Turk: Če bi denar za ustavljanje podnebnih sprememb investirali v prilagajanje podnebnim spremembam, bi jo odnesli bolje

Profesor Fakultete za gradbeništvo in geodezijo dr. Žiga Turk.

Obilne padavine in poplave iz zgodovine sodeč niso novost, že pred stoletji je namreč voda odnašala hiše, živino in mostove. A podnebni aktivisti, pa tudi Levica so že pričeli izkoriščati tragedijo, ki je zadela Slovenijo, za vsiljevanje svoje agende o podnebnih spremembah. “V pripravi zakonskih ureditev, ki bodo prispevale k zmanjševanju vplivov toplogrednih plinov in krepitvi odpornosti na podnebne spremembe aktivno sodelujemo tudi v Levici,” je pred nekaj dnevi naznanil Luka Mesec. 

A se je na to ostro odzval Žiga Turk. “Če bi toliko denarja, kot smo ga porabili za ustavljanje podnebnih sprememb (zmanjševanje toplogrednih izpustov), investirali v prilagajanje podnebnim spremembam, bi jo odnesli bistveno, bistveno bolje. Pamet v roke!” Na stotine milijonov evrov je namreč že šlo za ustavljanje podnebnih sprememb brez kakršnega koli efekta, saj je celotna Evropska unija le kaplja v oceanu. Veliko večja onesnaževalca okolja sta namreč Kitajska in Indija, ki celo povečujeta obseg CO2 izpustov kot enega ključnih kazalcev onesnaževanja okolja.

Cilj EU je namreč zmanjšanje izpustov za 55 odstotkov do leta 2030, do 2050 pa naj bi EU pravno zavezujoče postala ogljično nevtralna celina. Za to se namenja na stotine milijonov evrov, ki glede na celoten svet nima velikega učinka. Kitajci so namreč samo v zadnjih petindvajsetih letih celo podvojili obseg CO2 izpustov.

Bo Slovenija zaradi nesposobnosti Golobove vlade vračala EU pomoč?
Če bi se toliko denarja raje preusmerilo v prilagajanje podnebnim spremembam, bi bilo bistveno bolje, meni Turk. A pri tem vlada ni ravno uspešna. Še mesec nazaj se je namreč odpovedala 160 milijonom evrov evropskih sredstev za protipoplavno zaščito, sedaj pa EU prosi za pomoč. A so na Evropski komisiji danes poudarili, da so pripravljeni Sloveniji odobriti dodatna posojila iz sklada za okrevanje, če bo slovenska vlada v prihodnjih tednih zaprosila za to.

Foto: tw

Sara Kovač