fbpx

Kako se UKC Ljubljana norčuje iz državljanov – kot da ne bi šlo za pol milijarde evrov

Podpredsednica DeSUS Brigita Čokl bo začasno na čelu največje zdravstvene ustanove v Sloveniji (foto: STA).

Že dve leti brez generalnega direktorja, s pol milijarde evorv pa upravljajo zgolj vršilci dolžnosti. Ko bi že res pričakovali resnega kandidata, pa sledi nov udarec naše vlade in UKC Ljubljana. Svet brez kandidata, vlada pa z začasno, kratkotrajno rešitvijo. Koliko časa se bo ta farsa še nadaljevala?

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je na seji imenoval Brigito Čokl za v. d. generalne direktorice UKC, ki je tako postala že tretji v. d., Marijo Pfeifer pa za strokovno direktorico UKC Ljubljana, je po seji povedal predsednik sveta UKC Tomaž Glažar.

Protestni odhodi
A na seji je bilo kar nekaj nevšečnosti, saj sta jo dva svetnika protestno zapustila še pred končno odločitvijo, kdo bo prevzel krmila, saj nista dobila gradiva. Predstavnik mesta Miro Gorenšek, ki je sejo zapustil prvi, je dejal, da se “ne gre več teh igric”. Marko Alauf, predstavnik zaposlenih, je bil drugi, ki je zapustil sejo.

A kot da to ni dovolj, bo Čoklova na sedežu generalne direktorice zgolj kratek čas ker, kot so ugotovili na seji, celoten postopek v zvezi z imenovanjem novega generalnega direktorja ne more steči naprej, saj so šele prekinili razmerje z dosedanjim v. d. direktorja Baričičem.

Svet za zdaj nima svojega kandidata, zato so se po poročanju Radia Slovenija odločili, da za zelo kratek čas za v. d. generalne direktorice imenujejo podpredsednico DeSUS-a Čoklovo.

Mogoče je čas za ženske
Čoklova je sicer to odločitev sprejela, da bi presegli problem upravljanja v UKC oz. da ne bi prišli “v položaj, v katerem UKC še ni bil, in si ga glede na svoj pomen in status v Sloveniji ne zasluži”. “Mogoče je čas za ženske. Dejstvo pa je, da je to čas, ko je kriza največja,” je dejala.

Poudarila je še, da njeno članstvo v DeSUS nima nobene zveze z današnjim imenovanjem. Največje slovenske bolnišnice ne namerava voditi kot v. d. več kot tri mesece.

Neuradno več kandidatov – kdaj bodo ti prišli na vrsto?
Javno ustanovo s kar pol milijarde evrov letnega priliva sicer že dve leti upravljajo zgolj vršilci dolžnosti.

Po tem, ko je Andrej Baričič odstopil, si premislil in nato spet odstopil z mesta v. d. generalnega direktorja UKC, ker mu je vlada odrekla podporo, je bil UKC ponovno brez vodstva. Baričič si je nasprotovanje vlade glede imenovanja za generalnega direktorja prislužil zaradi svojih ironičnih izjav in pritiskov na Cerarja, naj ga čim prej imenuje, saj ne želi biti zgolj vršilec dolžnosti.

Glavni kandidati za novega v. d. generalnega direktorja so bili sicer še: poslovni direktor Kirurške klinike Matjaž Tavčar, direktor Zdravstvenega doma Ljubljana Rudi Dolšak in Franci Demšar, ki se je že prijavil na prejšnji razpis za generalnega direktorja.

Rudi Dolšak, direktor Zdravstvenega doma Ljubljana, je veliko prahu dvignil že z imenovanjem na dosedanje delovno mesto. Leta 2009 so zaposleni opozarjali na nezakonit postopek – imenovan naj bi bil kar brez pisnega predloga in brez zapisnika, prav tako pa naj ne bi imel ustrezne izobrazbe in izkazanih uspešnosti preteklega dela.

Matjaž Tavčar je za funkcijo vodje UKC Ljubljana kandidiral že leta 2003, kot eden od možnih vršilcev dolžnosti generalnega direktorja pa se je pojavljal tudi aprila letos. Pred tem je preko svojega svetovalnega podjetja že delal za Terme Čatež in Elan, bil je direktor Kirurškega sanatorija Rožna dolina, kot poročajo Finance pa je bil tudi direktor Košarkarskega kluba Union Olimpija. Zadnji dve leti je direktor Kirurške klinike UKC Ljubljana. Čeprav ima veliko poslovnih izkušenj, mu mnogi očitajo da vodi kliniko z največjo izgubo v Univerzitetnem kliničnem centru.

Franci Demšar je bil kandidat že pri prejšnjem izbiranju v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana. Gre za fizika in diplomata, ki je bil bivši obrambni minister in državni sekretar na ministrstvu za znanost in tehnologijo. Pri svojem delu je raziskoval slikanje z magnetno resonanco, pri čemer je sodeloval tudi z UKC.

Nujna rekonstrukcija vodenja UKC
Kot poudarjajo nekateri strokovnjaki, je bolj kot izbira pravega kandidata nujna rekonstrukcija celotnega vodstva Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Kot je za Radio Slovenija poudaril Samo Fakin, je nujna večja ekipa vodstva UKC, katere plačilo bo vezano na delovne uspehe, javno ustanovo UKC pa je treba nujno spremeniti v negospodarsko družbo. S tem se ne strinja bivši minister za zdravje Pavel Gantar, ki pravi, da je tudi to situacijo možno obvladovati, najti je treba le ustreznega kandidata.

M. G., B. O.