“Uravnoteženost” poročanja RTV SLO in POP TV: 14 sekund pozitivnega na 4 minute negativnega poročanja za stranko SDS

Foto: STA

V teoriji sta cilj in poslanstvo RTVS zagotavljanje verodostojnih in nepristranskih informativnih oddaj, s katerimi obvešča o političnem dogajanju, v praksi pa žal deluje popolnoma drugače in se ne drži svojih načel. Prejšnji teden so namreč pri SDS merili, koliko časa so v oddajah namenili posameznim političnim strankam in kakšen je bil način poročanja – pristranski ali nepristranski, in če je bil nepristranski, ali je bil ta negativen ali pozitiven. Izkazalo se je, da so na državni televiziji negativno nastrojeni izključno do SDS, Desnici skoraj ni bilo namenjenega nič časa, vsega skupaj za nekaj manj kot pol minute, drugim pa so več ali manj namenili pozitivno poročanje, največ Levici. Merjenje je potekalo med nedeljo, 22. aprila, in soboto, 28. aprila.

Iz spodnjega infografa je razvidno, da so na POP TV prejšnji teden največ pozornosti namenili stranki Mira Cerarja, drugo mesto po času pa je zasedla stranka SDS, a kaj, ko je bilo skoraj polovico tega negativno poročanje. Ko bi bila vsaj druga polovica pozitivna, pa ni bila; vsega skupaj je bilo 14 sekund pozitivnega poročanja. Torej, na 4,26 minute negativizma in kritik so namenili stranki SDS “celih” 14 sekund pozitivnega, kar ni prav nič uravnoteženo poročanje.

Vse druge stranke so bile na POP TV deležne pozitivnega poročanja, razen pri Novi Sloveniji in Desnici so poročali nepristransko, pri tem pa je Desnica, ki jo vodita Franc Kangler in Aleš Primc, dobila vsega skupaj 24 sekund besede. Medtem ko so na Levici dobili dobrih šest in pol minute časa, od tega pet in pol minute pozitivnega poročanja. Poleg tega pa poročajo še tako pristransko in manipulativno, da se zgražajo številni uporabniki družabnih omrežij. Za dokaz samo prispevek Katarine Matejčič, ki ji posteljo greje kar 13 let mlajši partner Lan, komaj 21-letni sin Zvezdane Mlakar:

Tudi na TV SLO 1 ni bilo nič kaj drugače, v oddajah Dnevnik in Odmevi je zopet največ časa za predstavitev svoje stranke in svojega programa dobila Stranka Mira Cerarja (skoraj osem minut), na drugo mesto se je uvrstil DeSUS (nekaj več kot pet minut), katerega so večino posvečenega časa hvalili. SDS je dobil manj kot dve minuti časa, od tega je bil zopet edini deležen kritik in negativizma.

Njihovo “objektivno” poročanje je komentiral tudi Janez Janša, ki je izpostavil njihovo dvoličnost. “POP TV” je preimenoval v KOS TV”, saj naj bi Pavla Vrabca, zdajšnjega generalnega direktorja medijske družbe Pro Plus, ki obvladuje POP TV in Kanal A, zamenjala trenutna urednica informativnega programa Tjaša Slokar Kos. Gre za ženo Draga Kosa, zloglasnega nekdanjega kriminalista, operativca afere Patria in velikega zaslužkarja z državno NLB, saj je leta 2015 sklenil skoraj milijon evrov vredno pogodbo. Glede na to, da so plačani od “banksterjev” in da pišejo to, kar ti želijo, je dvolično, da so v nedavni oddaji obtožili portal Demokracija za “fake news” ali lažne novice zato, ker pod fotografijo, objavljeno v članku, niso napisali “slika je simbolična”.

Glede na to, da prispevek za nacionalno televizijo plačujemo vsi, pričakujemo, da delujejo v skladu z zakonom, torej da zagotavljajo verodostojne in nepristranske informativne oddaje, za objektivno javno obveščenost. Vsak teden pa smo lahko priča, da to ni tako, statistike kažejo velike razlike med favoriziranimi strankami in tistimi, ki jim ne posvečajo pozornosti. Zato se lahko vprašamo, ali RTVS informira državljane ali pa ustvarja javno mnenje.

