fbpx

Ukrepi vlade dosegli svoj namen: Ohranitev socialne stabilnosti ter okrevanje gospodarstva – več kot 300 tisoč upokojencev je prejelo solidarnostni dodatek!

Voditelji koalicijskih strank in Aleksandra Pivec, nekdanja predsednica DeSUS (Foto: STA)

Po trditvah Ministrstva za finance so ukrepi iz prvega korona paketa dosegli željeni cilj, o čemer pričajo visoke bonitetne ocene, ki so jih Sloveniji dodelila mednarodne institucije, ter izvrstni pogoji zadolževanja, kar naj bi bilo potrditev zaupanja mednarodnega okolja do ukrepov vlade.

Država je ob začetku koronakrize v prvem paketu pomoči več kot 300 tisoč upokojencem razdelila 66,8 milijonov evrov.

Več kot 53 tisoč študentov je prejelo solidarnostni dodatek v višini 150 evrov. Samozaposleni, ki so zaradi epidemije COVID-19 bili prisiljeni opravljati svojo dejavnost v zmanjšanem obsegu, ali pa je sploh niso mogli, so bili upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka, za kar je država zagotovila 83 milijonov evrov.

Image

Skoraj 30 tisoč velikih družin v Sloveniji je prejelo sto evrov dodatka za tri ali 200 evrov dodatka za štiri ali več otrok. To je najmanj tri milijone evrov, ki so šli za pomoč družinam v Sloveniji.

Ukrepi vlade dosegli svoj namen
Da se Janševa vlada ni branila trdega dela, priča dejstvo, da se je vlada, ki je bila sestavljena v sredini marca 2020, še isti mesec sprejela interventni zakon z namenom preprečitve stečajev podjetij ter čim hitrejšo vrnitvijo gospodarske rasti. “Po indeksu odziva na Covid-19 Slovenija zaseda izjemno 7. mesto med več kot 160 državami sveta,” so izpostavili pri Ministrstvu za finance.

Ravno zaupanje poslovnih in finančnih krogov pa naj bi bilo najboljši pokazatelj, da so sprejeti ukrepi obrodili sadove. Ker se je Slovenija uspela za namen omilitve posledic epidemije covid-19 zadolžiti za 2,17 milijarde evrov pod ugodnimi predkriznimi pogoji, je bil ohranjen stabilen državni proračun.

“Po napovedih Evropske komisije, ki v letu 2021 predvideva šestodstotno gospodarsko rast v Sloveniji, bomo v enem letu skoraj v celoti nadoknadili posledice letošnje epidemije,” so poudarili pri Ministrstvu za finance. K temu naj bi poleg vladnih ukrepov prispevalo, tudi dejstvo, da so javne finance stabilne in banke likvidne zaradi česar po trditvah Vlade ni strahu, da bi na področju zdravstva ali pokojnin prišlo do poslabšanja stanja. Ravno stabilnost javnih financ naj bi omogočila še nadaljnj nemoteno izplačevanje pokojnin, socialnih transferjev in plač.

Ivan Šokić