Upokojenci bodo že sedmič terjali svoje pravice – shod bo prenašala le Nova24TV

Protestni shod upokojencev (Foto: STA)

Jutri bo v Ljubljani potekal že 7. protestni shod upokojencev, prvi po dolgem času, ki ga ne bo prenašala RTV Slovenija. Vlada je prav tako v strahu pred ljudstvom ogradila tudi Trg republike, kar je indikator, da je ta protest, ki je zrasel po inerciji – za razliko od politkolesarskih protestov, ki so se ga udeleževali politiki – dogodek, ki se ga oblast resnično boji.

“Jutri je odločilen dan za upokojence, demokracijo, Slovenijo!! Prosim delite objavo na vse strani Slovenije,” je na Facebooku zapisal organizator protesta Pavel Rupar.

“7. protestni shod je pred vrati! Zaprli so nam večji del prizorišča na Trgu republike, ukinili neposredni prenos prek RTV SLO, novinarjem prepovedali poročati o naših dogodkih … Ampak, mi se ne damo!!! Naša naloga ostaja: zahtevamo in tudi izborili si bomo dostojne pokojnine, borili in vztrajali bomo, dokler bomo zaznali voljo upokojenk in upokojencev, v kolikor vas ne bo in boste obupali, se ustrašili ali se umaknili, se bomo tudi mi!!” pravi Rupar in na Jankovića pošilja apel, naj odpre tribune, ki jih je namerno postavil na Trg republike, da bodo “tisti,  ki jih morajo za rokce pripeljat v Ljubljano, da se ne izgubijo, lahko sedeli!” (to so besede ljubljanskega župana).

Protest se začne ob 15. uri, organizator poziva, da s seboj prinesete slovenske zastave, transparente, lahko tudi lopate, macole, krampe, “da pokažemo, s čim smo na poplavljenih področjih delali”!

Rupar pravi, da bo potek celotnega protesta spontan, program je sicer sestavljen, a se bo prilagajal situaciji! Želijo mirno in kulturno ter dostojanstveno prireditev, “a maltretirati in zaničevati se ne bomo pustili!”

Nimajo kaj za izgubiti
“V trenutnem stanju upokojencev in poniževanju demokracije nimamo več kaj izgubiti! Vse, ki so vas polna usta in herojskih besed na fb vabim, da se izkažete tudi jutri! Še enkrat sporočam: zase se ne bomo borili, ni nam hudega! Če imate dobro pokojnino in se vam boj za boljšo zdi nesmiselen, ostanite doma! Pričakujemo 25 000 ljudi, več nas bo, prej bomo prišli do boljšega življenja!” pravi Rupar.

Rupar obljublja več tujih novinarjev in TV hiš “in si želi, naj poročajo o odločni borbi, naj poročajo o mirnih protestih, naj poročajo o pravici, za katero se borimo, in tistem, kar nam pripada!”

Ljubljana, Trg republike.
Protestni shod upokojencev. Vir: STA

Glas upokojencev se distancira od pohodov pred Magistrat in RTV
Morebitni pohod po Ljubljani ni predviden, ni pa izključen!  Od teh pohodov (pred RTV ali na Magistrat) se “Glas upokojencev” sicer distancira, bodo pa vsekakor šli zraven v sprevodu. Če bo šlo vse dobro na Trgu republike, pohode odsvetujemo, če ne, izbirate sami!

“Ničesar več nam ne ostane, vzeli so nam vse! ne morejo pa nam vzeti življenja, borbe in dostojanstva! Ne upokojencem, ne Slovencem in ne ljudem dobre volje!! Bog pomagaj mi, da bom lahko pomagal drugim. Molite!!!” zaključuje Rupar.

Prenos na Novi24TV
Novo vodstvo RTV Slovenija je hitro prekinilo s prakso prenosov protivladnih protestov, saj je to eden izmed ključnih razlogov, zakaj je bilo tja sploh postavljeno. Gledalke in gledalce Nove24TV in vse druge, ki jih je pustil na cedilu javni servis RTV, vabimo, da se nam jutri ob 15. uri pridružite v prenosu v ŽIVO s Trga republike. Tam bo potekal že 7. vseslovenski shod upokojencev, ki pod vlado Roberta Goloba še vedno životarijo. Ob “depolitizaciji” RTV je bil prenos shoda strogo prepovedan, zato bo shod kot vedno doslej prenašala v ŽIVO Nova24TV. Ko javni servis zataji, je tukaj vedno Nova24TV! Vabljeni k ogledu jutri, 6. septembra, ob 15. uri na Novi24TV!

I. K.