Ministra Židana polna usta o zaščiti terana, Italijani pa ponujajo terrano z geografsko zaščitenim poreklom

Foto: facebook, Nova24tv

Medtem ko so bili v zadnjih tednih režimski mediji polni novic, kako se Dejan Židan podaja na bruseljsko fronto za zaščito terana, pa so očitno bistveno bolj točne napovedi poslanke v Evropskem parlamentu Patricije Šulin, ki je prva javno povedala, kako dejansko “uspešen” je Židan pri borbi za teran – bitka za teran je v tej fazi izgubljena, glavni krivec pa je po njenem mnenju prav Židan in njegovo neodgovorno in arogantno obnašanje v postopku. 

V začetku januarja so bila ministra za kmetijstvo Dejana Židana polna usta o tem, kaj vse bo naredil, da bi teran ostal le slovenski. “Izrabili bomo vsa sredstva, politična, diplomatska in pravna, da zaščitimo svoje interese,” se je hvalisal, a očitno je pri tem tudi ostalo. V stilu predvolilne kampanje je zatrjeval, da je slovenska zaščita terana trdna in da znotraj evropskega pravnega okvira ni mogoče nikomur podeliti izjeme, torej niti Hrvaški, pri uporabi naziva teran kot sorte vinske trte.

Ne samo Hrvatje, tudi Italijani nam kradejo teran.

Židan nabira politične točke, pozablja pa na svojo odgovornost
Poslanka v Evropskem parlamentu Patricija Šulin je medtem Židana nenehno opozarjala, naj vendar že nekaj stori na tem področju, saj bi imelo, če bi se Evropska komisija odločila v prid hrvaškim zahtevam, to za slovenske pridelovalce terana velike posledice. Na slovenskem Krasu namreč kar 900 družin prideluje teran, od tega 100 družin živi le od prodaje tega vina. “Teran je del slovenske zgodovinske in kulturne dediščine, Hrvaška pa si skuša to prisvojiti,” je bila jasna Šulinova, ki je sicer pozdravila prizadevanja za zaščito terana, je pa bila ob danih razmerah kritična do ministrstva za kmetijstvo, saj je prepričana, da bi moralo ministrstvo narediti več za zaščito slovenskih interesov. “Kot kaže se je ministrstvo prepozno odzvalo na poziv Evropske komisije, naj se o tem dogovori s Hrvaško, prav tako se je slabo pogajalo z Evropsko komisijo in komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom,” je opozorila v začetku letošnjega leta, konec februarja pa se je razširila novica, da je Evropska komisija sprejela delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, kar je močan udarec slovenski vladni politiki, ki je ves čas trdila, da so interesi slovenskih pridelovalcev terana ustrezno zaščiteni. “Slovenija lahko toži Evropsko komisijo, vendar se, glede na dosedanjo neaktivnost ministra Židana, lahko utemeljeno vprašamo, ali bo ta tožba v prid Sloveniji,” je kritična Šulinova, zato je na ministra naslovila javno vprašanje, ali bo sam plačal stroške v primeru izgubljene sodbe. Šulinova je še prepričana, da Židan zdaj, ko je bitka izgubljena, nabira politične točke, pozablja pa na svojo odgovornost.

Italijani na etiketo terana zapisali, da gre za geografsko zaščiteno vino iz Kalabrije
A medtem, ko se Židan kakor da bojuje proti Hrvaški glede uporabe naziva teran, so stanje izkoristili Italijani in nas prehiteli po desni. V uredništvu smo namreč prejeli fotografije italijanskega vina terrano, torej terana, iz italijanske pokrajine Kalabrija, iz vinske kleti Spadafora, poleg pa pripis, da gre za “navedbo geografske zaščite”. Jasno je, da je Židan popolnoma izgubljen in brez orientacije v slovenskem prostoru, saj mu vse, česarkoli se loti v zvezi s teranom, dobesedno spolzi iz rok. Ob tem pa ni skrb vzbujajoče le to, da imajo slovenski kmetje za predstavnika popolnoma nesposobnega ministra, ki bi uspešno ščitil njihove interese, ta minister očitno ni sposoben niti nadzorovati, kdo vse (in tudi kje) zlorablja ime teran, ki naj bi ga slovensko ministrstvo za kmetijstvo tako uspešno zaščitilo. Židanove besede, ko naj bi se tako levje(srčno) boril za teran, pa so se izkazale le mlatenje prazne slame in nabiranje političnih točk.

Marjanca Scheicher

 • VERZIFIKATOR

  Jurij Orvel

  TERAN Z ŽIVALSKE FARME

  Na živalski farmi znani,
  Orwellovi najbolj pristni,
  kjer sosedje so zavistni,
  tam se domovina brani.

