fbpx

Upor ustvarjalcev programov Radia Slovenija: Vodstvu RTV Slovenija ne zaupamo več, zato mu izrekamo nezaupnico!

Mirko Štular (direktor Radia Slovenija) in Igor Kadunc (generalni direktor RTV Slovenija). (Slika: STA; Montaža: matic Štojs Lomovšek)

Generalni direktor in vodstvo RTV Slovenija sta dobila hudo zaušnico. Ustvarjalci programov nacionalnega radia so jim v pismu izrekli nezaupnico.

Danes so ustvarjalci Radia Slovenija poslali Programskemu svetu RTV Slovenija pismo, ki so ga zaključili: “Vodstvu RTV Slovenija ne zaupamo več, zato mu izrekamo nezaupnico.” Pod pismo so se podpisali: Peter Kosmač, predsednik Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija; Matej Venier, odgovorni urednik programa Ars; Ingrid Kovač Brus, urednica kulture; Gregor Pirš, urednik programa za resno glasbo; Tomaž Gerden, urednik Uredništva religije in verstva; Eva Longyka Marušič, urednica Uredništva igranega programa; Lidija Hartman, radijska moderatorka; Simeona Rogelj, predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija.

Preberite še:

V svojem pismu programskim svetnikom osebje informativnega programa Radia Slovenija odločno nasprotuje spremembam, ki jih uvaja vodstvo radia in poziva svetnike, naj spremembe zaustavijo. Še posebno zaposleni nasprotujejo krajšanju ter ukinjanju nekaterih oddaj. Vodstvo radia namreč namerava ukiniti Prva jutranja kronika in Danes do trinajstih ob sobotah, čez teden pa ukinitev oddaje Zrcalo dneva na Valu 202. Prav tako se ob določenih urah ukinjajo poročila na Prvem programu, spreminjata se tudi tako rekoč tradicionalni imeni Prve in Druge jutranje kronike. Načrtuje se tudi časovni premik oddaje Radijski dnevnik na 18.30 uro.

(Slika: Faksimile pisma)

Nadalje nasprotujejo napovedanemu znatnem zmanjšanju deleža poklicnih govorcev v informativnih oddajah, ker menijo, da “se bo nedvomno zmanjšala najvišja raven govorjenega knjižnega jezika na nacionalnem radiu, obenem pa se bo povečalo splošno hromljenje pomena in statusa govorcev”. Prav tako pa zaposleni odločno nasprotujejo napovedani avtomatizaciji Tretjega programa – Programa Ars, češ, da je to korak v napačno smer z dolgoročnimi posledicami, ki ne bo veliko prispeval k varčevanju.

(Slika: Faksimile pisma)

Zaposleni zato od programskega sveta pričakujejo:

  1. da nemudoma ustavi proces avtomatizacije večernega programa Ars;
  2. da iz dnevnega reda nemudoma umakne točko, ki predvideva obravnavo Programsko produkcijskega načrta za leto 2021;
  3. in da nemudoma skliče izredno sejo, na kateri bo opravljena temeljita razprava o predlaganih spremembah na Radiu Slovenija.

(Slika: Faksimile pisma)

 Pravzaprav gre za tisti del programa RTV Slovenija, za katerega davkoplačevalci prvenstveno prisilno plačujemo RTV prispevek. In ravno tega vodstvo RTV Slovenija krči.