki. Na srečo se je tokrat končalo tako, da je Policija razpustila protest in priprla organizatorja Zorana Stevanovića ter Zlatana Čordića. Protesti so bili sicer napovedani tudi naslednji dan, vendar pa se brez šefov očitno niso znali zbrati, pa še dež je padal. Se je pa na ljubljanskih ulicah pojavila Tea Jarc, ki je nekako nadomeščala Stevanovića in s tem vsaj namignila, če ne celo potrdila povezavo. Protestna ljudska skupščina ali po domače petkov kolesariat je nato sporočil: “V posmeh vsem grozotam in žrtvam fašizma pa Janez Janša v soboto v Marezige vabi domače in tuje častilce nacifašizma. S temi provokacijami Janša dokazuje, da si res želi državljanske vojne, ki jo zadnje čase tako rad omenja,” – za danes so torej napovedali protest v Marezigah, kjer so se zbrali člani in simpatizerji stranke SDS.

Ne samo da imajo Stevanovićevi protesti izvor protiustavnega rušenja oblasti na levici, na levici ima vodja stranke Resni.ca tudi finančno zaledje. Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer dan po protestih presenetil z nastopom v oddaji 24ur zvečer. O protestih, ki so se sprevrgli v izgrede, je dejal, da je dejstvo, da je kriv Janez Janša in njegov način vladanja. “Ljudje so zelo živčni, nesrečni, protestirajo iz dneva v dan,” je povedal in dodal, da se zavzema za predčasne volitve. Glede na zgoraj omenjene povezave je bilo tako potezo župana pravzaprav za pričakovati.

Poročali smo že o zapisu Barbare Verdnik, nekdanje novinarke in direktorice Primorskih novic, ki je bila tudi članica stranke Zares Gregorja Golobiča: “V soboto stranka SDS vabi na srečanje članov in simpatizerjev v Marezige. Menda pričakujejo 250 ljudi, ograje za varovanje pred nepovabljenimi, torej pred ljudstvom, pa so že pripravljene. Le zakaj si je stranka, ki odkrito kaže podporo neonacistom, izbrala simbolni kraj protifašističnega upora, Marezige, kjer je bil eden prvih protifašističnih uporov v Evropi, zaradi česar je to koprski občinski praznik, letos pa je okrogla obletnica 15. maja 1921 – 100 let? Izziva, provocira zavedne in protifašistične Primorce, hoče tudi na naših svetih krajih upora kazati mišice in represijo,” je med drugim zapisala in vprašala, ali se zdi to članom koprskega SDS res primerno. Skupaj s petkovimi protestniki je napovedala protestni shod in očitno tudi blokade cest.

Foto: Zajetje zaslona

Portal Regionalobala.si je protest celo prenašal v živo. Videti je bilo plapolanje jugoslovanskih zastav, v ozadju pa je odmevala pevska spremljava Hej brigade. Protestnike je nadvse motila ograja, ki varuje “pred nepovabljenimi, torej pred ljudstvom” – ponavljanje teh besed je že naravnost patetično, ob normalnem obnašanju “ljudstva” prav gotovo tudi ograje ne bi bile potrebne.

Sara Bertoncelj