Toliko slovenskih novinarjev je del Sorosove mreže

Datum:

Objavljamo četrti del prvega poglavja knjige Scotta Howarda The Open Society Playbook, v kateri opisuje delovanje zloglasnega judovskega milijarderja Georgea Sorosa. Tokrat beseda teče predvsem o rušenju konservativne vlade v Makedoniji, omenja pa tudi Slovenijo.

Fundacija za odprto družbo je od leta 1992 v Severni Makedoniji – kolikor vemo – porabila skoraj 100 milijonov dolarjev in je v sodelovanju z vladami ZDA, Švice, Francije ter z Evropsko unijo delala na  »razvoju« te balkanske države. Med 27. februarjem 2012 in 31. avgustom 2016 je Fundacija za odprto družbo – Makedonija (FOSM) prejela skoraj pet milijonov dolarjev ameriškega davkoplačevalskega denarja v partnerstvu s štirimi lokalnimi organizacijami “civilne družbe”. Ameriška agencija za mednarodni razvoj USAID na svoji spletni strani navaja, da je projekt poučil na stotine mladih Makedoncev o tematikah, kot so “svoboda združevanja, mladinske politike, državljanske pobude, prepričljiva argumentacija in uporaba novih medijev”. USAID je za posredovanje v vladnih zadevah Severne Makedonije za obdobje 2016–2021 namenila najmanj 9,5 milijona dolarjev.

Sorosova pehota
O tem piše Tom Fitton za Judicial Watch (Sodna straža): “Po podatkih zanesljivih virov iz Makedonije in ZDA, ki so organizaciji Judicial Watch v okviru preiskave v teku posredovali dokumentacijo, je delovanje tajne operacije naslednje: Fundacija za odprto družbo je v Makedoniji ustanovila in financirala na desetine levičarskih nevladnih organizacij, da bi strmoglavila konservativno vlado. Eden od makedonskih vladnih uradnikov, s katerim se je organizacija Judicial Watch nedavno pogovarjala v Washingtonu, jih je poimenoval ‘Sorosova pehota’. Nevladniki organizirajo mladinska gibanja, ustvarjajo vplivne medije in organizirajo nasilne proteste, da bi spodkopali ustanove in politične odločitve vlade. Ena od Sorosovih skupin je financirala prevod in objavo knjige Saula Alinskega ‘Pravila za radikalce’ v makedonščino. Knjiga je taktični priročnik za subverzijo, ki vsebuje neposredne nasvete za radikalne ulične proteste in razglaša Luciferja za prvega radikalca.”

Madžarski premier Viktor Orbán je Sorosa obtožil, da s podpiranjem migracij ruši stabilnost Evrope. (Foto: STA)

Jasno je, da gre za politični boj
Na pomoč je priskočil tudi globalni medij Foreign Policy (Zunanja politika) z objavo članka Gorana Buldioskega, ki je tovrstne trditve označil za “teorije zarote”, čeprav je večina informacij zlahka dostopna pri samih virih. Jasno je, da bodo svoje dejavnosti hoteli prikazati v najboljši mogoči luči. Konec koncev, zakaj pa ne? Gre za preizkušeno strategijo neoliberalnega režima; subverzijo predstavljajo kot “demokratizacijo”, spodbujanje “vključevanja”, osredotočanje na “človekove pravice” in tako dalje. Vemo, kako je s temi stvarmi v praksi.

Buldioski je, mimogrede, direktor berlinske pisarne Fundacije za odprto družbo in Iniciative za odprto družbo za Evropo. Nobenega navzkrižja interesov, mar ne? Njegov omenjeni odziv je bil sicer odziv na ustanovitev gibanja Stop Sorosovemu gibanju (Stop Soros Movement-SOS) januarja 2017 v Severni Makedoniji. Ustanovili so ga glavni urednik državne tiskovne agencije MIA Cvetin Čilimanov, glavni urednik portala Republika Nenad Mirčevski in Nikola Srbov, kolumnist portala Kurir. Balkan Insights poroča:

Nevladne organizacije, ki jih podpira Sorosova fundacija, so že dolgo tarča nacionalističnih vlad v Rusiji, na Madžarskem, v Makedoniji in drugje, kjer so oblasti zelo nezaupljive do njihovih politično in družbeno liberalnih programov. Rusija je leta 2015 bolj ali manj prepovedala s Sorosom povezane organizacije. Januarja letos so oblasti na Madžarskem izjavile, da bodo uporabile ‘vsa razpoložljiva sredstva’, da bi ‘pometle’ z nevladnimi organizacijami, ki jih financira na Madžarskem rojeni finančnik in ki ‘služijo globalnim kapitalistom ter podpirajo politično korektnost namesto nacionalnih vlad’. Madžarski premier Viktor Orbán je Sorosa obtožil, da s spodbujanjem množičnega priseljevanja z vojnih območij na Bližnjem vzhodu spodkopava stabilnost Evrope. Gre za upravičene obtožbe.”