 A. G.

 • Prdo

  Hahaha ste kreteni

  • Marko Markov

   Levaki, mar ne!

 • večni srb

  Obstaja še ena razlaga, javnost preprosto ne zanima kaj bi rada povedala desnica.
  Zakaj bi jih, če pa je levica v zadnjih letih razdelila milijarde evrov, vsak je nekaj dobil, zato se je splošno nezadovoljstvo zmanjšalo.
  Naslednji problem desnice je, da nobeno stvar ni zmogla bolje. Levica je dobro izkoristila ekonomski šok, v času največjega kaosa, so zbrali moč in porivali brutalne ukrepe naprej, ne glede na splošno nerganje itak nemočne javnosti. Gre za šok spremembe vladanja, ki ga je porinila SDS in globalne ekonomske krize, kombinacija se je zažrla ljudem globoko v spomin. Nič ne pomaga, če desnica kaže s prstom na leve strice iz ozadja, ki so zakuhali večino tragedij in trpljenja, namesto da bi SDS izkoristil svoj mandat za popravo SODOBNIH krivic režima,je dodal še kup novih, za kar enostavno ni opravičil.
  Potem je tu še deformiran nacionalni ponos, ki ga je prinesel državni teror, obogaten z prodajo velikih podjetij hrvatom in absolutno neverjetno arbitražno politiko parlamenta, nekako se zdi, da je ta dežela polna potomcev hrvatov, ki se enostavno nočejo pričkati s svojimi zemljaki. Ko je bilo treba izganjati Večnega srba, so noreli in prevračali kozolce, zdaj ko nam hrvati celo zemljo kradejo, se to zdi vsem samoumevno in celo zaželjeno. Mogoče se res ne da nič narediti in se ta narod ne da zdramiti, vendar bi moral vsak zaveden Slovenec občutiti vsaj toliko samospoštovanja, če že ne nacionalnega ponosa, da bi se vzdržal vsake podpore taki pritajeno agresivni raznarodovalni politiki.

  Iz tega sledi, da državni simboli danes ne pomenijo nič dobrega, poudarjati njihov pomen pa je navadna izguba energije in časa, ker si država ne da nič dopovedat. Kar pa je najbolj pomembno, rezultat diktature pa je, vsi se bojijo izpostavljati in mešati štrene že zato, ker je pri nas lahko edino še slabše.

 • ĐĐ Style

  Kaj pa naj povedo pozitivnega o stranki , ki vedno počne vse kontra in na silo vleče vodo na svoj miln, da bi lahko v miru mutili še naprej.

 • piko8

  Prostitutke in prostitudi rtv in poptv greznice murglskega ZLOČINCA milana kuc’na !!!

 • Jan Ocean

  Aja vi ste pa kaj boljši.?

