fbpx

“Uravnoteženost” poročanja RTV SLO in POP TV: 14 sekund pozitivnega na 4 minute negativnega poročanja za stranko SDS

Foto: STA

V teoriji sta cilj in poslanstvo RTVS zagotavljanje verodostojnih in nepristranskih informativnih oddaj, s katerimi obvešča o političnem dogajanju, v praksi pa žal deluje popolnoma drugače in se ne drži svojih načel. Prejšnji teden so namreč pri SDS merili, koliko časa so v oddajah namenili posameznim političnim strankam in kakšen je bil način poročanja – pristranski ali nepristranski, in če je bil nepristranski, ali je bil ta negativen ali pozitiven. Izkazalo se je, da so na državni televiziji negativno nastrojeni izključno do SDS, Desnici skoraj ni bilo namenjenega nič časa, vsega skupaj za nekaj manj kot pol minute, drugim pa so več ali manj namenili pozitivno poročanje, največ Levici. Merjenje je potekalo med nedeljo, 22. aprila, in soboto, 28. aprila.

Iz spodnjega infografa je razvidno, da so na POP TV prejšnji teden največ pozornosti namenili stranki Mira Cerarja, drugo mesto po času pa je zasedla stranka SDS, a kaj, ko je bilo skoraj polovico tega negativno poročanje. Ko bi bila vsaj druga polovica pozitivna, pa ni bila; vsega skupaj je bilo 14 sekund pozitivnega poročanja. Torej, na 4,26 minute negativizma in kritik so namenili stranki SDS “celih” 14 sekund pozitivnega, kar ni prav nič uravnoteženo poročanje.

Vse druge stranke so bile na POP TV deležne pozitivnega poročanja, razen pri Novi Sloveniji in Desnici so poročali nepristransko, pri tem pa je Desnica, ki jo vodita Franc Kangler in Aleš Primc, dobila vsega skupaj 24 sekund besede. Medtem ko so na Levici dobili dobrih šest in pol minute časa, od tega pet in pol minute pozitivnega poročanja. Poleg tega pa poročajo še tako pristransko in manipulativno, da se zgražajo številni uporabniki družabnih omrežij. Za dokaz samo prispevek Katarine Matejčič, ki ji posteljo greje kar 13 let mlajši partner Lan, komaj 21-letni sin Zvezdane Mlakar:

Tudi na TV SLO 1 ni bilo nič kaj drugače, v oddajah Dnevnik in Odmevi je zopet največ časa za predstavitev svoje stranke in svojega programa dobila Stranka Mira Cerarja (skoraj osem minut), na drugo mesto se je uvrstil DeSUS (nekaj več kot pet minut), katerega so večino posvečenega časa hvalili. SDS je dobil manj kot dve minuti časa, od tega je bil zopet edini deležen kritik in negativizma.

Njihovo “objektivno” poročanje je komentiral tudi Janez Janša, ki je izpostavil njihovo dvoličnost. “POP TV” je preimenoval v KOS TV”, saj naj bi Pavla Vrabca, zdajšnjega generalnega direktorja medijske družbe Pro Plus, ki obvladuje POP TV in Kanal A, zamenjala trenutna urednica informativnega programa Tjaša Slokar Kos. Gre za ženo Draga Kosa, zloglasnega nekdanjega kriminalista, operativca afere Patria in velikega zaslužkarja z državno NLB, saj je leta 2015 sklenil skoraj milijon evrov vredno pogodbo. Glede na to, da so plačani od “banksterjev” in da pišejo to, kar ti želijo, je dvolično, da so v nedavni oddaji obtožili portal Demokracija za “fake news” ali lažne novice zato, ker pod fotografijo, objavljeno v članku, niso napisali “slika je simbolična”.

Glede na to, da prispevek za nacionalno televizijo plačujemo vsi, pričakujemo, da delujejo v skladu z zakonom, torej da zagotavljajo verodostojne in nepristranske informativne oddaje, za objektivno javno obveščenost. Vsak teden pa smo lahko priča, da to ni tako, statistike kažejo velike razlike med favoriziranimi strankami in tistimi, ki jim ne posvečajo pozornosti. Zato se lahko vprašamo, ali RTVS informira državljane ali pa ustvarja javno mnenje.

 A. G.