  Orwell tole je sporočil:
  »Mastno bodo se nalili,
  pujsi ves teran popili,
  hrbet se je ves usločil.«

  »Naš je vendar ta teran,«
  je potarnal farmar prvi,
  mož dejanj, za njim pa črvi
  so brbljali tja v en dan.

  Farmar, vrli mož dejanj,
  bi s teranom si nazdravil,
  toda kaj ko je zapravil
  vso zadevo, bil izdan.

  Židane prav nič ni volje,
  vsa ga židanost mineva,
  isto godljo le pogreva,
  da lahko bilo bi bolje.

  »Tujci grdi so, pristranski,«
  toži prvi kmetovalec,
  glavni s farme pogajalec,
  »stroški spora pa neznanski.«

  Toči solze krokodilske,
  kot opitež kmétič tarna,
  farma pa vsa malomarna
  zgleda kot obale nilske.

  Nilske kajpak po poplavi,
  ko odneslo je pridelek
  in ko se domač izdelek
  v tuji znašel je opravi.

  Tam, kjer se tako kmetuje,
  kot na farmi tej živalski,
  čudno ni, da poznavalski
  svet nad njo zgolj obupuje.

  Sosed pa, veselju vdan,
  ta zdaj židane je volje,
  saj počuti se najbolje,
  butcev pije ko teran.

 • AlojzZ

  “Na slovenskem Krasu namreč kar 900 družin prideluje teran, od tega 100 družin živi le od prodaje tega vina. ”

  Gospa novinarka Marjanca je pozabila dodati, da teh 100 družin ne voli SD stranke. Zato se ministru hebe za te družine, pomembno je le, da njihov teran ne povzroča preveč rdečih oči.

  • rrrrr

   Ni res. Na Krasu ni vsaka družina pridelovalec vina. Ampak vsak pridelovalec vina na Krasu zanesljivo voli in izvoli komuniste, torej tudi rdeče Židanega piceka iz Prekmurja.
   19.januarja 2017 je bila v Občini Sežana ustanovljena Civilna iniciativa za zaščito kraškega terana pod pokroviteljstvom okorelega LDS komunista, župana Terčona.
   Ali drugače povedano, to je tako, kot če bi vedno ene in iste ljudi, leta in leta oskrboval s fižolom, pa se ti na koncu v zahvalo, prav žmahtno ponečedijo na glavo ob burni spremljavi ne prav žlahtno dišečih vetrov….Potem ustanoviš Civilno inicijativo in županu pokloniš novo porcijo fižola….

 • primsek

  Kot mentalni potomci kolaborantov, ki objavljajo bebava pisma Šulinova, da je bitka za teran izgubljena, bi morali biti dosledni : obljavljati, za razliko od Hanzi medijev svojo pod-petko varianto. Objavljati Šulinovo tako dolgo, da bi bila vidna ne samo njena depresivna narava, slaba samopodoba, ki se kaže v takojšnji kapitulaciji, temveč bi to slej ko prej postala resnica. Predsem v kombinaciji z ostalimi zvestimi Junckerjevimi oprodami Zverom, Tomčevo, težko konjenico luksemburškega pijanca, njegovo pretorijsko gardo

  • Poštenje velja

   Potomci zmagovalcev-morilcev lastnega naroda boste kmalu ze drugic bankrotirali in pocrkali
   V lastnem dreku.

  • primsek

   Jaz, govedo od goveda imenovano primsek izjavljam, da sem smotan, zloben in zabit cepec. Moj edini namen je srati po tem portal in provocirati ostale udeležence.

 • kokobily

  Preveril,za vraga- človek ima prav…
  Pa-bodi pameten…Domoljublje, OK, ampak tole ŽINADOVANJE…..
  Končno, kdo je koga povlekel za nos, Kraševci Židana, da on potegne Hrvate,pa zdaj Panvita-ministr
  žuga Evropi, Italijani pa veselo klokajo TERRANO. Kdo je teran-terran komu zmaknil ???
  +++++++++++++++++++++
  VEČER, pred dnevi..