Makedonska vlada se je morala hkrati soočati z varovanjem meje in nasilnimi protesti. (Foto: EPA)

Nadzor nad migracijami
Ena takšnih skupin, ki prejemajo sredstva iz Fundacije za odprto družbo, veleposlaništva ZDA, USAID in Nacionalnega sklada za demokracijo, je Metamorphosis (Metamorfoza). Čeprav ta organizacija trdi, da se zavzema za “liberalne vrednote”, skupaj z drugimi Sorosovimi projekti in projekti ameriške vlade pod pretvezo “demokratičnih” protestov podžiga nemire. V publikaciji American Spectator (Ameriški opazovalec) lahko preberemo:

Marca 2016 je makedonska vlada pogumno zaprla mejo in dovolila vstop le omejenemu številu oseb, da bi preprečila naval ekonomskih migrantov in beguncev, ki so se iz Grčije valili proti Zahodni Evropi. Odprte meje so ena glavnih prioritet Georgea Sorosa. Kako se je odzvala njegova ekipa? Z aktivizmom, ki je bil mešanica nasilja in vandalizma. Pripadniki spodbujenega ‘množičnega gibanja’ so vdrli v predsednikovo pisarno, uničevali lastnino in zažigali pisarniško pohištvo. Trije policisti so bili ranjeni. Filip Stojanovski, direktor in glavni mož Metamorfoze, ima na Twitterju profilno sliko, ki jo zastirajo svetli barvni madeži, ki se nanašajo na njegove slavne dni med poletno tako imenovano barvno revolucijo.” – “Slišal sem Soroševe aktiviste in aktiviste Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM), ki so vpili ‘Ni pravice, ni miru’, kar v Skopju sploh ni smiseln slogan,” se spominja Cvetin Čilimanov. “Prenašanje strategije ameriških levičarskih skupin, ki jih financira Soros, v Makedonijo je presenetljivo.” Vlada je morala tako hkrati braniti svojo južno mejo z Grčijo in preusmeriti varnostne sile 161 kilometrov stran od Skopja, da bi zavarovala lastnino pred političnimi agitatorji. Potujoči poslanec se spominja: “To je bila nočna mora. Sorosova vojska je v policijo, ki je varovala sedež VMRO, metala kamenje. Medtem so na meji ljudem delili orodje, da bi jim pomagali uničevati ograjo.” Urednik Informacijske službe Čilimanov meni, da so nemiri poletja 2016 kazali na najgloblje cilje Georgea Sorosa: “Če nadzira Makedonijo, lahko spusti ali ustavi migrantski tok. Skrajno leva grška vlada je sprejela neomejene migracije – Soros je blizu grškemu premierju Aleksisu Ciprasu. Naša vlada je bila tista, ki je tok ustavila, zato je njegov glavni cilj nadzorovati te razmere.

To je liberalizem
V istem članku je Jason Miko izjavil, da glede Severne Makedonije “nižji birokrati ministrstva ZDA za zunanje zadeve sprejemajo odločitve, ker predsedniku ni uspelo zapolniti ključnih delovnih mest v sedmem nadstropju. To je v neposrednem nasprotju s tem, kar je predsednik Trump rekel v svojem inavguracijskem govoru, da je treba drugim narodom dovoliti, da postavijo svoje interese v ospredje. Namesto tega je v Makedoniji veleposlanik aktivist Jess Baily, ki sodeluje s Sorosovimi organizacijami in jih financira ter pravi, da Makedonija nima pravice postavljati lastnih interesov na prvo mesto“.

Baily je seveda študiral na Univerzi Columbia, ki jo bodo bralci moje knjige The Transgender-Industrial Complex prepoznali kot rakav tumor, kar tudi je. Chris Deliso je o Severni Makedoniji rekel: “Gre za preprosto, konservativno družbo ljudi, ki vedo, kdo so.” Za Sorosa in njegove tovariše je to nedopustno. V nasprotju s tem bi si morali Makedonci spreminjati spol in sprejemati na tisoče neznancev, ki jih ni mogoče asimilirati in bi jih demografsko zasuli ter sčasoma nadomestili. To je liberalizem!

V Sloveniji je Soros med drugim povezan z Mirovnim inštitutom. (Foto: Arhiv Demokracije)

Sorosova fundacija v Sloveniji
Po podatkih iz poročila Fundacije za odprto družbo z naslovom “Building Open Society in the Western Balkans” (Graditev odprte družbe na Zahodnem Balkanu) je v Sloveniji “približno sto novinarjev prejelo štipendije za obisk medijskih organizacij v tujini, izvedbo projektov v tujini ali udeležbo na konferencah in seminarjih. Fundacija je financirala tudi več kot petsto projektov civilne družbe, ki so se ukvarjali z ekologijo, s človekovimi pravicami, prostovoljnim delom, z etničnimi manjšinami, s pravicami žensk ter pravicami lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev.

 

Fundacija za odprto družbo je v Makedoniji ustanovila in financirala nevladnike in levičarje, da bi strmoglavila konservativno vlado.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...