fbpx

Ugotovljene kršitve sodnici Pivkovi, ki je paradirala s titovko na glavi, ne pridejo do živega, še vedno je v službi pri Klemenčiču

Foto: Twitter/STA

Višje sodišče je ugotovilo, da je nekdanja sodnica Vesna Pavlič Pivk, ki je znana po tem, da je na eni izmed rojstno-dnevnih zabav paradirala s titovko na glavi in z jugoslovansko zastavo v roki, neupravičeno koristila dopust in s tem oškodovala proračun sodišča.

Poslanec največje opozicijske stranke SDS dr. Vinko Gorenak je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z nezakonitim koriščenjem letnega dopusta nekdanje predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesne Pavlič Pivk, ki je sicer v sredini leta 2016 zamenjala delovno mesto in odšla na ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi mag. Goran Klemenčič. Ob odhodu z okrajnega sodišča Pavlič Pivkova tudi ni pravočasno vrnila službenih telefonov in diktafonov. Gorenak je v preteklosti na omenjeno temo ministru za pravosodje postavil že več poslanskih vprašanj, na katera pa ni prejel konkretnih odgovorov.

Foto: STA

Zavezanost načelom demokracije ji je španska vas
Spomnimo. Vesna Pavlič Pivk je tista sodnica, ki je s titovko na glavi in z jugoslovansko zastavo paradirala na eni izmed rojstnodnevnih zabav. Takšno poveličevanje totalitarnega režima s strani predstavnika sodne veje oblasti, ki bi moral biti zavezan načelom demokracije, je nedostojno, nedopustno in skrajno problematično. Totalitarni sistem, s katerega simbolom se je kitila omenjena sodnica, je grobo kršil človekove pravice in povzročal hudo trpljenje ljudem. Pričakovali bi, da bi sodnica, ki je bila celo predstojnica okrajnega sodišča, poznala slovensko polpreteklo zgodovino, ne nazadnje pa tudi odločitve Ustavnega sodišča RS, ki so Titov režim v več odločbah označili za zločinski in v temeljnem nasprotju s slovensko ustavo.

Po informacijah, s katerimi danes razpolaga poslanec SDS, so znotraj ministrstva za pravosodje in Okrajnega sodišča v Ljubljani vendarle stekli postopki preverjanja domnevnih kršitev sodnice Pavlič Pivkove v povezavi z nenavadnim načinom koriščenja dopusta. Gorenak je v poslanskem vprašanju zapisal, da naj bi uvedeni postopki potrdili kršitve, vendar pa do ukrepov menda ni prišlo “tudi zaradi domnevnega daljnega sorodstva ministra Klemenčiča z možem omenjene sodnice”.

Vinko Gorenak (Foto: STA)

Gorenaka zanimali sproženi postopki in ukrepi
Na Vlado RS je zato naslovil poslansko vprašanje, pri čemer ga je zanimalo, kakšne so bile ugotovitve sproženih postopkov in kakšni ukrepi so bili sprejeti na podlagi ugotovitev.

Vlada RS je v odgovoru zapisala, da je ministrstvo za pravosodje za pojasnila v zvezi z omenjenim primerom zaprosilo Višje sodišče v Ljubljani, in sicer že avgusta 2016. Iz poročila izhaja, da je nekdanja predsednica okrajnega sodišča najverjetneje “prenašala” dopust, kar pomeni, da je prijavila koriščenje rednega letnega dopusta iz preteklega koledarskega leta v juniju 2014 in v juniju 2015, dejansko pa ga je koristila v poletnih mesecih oziroma v času sodnih počitnic. V poročilu pa sodišče poudarja, da omenjeni način koriščenja dopusta sicer ni praksa sodišča, da pa proračun sodišča kljub kršenju zakona ni bil oškodovan.

A to še ni vse. Iz poročila izhaja tudi, da je bila Vesna Pavlič Pivk marca 2014 odsotna deset delovnih dni, vendar pa te svoje odsotnosti ni prijavila, saj okrajno sodišče ne razpolaga z obrazci prijave odsotnosti. Pavlič Pivkova je s svojo desetdnevno odsotnostjo odškodovala proračun sodišča, saj je kljub svoji odsotnosti dobila izplačane obračunane potne stroške in regres za malico.

Naj ob tem samo dodamo določilo zakona o delovnih razmerjih, ki omogoča delodajalcu vročitev izredne odpovedi delovnega razmerja, če delavec najmanj pet dni zaporedoma ne pride na delo, o razlogih za svojo odsotnost pa ne obvesti delodajalca, čeprav bi to moral in mogel storiti.

Foto: STA

Kakšna pa je bila sankcija zoper nenavadno in samovoljno početje Pavlič Pivkove?
Pravzaprav samo to, da je predsednik višjega sodišča odredil vnos omenjenega poročila v osebni spis nekdanje sodnice, vendar pa je imela slednja pravico, da je v svojo mapo vstavila tudi svoj odziv na ugotovitve. Ob tem pa ji ni bilo treba vrniti niti potnih stroškov niti regresa za malico za dneve, ko je sicer sploh ni bilo v službi.

Foto: STA

Pivkova še vedno na ministrstvu za pravosodje
Vlada RS je v odgovoru še napisala, da glede drugih ukrepov zoper Pavlič Pivkovo s strani višjega sodišča še niso prejeli odgovora. A kot kaže, vse navedene kršitve etične in moralne vlade Mira Cerarja ne motijo, saj Pavlič Pivkova še vedno zaseda delovno mesto na ministrstvu za pravosodje, kjer je njen nadrejeni Goran Klemenčič, sicer tudi znan kot večkratni kršilec zakonov in ustave.

H. M.