  Razmišljanje o teranu
  Avtor
  Primož Premzl, domoznanec in galerist

  V knjigi Handbuch der Ampelographie … (Berlin,1887) znamenitega ampelografa Hermanna Goetheja, ki je, mimogrede, bil ravnatelj Štajerske sadjarsko-vinarske šole v Mariboru, je na strani 130 gesloTerran. Kot avtohtono območje rasti je napisana Istra. V zadnjem stavku opisaje zapisano: Wird oft mit Refosco verwechselt (velikokrat zamenjan z refoškom).
  Če strokovna literatura iz 19. stoletja govori o avtohtoni sorti teran v Istri,Hrvatom pravice, da to sorto oziroma pridelek tako poimenujejo, pač ne moremovzeti. Vsaj takšna je moja razlaga. Jim lahko neki uradniški dekret iz 21.stoletja to onemogoči? Moje mnenje je, da ne. Znamenita sodobna poznavalka vin Jancis Robinson v knjigi Rebsorten und Ihre Weine omenja teran, ki gapridobivajo iz refoška v Furlaniji. Krasa ne omenja.

  Interesna skupna vinarjev vztraja, da se ime teran uporablja ekskluzivno zavino, pridelano iz sorte refošk, ki uspeva na Krasu in ima zaradi zemljespecifičen okus. Neverjetno medijsko posiljevanje politike in interesne skupines to temo je postalo prav naporno. Da bi kdo od novinarjev s slovenske straniprikazal tudi ta historični vidik, nikomur ne pade na pamet. Jasno, tema jepreveč všečna za dobrikanje politiki, da bi se to zgodilo. Čas je, da se obojizačnejo ukvarjati z večjimi problemi v družbi! Glede terana pa predlagam, da bovolk sit, koza pa cela: našemu teranu se doda poimenovanje kraški, hrvaškemu pa istrski.

  • dež

   Bingo.

  • soc

   Končno glas razuma. Sam to trajbam že odkar se je začela afera. Če so Hrvatje dokazali, da je bilo ime teran za njihovo istrsko sorto v uporabi že krepko nazaj, ne pa šele po slovenski osamosvojitvi (kot klamfajo po slovenskih bebavih medijih neizobraženi družbenopolitični delavci s FDV) , potem je zadeva povsem jasna. In kot sem tule že napisal, ne le ampelografija, tudi DNA analize 21. stoletja so jasno ločile istrski teran od refoška, ki raste tako v Istri, Slovenskem Primorju, kot na Krasu – kjer mu tudi zelo dolgo pravijo teran. Zadeva je nedvoumno postavljena v omenjeni knjigi poznavalke in vinske avtorice Jancis Robinson v soavtorstvu s Josejem Vouillamozom, naslednikom številke ena rastlinske genetike Meredithove. Naslov je seveda v originalu Wine Grapes, priporočeno vsem vinskim fanatikom.

   Le tole – teran je ime za refošk, uporabljeno na celem Krasu, našem in italijanskem. Drugod v Furlaniji ni niti refoška niti imena teran. Terrano (del Carso oziroma del Friuli, velikoitalijanski sinonim) je torej ime, ki je prisotno in dovoljeno tudi v Italiji in po svetu, končno sta ob Renčelovem najboljša tista Benija Zidaricha in njegovega soseda Edija Kanteja iz Praprotnega (Prepotto). Zato bodo naši zamejski rojaki hitro sami poskrbeli, da se kalabrijski “Terrano” nemudoma umakne s polic.

   Edini plus v celi butasti aferi vidim v tem, da se je ime teran občasno pojavilo v tujih medijih in se s tem populariziralo, Roko na srce, izven Slovenije, Istre in Benečije ga skorajda ni ljubitelja in poznavalca, ki bi poznal teran, enega ali drugega. Kaj šele poprečnega vinopivca.

   • RATATA

    Sam to.
    En liter, pa še pol deci (zame pri stopetih kilah) je ravno prava mera.

    • soc

     Imava torej podobne zdrave kritrerije! Jaz pri stodvajsetih (in skoraj ustrezni višini) pak porečem: za naju z ženico zadošča ob dobri večerji en magnum. Kadar ona iz kakršnega koli razloga abstinira, seveda.

     • RATATA

      No, zdaj si me pa zatouku.
      Priznam, premagan sem. Prelahek pač.
      +

  • KIKI

   Žal mi je, gospod Premzl, Istra je bila stoletje Italijanska! Prav tako Kras
   in predeli Julijske krajine .
   Torej bi se za avtohtonost trte lahko izključno potegovali Italijani!

 • rubec

  Če v neki državi obstaja stranka kot je Stranka Debilov potem je s to državo nekaj narobe.
  Če je član take stranke minister, potem je s to državo nekaj narobe.
  Če se minister ki je član te stranke ukvarja s flašo vina, potem je s to državo nekaj narobe.
  Če se staršem rodi otrok, ki je član te stranke in še minister, potem je s to državo nekaj narobe, s starši pa tudi.

