fbpx

Tudi maturanti, ki bodo v karanteni, bodo lahko opravljali maturo

Foto: STA

Maturanti, ki bodo v času opravljanja mature v spomladanskem roku imeli potrjeno okužbo z novim koronavirusom, bodo z ustreznimi dokazili imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku s priznavanjem za nazaj, je danes povedal direktor Državnega izpitnega centra, Darko Zupanc. Po poročanju STA je še dodal, da koledar mature ostaja enak, kot je znan že nekaj časa.

Podatki ministrstva za šolstvo, ki jih je na današnji novinarski konferenci predstavil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc kažejo, da je bilo konec marca v 4. letnikih v vseh srednjih šolah po Sloveniji, 75 dijakov s potrjeno okužbo na koronavirus, v karanteni pa je bilo 1311 dijakov. Podatki za minuli ponedeljek, 19. aprila, pa so že bistveno nižji, kažejo namreč, da je potrjeno okužbo v 4. letnikih imelo 27 maturantov, 199 jih je bilo v karanteni. Rešitev, ki so jo dogovorili za dijake, ki bodo v času pisanja mature v karanteni, predvideva, da jo lahko prekinejo in k maturi pristopijo tisti z negativnim izvidom PCR testa na okužbo z novim koronavirusom, ki ne bo starejši od 24 ur, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Ti maturanti bodo maturitetne obveznosti opravljali v ločenih učilnicah pod nadzorom učiteljev, ki so covid-19 že preboleli oz. so bili ustrezno cepljeni. Šole jim bodo morale zagotoviti tudi ločene vhode in poti za dostop do učilnic.

Vindišar je napovedal, da bo ministrstvo za zdravje izvajalce testiranj pozvalo, naj maturantom dajo prednost, da bodo pravočasno prišlo na vrsto. Testiranje bo zanje brezplačno, nanj pa se bodo lahko naročili prek izbranega osebnega zdravnika. Med opravljanjem mature bo za maturante s prekinjeno karanteno potrebna tudi uporaba zaščitne maske, pri čemer za maturitetne obveznosti, ki bodo trajale manj kot dve uri, priporočajo uporabo kirurške maske, pri dalj časa trajajočih pa uporabo tipa FFP2.

Glede maturantov, ki bodo v času spomladanskega roka mature okuženi, in ki k maturi v tem roku ne bodo mogli pristopiti, pa je Zupanc povedal, da imajo rešitev, ki je tudi že preizkušena, in sicer da bodo po predložitvi dokazil imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku s t. i. priznavanjem za nazaj. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je po Zupančevih besedah že sprejela ustrezne sklepe po protikoronski zakonodaji, da bo lahko državna komisija odločila odobritev opravljanja v jesenskem roku.

Tako Zupanc kot tudi ministrica Simona Kustec sta danes izrazila željo, da se maturanti v preostalih dneh do mature v miru pripravijo nanjo. Po njenih besedah je bilo v pripravo letošnje mature zaradi epidemije vloženega veliko dodatnega dela, zato se je vsem, ki so pripomogli k temu, da jo bodo lahko izvedli skladno z maturitetnim koledarjem, zahvalila. Posebej velika zahvala gre po njenih besedah predstavnikom Dijaške organizacije Slovenije, “ki so zrelo, odgovorno, z razumevanjem in strpno sodelovali v vseh teh procesih“. Ministrica je poudarila da ve, da so maturantke in maturanti v zelo zahtevnem položaju, da se zavedajo teže in odgovornosti, ki jo prinaša matura, in da so zreli. “Zavedam se tudi, da je že v običajnih razmerah ta zrelostni izpit velika skrb in pomembna prelomnica, v teh nepredvidljivih časih pa je skrbi in nejasnosti pričakovano še več,” je dodala.

Sara Bertoncelj