 • večni srb

  Zakaj je šla desnica pred volitvami porivat najmanj popularne reforme ter poudarjati najmanj zaželjene vrline, z izjemo par vročih točk, kjer pa jim je naenkrat zmanjkalo municije.
  Par primerov očitnih nesmislov.
  Slovenci nismo prišli iz Argentine in Avstralije ampak smo tukaj že iz časov Jugoslavije, Par jih je obstajalo že prej, ampak zdaj so že tako stari, da se tega itak ne spomnijo več. Vsi pa se še vedno spomnimo Jugoslavije, kjer je teklo življenje neprimerno bolj preprosto in lagodno. Nima smisla ugibati zakaj in če je bilo to sploh res, danes je življenje tako zanič in brez veze, da si človek enostavno splete iluzije iz spominov, ki ga delajo vsaj za silo normalnega in mu naredijo dan vzdržen. Ampak to ni jugo nostalgija temveč je povsem namerno induciran fenomen oziroma prerokba, ki samo sebe izpolnjuje. Najprej je nekdo rekel, da smo slovenci jugo nostalgiki, zato si je nekdo drug domislil, da si ljudje želijo več jugo nostalgije, posledično se povsod govori kako nam je bilo vsaj v jugi lepo. Če ne bi govorili o jugo nostalgiji, bi bilo juge bistveno manj, zato tudi jugo nostalgije ne bi moglo bit. Bi bilo pa zato nekaj drugega, začeli bi se resno ukvarjati z vrednotami in moralo, ki nam je ostala v lepšem spominu in zakaj tega danes več ni.
  Drugi razlog je povezovanje v zahodni balkan, kar pomeni več hrvatov, ki si želijo več svoje kulture in pogleda na življenje, po možnosti polnega katoliško vzgojene ljubezni. Obstaja namreč tudi navadna ljubezen, ki pa nima veze z ideologijo temveč je zgolj precej zmeden biološki pojav, kar ni dobro za moralo in ne združuje na tak način.
  Naslednja stvar je masovni eksodus Slovencev, mogoče celo največji v zgodovini naroda, ki vsako leto bežijo iz te norišnice ali naredijo samomor, to pa sploh ni dobro za moralo in se o tem raje ne pogovarjamo. Tudi ta tema je padla desnici v vodo,ker ne moremo govoriti o nacionalnih vrednotah, plačo pa prejemati od avstrijcev, nemcev, nizozemcev, italijanov, francozov ter drugih turistov.
  Naša nato armija je zatajila na vseh frontah, narod je počasi spoznal, da jih ne rabimo in lahko delajo tudi neposredno za naročnike njihovih storitev, ki se posledično potem ne bi jezili na celo Slovenijo. Recimo naš morilec v Srebrenici, ker je bil navaden plačanec, danes nihče ne govori, da smo tudi slovenci tam pobijali, sicer bi. Stanejo nas pa tiste njihove orožne vaje ogromno, čisto brez veze, kot smo lahko videli tudi v odzivih na razne zunanje, pa tudi notranje pritiske. Zavedamo se tudi, da nas ne bi nihče nič vprašal, zato ni nič hudega, če so naši vojaki opravilno nesposobni, če ne zmorejo, bodo že poslali koga pomagat.
  Vera v pravosodje je na nuli, uganite zakaj, spredaj šepa policija, ki se vsaj ne more zlagati, pred njimi pa se vleče cela javna uprava, s parlamentom na čelu in Pahorjem, ki predstavlja višnjo na vrhu sadne kupe. Slovenskemu narodu so tako ostale na voljo le še zelo skromne možnosti oziroma je najbolje, da se ljudje takoj obrnejo na Evropska sodišča, ki potem itak vse skupaj razveljavijo in opozarjajo Slovenijo, kjer zgleda enostavno ne razumejo.
  Sem že omenil migrante, nikab, kmečke rute in pingvine? Zdaj pa nekaj čisto drugega.
  Poleg tradicionalne družine, so bili pred volitvami najbolj žgoča tema desnice nerojeni otroci. Pa napadi na katoliško državo Vatikan, ki smo ji pravkar podarili še več kosov ozemlja, na podlagi idiotskih zakonov iz časov fevdalizma. V Sloveniji, kjer so nas zgleda naučili pisati in brati zato da so nam lahko potem lagali, ne na Markovem trgu. Kako bi lahko nerojeni otroci vplivali na volitve, pa enostavno pojma nimam, pa tako dobro je začel Primc, ki je pomagal spraviti Janšo iz Doba, čeprav je bil medtem že v parlamentu in ni mogel ven vsakič, ko se je Primc drl pred prazno celico, “free Jansha!”.

  To ta zadnje je mogoče še najbolj obetavna možnost desnice, če lahko dokažejo, da je bil Janša politični zapornik, ki je zmagal na volitvah in iz Doba nadzoroval tudi varnostno obveščevalne službe, potem smo svetovna senzacija, ob bok samemu Trumpu, kar je odlično za biznis in bi volilci fenomen zagotovo ustrezno nagradili. Očitno mu ne morejo nič.

  • Marko Markov

   Levaki so na oblasti zadnjih 8 let, ko gre v resnici samo navzdol, torej zahvala njim za slabo!

