Ministra Židana polna usta o zaščiti terana, Italijani pa ponujajo terrano z geografsko zaščitenim poreklom

Datum:

Medtem ko so bili v zadnjih tednih režimski mediji polni novic, kako se Dejan Židan podaja na bruseljsko fronto za zaščito terana, pa so očitno bistveno bolj točne napovedi poslanke v Evropskem parlamentu Patricije Šulin, ki je prva javno povedala, kako dejansko “uspešen” je Židan pri borbi za teran – bitka za teran je v tej fazi izgubljena, glavni krivec pa je po njenem mnenju prav Židan in njegovo neodgovorno in arogantno obnašanje v postopku. 

V začetku januarja so bila ministra za kmetijstvo Dejana Židana polna usta o tem, kaj vse bo naredil, da bi teran ostal le slovenski. “Izrabili bomo vsa sredstva, politična, diplomatska in pravna, da zaščitimo svoje interese,” se je hvalisal, a očitno je pri tem tudi ostalo. V stilu predvolilne kampanje je zatrjeval, da je slovenska zaščita terana trdna in da znotraj evropskega pravnega okvira ni mogoče nikomur podeliti izjeme, torej niti Hrvaški, pri uporabi naziva teran kot sorte vinske trte.

Ne samo Hrvatje, tudi Italijani nam kradejo teran.

Židan nabira politične točke, pozablja pa na svojo odgovornost
Poslanka v Evropskem parlamentu Patricija Šulin je medtem Židana nenehno opozarjala, naj vendar že nekaj stori na tem področju, saj bi imelo, če bi se Evropska komisija odločila v prid hrvaškim zahtevam, to za slovenske pridelovalce terana velike posledice. Na slovenskem Krasu namreč kar 900 družin prideluje teran, od tega 100 družin živi le od prodaje tega vina. “Teran je del slovenske zgodovinske in kulturne dediščine, Hrvaška pa si skuša to prisvojiti,” je bila jasna Šulinova, ki je sicer pozdravila prizadevanja za zaščito terana, je pa bila ob danih razmerah kritična do ministrstva za kmetijstvo, saj je prepričana, da bi moralo ministrstvo narediti več za zaščito slovenskih interesov. “Kot kaže se je ministrstvo prepozno odzvalo na poziv Evropske komisije, naj se o tem dogovori s Hrvaško, prav tako se je slabo pogajalo z Evropsko komisijo in komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom,” je opozorila v začetku letošnjega leta, konec februarja pa se je razširila novica, da je Evropska komisija sprejela delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, kar je močan udarec slovenski vladni politiki, ki je ves čas trdila, da so interesi slovenskih pridelovalcev terana ustrezno zaščiteni. “Slovenija lahko toži Evropsko komisijo, vendar se, glede na dosedanjo neaktivnost ministra Židana, lahko utemeljeno vprašamo, ali bo ta tožba v prid Sloveniji,” je kritična Šulinova, zato je na ministra naslovila javno vprašanje, ali bo sam plačal stroške v primeru izgubljene sodbe. Šulinova je še prepričana, da Židan zdaj, ko je bitka izgubljena, nabira politične točke, pozablja pa na svojo odgovornost.

Italijani na etiketo terana zapisali, da gre za geografsko zaščiteno vino iz Kalabrije
A medtem, ko se Židan kakor da bojuje proti Hrvaški glede uporabe naziva teran, so stanje izkoristili Italijani in nas prehiteli po desni. V uredništvu smo namreč prejeli fotografije italijanskega vina terrano, torej terana, iz italijanske pokrajine Kalabrija, iz vinske kleti Spadafora, poleg pa pripis, da gre za “navedbo geografske zaščite”. Jasno je, da je Židan popolnoma izgubljen in brez orientacije v slovenskem prostoru, saj mu vse, česarkoli se loti v zvezi s teranom, dobesedno spolzi iz rok. Ob tem pa ni skrb vzbujajoče le to, da imajo slovenski kmetje za predstavnika popolnoma nesposobnega ministra, ki bi uspešno ščitil njihove interese, ta minister očitno ni sposoben niti nadzorovati, kdo vse (in tudi kje) zlorablja ime teran, ki naj bi ga slovensko ministrstvo za kmetijstvo tako uspešno zaščitilo. Židanove besede, ko naj bi se tako levje(srčno) boril za teran, pa so se izkazale le mlatenje prazne slame in nabiranje političnih točk.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...