 • Johan

  Pijanček prodal Hrvatom Teran

  • KIKI

   Karlek & Sekolec pa morje!
   Pri volitvah moramo obvezno upoštevati
   kdo od njiju je dal Hrvatom več!
   Dobrota se plača!

 • Borut Stari

  Joj kako posrečena fotka ministra.Vampirske oči.

 • dež

  Moje stališče v zvezi s teranom vam je poznano, zagovarjam “Kraški teran”.
  Kar se pa fotke tiče, vsakdo lahko napiše z geografskim poreklom, vprašanje pa je, v katerem registru je ta oznaka priznana kot veljavna.

  • Borut Stari

   Nalepka in ime “Kraški teran” bi bila dobro zaščita, Bil bi to mednarodno znan in zaščiten brand.

 • Borut Stari

  Vse kar počnejo na mednarodnem parketu prestavniki Slovenije je čisto neznanje, šlamparija in brez osebne odgovornosti. Ko bi na državnem nivoju obstajale sankcije za slabo in neodgovorno delo bi postali mnogi politiki in uradniki bivši.

 • RATATA

  PrašičMinister naj se omeji raje na osemenjevanje plemenskih prasic.

  • rubec

   Ko tale vstopi v štalo se svinje potopijo v pomije in dihajo na slamico, prašiči se pa delajo da so mrtvi.

  • KIKI

   Jezus, kira mu bo pa dala????

   • RATATA

    Čes minister ….

 • Franc Šink

  Sedaj , ko je bitka za teran izgubljena,naj minister poskusi zaščititi šmarnico.Mogoče mu bo vsaj to uspelo.

  • KIKI

   To bo pa ministrica za javno “zdravlje” prepovedala!
   Imamo že dovolj strupa, če si eno prižgemo po šihti
   pol pa še glažek šmarjokle, pa lahko zglediš
   kot komentator Tunek s Haloz ali kot naš minister
   Klemenčič: bedast!

   • alojz

    Saj bo mrtvaška glava pa dve kosti na etiketi. Pa minister bo svetoval, da vsak, ki pije šmarnico nekoč umre.

 • Olga

  Židan je komunist! Laž, kraja in goljufija so njegovo vodilo! Nikoli ne volite komunistov, saj vas bodo za svoje interese izdali in prodali!

 • Carlo Magna

  To pise v Ital slovarju o Teranu (O sloveniji NITI OMEMBE);
  “Il vitigno Terrano

  Il vitigno Terrano è un vitigno autoctono del Friuli-Venezia Giulia appartenente
  alla famiglia dei Refoschi. L’habitat tradizionale per il Terrano si
  trova nei suoli ricchi di ferro del Carso in Friuli. In Austria-Ungheria
  i vini ottenuti dal Terrano venivano elogiati per le loro proprietà
  medicinali ed erano particolarmente noti nella cura dell’anemia.
  L’origine del nome è probabilmente legata alle caratteristiche
  organolettiche del vino che se ne ricava e caratterizzato dal gusto
  forte e dall’intensità del colore. Il Terrano è considerato come il
  simbolo della viticoltura nel Carso ed è molto facile trovarlo nelle locande e nelle osterie in provincia di Trieste. E’ caratterizzato da spiccata acidità e tannicità ed è per questo che si accompagana ad affettati e formaggi o ai cevapcici, tipico piatto a base di carne di maiale tritata e speziata. Il Carso Terrano doc viene ottenuto vinificando il Terrano Insieme a piccole percentuali di Pinot Nero. In Emilia-Romagna, il Terrano è invece noto come Cagnina ed è presente nei vigneti delle province di Forlì-Cesena e Ravenna. Con questo nome lo si trova nella tipologia della doc Romagna.

  Estratto dal catalogo vitigni

  • Nata

   + ++ + + + dobra !
   A, samo pripomba .Se nič ne čudim . Česa vse ni npr. v naših enciklopedijah………..izpustijo, prikrojijo prav vse, kar jim ne paše.
   Zgodovino, imena, dogodke.

 • MEFISTO

  Teran je le eden od problemov v našem kmetijstvu in še daleč ne največji.

  Največji problem za kmetijstvo sta Židan in SD.

  • KIKI

   Ta je za več kot 10 točk od 10!!!

 • soc

  Roko na srce, še ena od tematik, ki v mainstream medijih kanalizirajo slovenski populizem in zdrav nacionalizem v napačno smer. Da se lahko izognejo islamski migraciji, milijardam, izginulih v bankah in tretjemu, zadnjemu valu prihvatizacije partijske aristokracije.

 • Olga

  Italijani in njihov Teran Živana ne motijo, saj komunisti z italijansko mafijo odlično sodelujejo preko Udbe!

