fbpx

Tudi predsednik Pahor zelo zadovoljen z obiskom Pompea, ki iz Slovenije odhaja z najboljšimi vtisi

Obisk ameriskega državnega sekretarja Mika Pompea v Sloveniji.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na kosilu v vili Zlatorog na Bledu gostil ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea. Kot je dejal, je z obiskom zelo zadovoljen, zadovoljen pa je tudi Pompeo. Pahorju je povedal, da iz Slovenije odhaja z najboljšimi možnimi vtisi in da vidi velike potenciale za nadaljnje sodelovanje med Slovenijo in ZDA.

Zelo sem zadovoljen z obiskom. To pravim tudi v luči izkušenj, ki jih imam z ameriškimi stiki, obiski, sodelovanjem,” je po srečanju z Mikeom Pompeom povedal predsednik Borut Pahor in dodal, da je v minulih letih prihajalo do obiskov kongresnikov, senatorjev, da je bil lani tu sekretar za energetiko Rick Perry, toda ta obisk je bil prav gotovo zelo pomemben.

Najbolj pomembno je bilo, da nismo našli nekega zelo odprtega, delikatnega vprašanja, ki bi nas razdvajalo,” je še povedal Pahor. Državi sta morda še najbolj vsaka sebi glede vprašanja multilateralizma, je izpostavil Pahor. “Slovenija je zelo predana obstoječi politični in pravni arhitekturi, ker v njej kot majhna država vidi varnost. Razumljivo, ZDA kot velika država lahko na to gleda nekoliko drugače kot mi,” je dejal.

Foto: STA

Sicer pa imata državi glede vrste vprašanj “zelo zelo sorodne poglede” in to je po mnenju predsednika dobro. Zlasti pa je po njegovem pomembno, da se taki pogovori zaključijo z vzajemno ugotovitvijo, da smo prijatelji, da si zaupamo, da je veliko več tistega, kar nas povezuje, je še dejal Pahor v izjavi za Kanal A. Dodal je, da imajo ZDA v Sloveniji iskrenega in odprtega sogovornika, poroča STA.

Pompeo se je pred tem na delovnih pogovorih sestal s premierjem Janezom Janšo, z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem pa je podpisal tudi skupno izjavo o varnosti omrežij 5G, kar je bila osrednja tema njegovega obiska v Sloveniji. S kosilom pri predsedniku Pahorju je Pompeo zaključil uradni del obiska v Sloveniji, ki ga bo nadaljeval v Avstriji.

Sara Kovač