fbpx

To so mediji zamolčali: Predsedniku sveta SAB Jakiču sodijo zaradi zlorabe pri pridobivanju evropskih sredstev v aferi Stožice!

Soobtožena Zoran Janković in Roman Jakič. (Foto: STA)

Župan Zoran Jankovič se čudi, ker je afera “Stožice” končno dobila epilog na sodišču v več zadevah zaradi spornih poslov pri gradnji Stožic in se pritožuje, da ni kriv. Poleg Jankoviću pa sodijo tudi Romanu Jakiču, pri tem pa so levi mediji zamolčali dejstvo, kdo on je. Jakič namreč zaseda drugo najmočnejšo funkcijo v stranki SAB, saj je predsednik sveta stranke Alenke Bratušek.

Levi mediji molčijo in se sprenevedajo. Roman Jakič ni kar nekdo. Ni le bivši obrambni minister. Zaseda v bistvu drugo najmočnejšo funkcijo v stranki SAB, saj je predsednik sveta stranke SAB, a je poleg tega tudi nekdanji direktor Zavoda Tivoli A.  To so mediji zamolčali in kar izpustili. Poleg Jankovića tožilstvo namreč preganja še nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča, Uroša Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, ter nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja.

Seveda, to bi lahko zmanjšalo popularnost stranki, ki že sedaj nima kakšnega posebnega ugleda. A mediji počnejo tako, da tega dejstva, da je Jakič celo Predsednik sveta SAB, ne omenjajo, ga kontrolirano ignorirajo, zamolčijo in kvečjemu povedo, da gre tudi za bivšega obrambnega ministra ali le nekdanjega direktorja zavoda Tivoli. Pri čemer znova taktično zamolčijo vlado, kjer je bil Jakič minister za obrambo, torej vlado pod vodstvom Alenke Bratušek. Romanu Jakiču sicer sodijo zaradi zlorabe položaja (kar naj bi storil kot nekdanji direktor javnega Zavoda Tivoli, še iz časov, ko je bil politično pri Jankoviću) in mu grozi zapor. Piše:

Obtoženi več kaznivih dejanj
V tem primeru tožilstvo Jankovića in osem soobtoženih (med njimi Jakič) preganja zaradi domnevnih nepravilnosti pri pridobivanju evropskih sredstev in posojil za športno-trgovski center Stožice. Obtožnica jim očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. S podpisom sporne pogodbe je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Soobtožena Zoran Janković in Roman Jakič (Foto: STA)

Kdo je Roman Jakič
Roman Jakič je še eden od političnih konvertitov na levem političnem polu. V preteklosti je bil dolgoletni član Liberalne demokracije. Po vstopu Zorana Jankovića v politiko se je priključil njegovi Pozitivni Sloveniji. Nekaj časa je bil tudi član Golobičevega Zaresa. Ob razdoru med Zoranom Jankovićem in Alenko Bratušek je prestopil k stranki Alenke Bratušek. Vedno je bil spreten in je znal priti do visokih političnih funkcij. Tako sedaj zaseda eno izmed vplivnih funkcij znotraj politične skupine Alda – Renew Europe – Liberalne mreže Jugovzhodne Evrope (Libsen). Gre za t. i. Think Tank politične skupine Renew, ki ji predseduje Guy Verhostadt. Prav povezave in vpliv Jakiča v tej evropski skupini pripomorejo k širjenju neresnic o slovenski vladi. Spomnimo, da je najbolj agresivna evropska komisarka, Vera Jourova, članica te evropske skupine in dobra prijateljica Romana Jakiča.

Bizarno pa je tudi dejstvo, da Roman Jakič, ki mu sodijo zaradi zlorabe položaja, tudi v povezavi evropskimi sredstvi, komentira imenovanje slovenskih evropskih tožilcev. Ob tem novinar Bojan Požar pravi, da smo res Latinska Amerika.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1463471556231897090

Sara Kovač