fbpx

To pa so reference; novi vrhovni državni tožilec Harij Furlan pred leti v Bosni obtožen jemanja podkupnine!

Harij Furlan in Milorad Dodik (Foto: STA)

V zadnjem času je veliko polemik sprožila odločitev vlade, da za vrhovnega državnega tožilca imenuje kar dosedanjega vodjo Specializiranega državnega tožilstva RS Harija Furlana, znanega predvsem po različnih spornih situacijah, v katerih se je doslej znašel v času svoje karierne poti. Vprašljivo je tudi delovanje nekaterih drugih članov njegove družine. Brat Aleš Furlan je namreč povezan s korupcijo v zdravstvu, česar pa specializirano državno tožilstvo, ko ga je vodil Furlan, presenetljivo nikoli ni obravnavalo. Kot da že vse našteto ne bi bilo dovolj, pa je bil Furlan v preteklosti obtožen še jemanja podkupnine s strani sedanjega predsednika predsedstva Bosne in Hercegovine Milorada Dodika. 

Vlada Marjana Šarca je na predlog ministrice za pravosodje Andreje Katič na mesto vrhovnega državnega tožilca imenovala dosedanjega vodjo specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana, ki je svoj drugi mandat na čelu omenjenega tožilstva začel ravno lansko leto, ko je bil edini kandidat za ta položaj. Zgodba edinega kandidata pa se je letos ponovila z imenovanjem na mesto vrhovnega državnega tožilstva. Pri Furlanu, ki spada med preverjene kadre slovenske levice, saj je svojo kariero začel pri Službi državne varnosti oziroma Udbi, gre za izjemno sporno imenovanje. To potrjujejo tudi najnovejše navedbe spletnega portala Požareport, ki poroča, da so Furlana v tujini že leta 2012 obtožili jemanja podkupnine.

Furlana je jemanja podkupnine leta 2012 obtožil takratni predsednik Republike Srbske in sedanji predsednik predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik. Slednji je namreč potrdil, da so od njega zahtevali, da bi moral Furlanu, ko je bil ta še mednarodni tožilec v Bosni in Hercegovini, izplačati kar 300 tisoč evrov podkupnine. Podkupnino so zahtevali med preiskavo poslov pri izgradnji zgradbe vlade in avtoceste, ki pa po Dodikovem prepričanju niso bili sporni. O dogodku je takrat povedal: “Prišli so k meni v Aleksandrovac. Eden izmed njih je bil Italijan, ki je govoril razumljivo srbščino. Rekel mi je, da garantirano ni ničesar, da pa je treba Furlanu plačati 300.000 evrov. Odgovoril sem, da ne bom ničesar plačal in da bom počakal na zaključek procesa. Takrat bom tudi javno povedal, da so hoteli denar. Toliko o njihovem poštenju.”

Milorad Dodik (Foto: STA)

Evidentna afera, povezana s Furlanom, ki pa so jo slovenski mediji obravnavali le obrobno
Ne glede na to, da je šlo za prvovrstno afero, so slovenski mediji leta 2012 dogodek le obrobno obravnavali. 27. januarja 2012 so nekateri novico sicer omenili, a večje pozornosti ji niso namenili, kar pa zelo preseneča. Šlo je namreč za prvovrstno novinarsko zgodbo, tako rekoč senzacijo, povezano s takratnim direktorjem Nacionalnega preiskovalnega urada. Že leta 2012 se je tako izkazalo, da Furlan uživa veliko podporo globoke države. Ta ga je kasneje postavila tudi na mesto vodje specializiranega državnega tožilstva. Na tej funkciji pa nikakor ni uspel ustaviti niti razširjene korupcije pri pridobivanju igralniških koncesij in sprejemanju različnih variant igralniške zakonodaje. Ob tem se specializirano državno tožilstvo pod Furlanom problemov tudi sicer ni lotevalo pri glavi, ampak je izbiralo selektivne in obrobne tarče, kakor je pač ustrezalo globoki državi.

Harij Furlan (Foto: STA)

Vse to, pa tudi sporne in verjetno nezakonite poslovne zgodbe, povezane z njegovo ožjo družino, zlasti bratom Alešem Furlanom, Furlanu ni prišlo do živega. Zdaj so ga tako imenovali še na mesto vrhovnega državnega tožilstva, kjer bo še naprej omogočal kriminaliziranje celotnega naroda s strani globoke države.

M. D.