fbpx

Umrl je velenjski župan Bojan Kontič, eden najvplivnejših mož iz “Šaleškega lobija” – Tanja Fajon: “Pogrešala ga bom”

Bojan Kontič. foto: STA.

Po težki bolezni je v 60. letu starosti umrl velenjski župan in državni svetnik Bojan Kontič, poroča spletni portal Siol.net. Kontič je bil viden član opozicijske stranke Socialnih demokratov, sicer prej zaposlen v velenjskem premogovniku, nato pa se je podal v politiko. Kot navajajo pri SD, je bil med letoma 1991 in 1993 v Velenju zaposlen na Stranki demokratske prenove, naslednice komunistične partije in predhodnice današnje SD. Bil je tudi poslanec v državnem zboru, v katerega je bil prvič izvoljen leta 1996.

Bojan Kontič je bil med letoma 2008 in 2010 vodja poslanske skupine, leta 2012 pa je postal celo podpredsednik Socialnih demokratov. V zadnjih letih je županoval v Velenju, a se je lani upokojil in funkcijo opravljal nepoklicno.

Ob njegovi smrti se je na socialnem omrežju Twitter odzvala tudi predsednica stranke Tanja Fajon, ki je zapisala, “da so težke besede in misli ob smrti Bojana Kontiča. Bil je steber socialne demokracije, ponos mesta Velenje, na svoji zasebni in profesionalni poti je zaznamoval življenja mnogih, bil je človek z veliko začetnico in prijatelj. Pogrešala ga bom. Iskreno sožalje družini in prijateljem”.

Odzval se je tudi evorpski poslanec iz vrst SD dr. Milan Brglez: Odšel je Bojan Kontič, človek, ki je svojo zavezanost vrednotam socialdemokracije dokazoval s svojim delom in dejanji. Velenje in Slovenija sta izgubila velikega socialdemokrata in človeka. Naj počiva v miru.

Bojan Kotič je bil sicer del t.i. Šaleškega lobija, v njegovi eri je Velenje postalo prava “rdeča trdnjava”, kjer so v Rdeči dvorani na svojih kongresih pogosto zasedali tudi Socialni demokrati. V zadnjih letih je na politični prostor uspel poriniti nekaj znanih imen, med drugim svojo direktorico mestne uprave Andrejo Katič. Kontič je veljal za enega najvplivnejših lobistov pri projektu TEŠ6 in je bil v državnem zboru tudi glavni protagonist tega najdražjega in najbolj spornega državnega projekta v zgodovini samostojne Slovenije.

T.F.