 • KIKI

  Jezusnomarija, zdaj bomo pa še Italijane tožli!? Naš
  Židan se pa res bori za svoje volivce!!….
  In seveda za tete z domačo šunko in potico mu je mar…
  Malo šunke, mal potičke,
  mal terančka, dobre pi….e…
  -pa je dan pri kraju….

 • Peter

  Mene pa zanima, a bo kej cenej tale teram, c bo zasciten, no.

  • RATATA

   Bolj spoštljivo gaumo pil.
   Če je to možno verjet komu le po drugem glažu ob muski pršutu in siru z oljčnim oljem pa mal popra. Naj živi vesela družba…

   • Peter

    Ojoj, same taprave stvari si našteu, no.

    • RATATA

     Po dvanajstih urah sem se spomnil, da bi morda štiklc zamenjal s temle: “Dole dole dole dole dole dole dole dole dole teče,
     vince beneško, pijmo ga le”

 • Carlo Magna

  Nemci so lani izjavili (ko je Cerar nekaj se zaganjal glede migrantov);”Slovenija steje v svetu kot zrno peska v vesolju; NIC!”

  • Nata

   No ja, včasih pa tudi ” silni ” Nemčiji tole zrnce prav pride.

 • Nata

  Mene pa zanima, kako je sploh prišlo do teh ” zaščitenih ” proizvodov.
  Če me spomin ne vara, se je začelo z enim od francoskih vin………..sedaj pa smo že pri poticah, klobasah,………..ma, da ne čivknem kakšno preveč.
  Takrat Evropa tega ne bi smela dovoliti – po moje, no ?
  Pa, kaj bom jaz, saj tako malo vem

 • Franjo Trojner

  To z Teranom je mala zasebna Židanova TV novela! Slovenska Židanova samooskrba pa drama brez resne konkurence. Tak filmski potencial ima ta Židan, zasluži si stolček kuturnega ministra, Peršaka naj zamenja in Peršaka postavmo za kmetijskega ministra! To bi bila vladna/koalicijska Cerarjeva prva umestna, modra poteza, resnici na ljubo kaj na bolje zagotovo na tem ali onem ministrstvu ne bi blo in šlo, kaj dosti slabše pa tudi ne, saj se oba spoznata na kulture in tudi to samo pri nas zagotovo nekaj šteje.

 • montyamp

  Slovenci dragi .
  Komunizem je s svojo negativno selekcijo omogočil , da lahko rdeči fašisti svinjskega dohtarja , ki je uvažal okužene svinje iz Romunije , za nagrado deportirajo med temnordeče prasce SD .
  No , od tam , vam bo pa solil pamet o EU zakonodaji .
  Če so ga Romuni nategnili , ga bodo Hrvati , z levo roko zasukali .

 • Sredina

  Zaščiteno je poimenovanje TERAN v slovenščini

 • Anton

  Italjani niso nikogar spraševal za dovoljenje, pač na etiketo so zapisal terrano Calabria ga zaščitili in to je to, ampak mi pač ker nismo italjani, da bi npr kot oni naredil taisto in dal na etikete steklenic kraški teran,mormo bit hlapci, poslušat in delat kar mafija iz Bruslja veleva, ja res bogi mi

 • Franc Novak 1979

  Zaganjajo se v nekaj, kar je povsem brez veze. Ljudje ne kupujejo vino zaradi imena, ampak kvalitete. Na nalepko napišite Kraški teran, pa je zadeva končana. Kdor bo vedel, da hoče kraški teran, ga bo kupil, kdor pa ne, bo pil kalifornijsko, kanadsko, šiptarsko ali makaronarsko rdečo brozgo, v kocka embalaži po 1,00€ za dva litra. Nabit si po obeh enako, če pretiravaš, samo, ko bruhaš, je okus po bruhanju kraškega terana boljši, kot po bruhanju rdeče brozge. In naj se namesto terana raje ukvarja s tereni, kjer je odlična zemlja za kmetijsko dejavnost, podkupljeni politični idioti pa jih bodo kar podržavili za izgradnjo tovarne ali avtoceste.

 • Anton

  da je ironija še večja nam ti taisti levaki a la Židan očitajo mentalno podhranjenost in luzarstvo. Ne res se vprašam, kaj tem gospodom in gospem manjka? Morda kak zaprt oddelek v Ljubljani-Polje? Ker očitno živijo v nekem imaginarnem svetu, ki nima nič skupnega z realnostjo.

 • Revenge

  Po TV govorijo,da so štiri države zaščitile teran..katera je četrta…Španija ?

  • RATATA

   Republika Terantanija mogoč.