   • večni srb

    Na to sem natančneje odgovoril v tretjem poglavju, drugi odstavek komentarja.

    • stajerc5

     Si bil ti mogoce pisec Kardeljevih govorov in ti je v resnici ime Metuzalem!?

   • PressPass

    saj ja lopovski levaki kot so pahor cmerar in JJ so bili v zadnjih 8 letih premieri ;)

 • večni srb

  Pozabil sem najbolj pomembno.

  Matematika je seštevanje in odštevanje, zgodovina pa pomeni razumeti kaj je bilo prej in kaj pozneje.
  Mogoče se komu zdi, da se lahko s tem poljubno zajebava in obrača stvari po svoje, ampak temu ni tako.
  Največji paradoks so zanikanje vloge NOB (vloge!), junaštvo partizanov oziroma upornikov proti fašističnim okupatorjem, enačenje nacional socializma z nacional socializmom, s človeškim obrazom in pa, da so bili okupatorji štirje, ne trije, kot so nas učili v bratstvu in jedinstvu.
  Sem bi lahko prištel še popolni anahronizem osamosvojitvenih naporov, ko se preprosto ignorira vsa bistvena izhodišča in natančne datume, da bi se poustvarilo neko alternativno realnost, ki se ni nikoli zgodila, čeprav do danes na njej gradimo prihodnost. Meni se to ne zdi pametno, državo pa le imamo, enostavno ne pove ničesar, razen da naj bi njen namen že vnaprej opravičeval vsa mogoča grozodejstva, laži in trpljenje, nenazadnje uničena in zapravljena življenja.

  Ampak mogoče raje še par besed o posilstvu zgodovine, o kateri danes ne moremo več debatirati kot v 80′, med akcijo Slovenija, moja dežela, ko smo prvič podvomili, da bi lahko imel Hitler tudi kaj prav in bi lahko celo premagal ves svobodni svet. Odmik od komunizma je za nas avtomatsko pomenil absorbiranje določenih vrednot nacizma in fašizma, kar je odprlo Pandorino skrinjico, ki so jo komunisti skrili pod devetimi gorami, za deveto deželo.
  Najboljše ali celo edino teoretično izhodišče domnevne desnice se mi zdi, če bi šli revidirat NOB po vsakem mestu in vasi, borci molčijo kot grobovi, čeprav so še živi, meni to nekaj pove.
  Ker ne bi rad več bluzil, ponujam dve virtualni resničnosti, ki povesta več o paradoksu današnjega dne kot bi jaz lahko z besedami:

  A: partizani niso osvobodili Slovenijo – https://www.youtube.com/watch?v=OROlF8zB9z0

  B – partizani so osvobodili Slovenijo – https://www.youtube.com/watch?v=w9WuYk2ujsY

  • joza joza13

   Kar nekaj kontroverznosti vidim med vsebino tvojih besed in tvojim nickom. Zakaj?

 • luckyss

  “Uravnoteženost” poročanja RTV SLO in POP TV: 14 sekund pozitivnega na 4 minute negativnega poročanja za stranko SDS”

  Me res zanima po kakšni varianti bi lahko na pozitiven način poročali o stranki SDS celih 14 sekund…
  Možnost sicer obstaja…..Zoran Predin bi moral brati stavek; “Danes stranka SDS Sloveniji ni storila nobene bistvene škode”…
  Ja, to bi šlo….;))

 • garfi

  VSTANITE ZA KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
  Vstanite v luč in blišč odeti,
  ki jarem vas teži zlata.
  Zdaj zvezda rdeČĆa spet nam sveti,
  nas kliče spet krvava sla.
  Sledi pravičnosti razbijmo,
  do tal naj rop jo naš požge;
  do konca z davki jih odrimo,
  vzemimo vse, vzemimo vse!
  Že tajkuni so zbrani,
  v zadnji rop zdaj že hite,
  da z internacionalo
  nov plen si pribore!
  medklic KurČĆan:Bi pa za sebe in za svoje tovariše takratne rekel SPLAČALO SE JE.
  Prav nihče nam nič ne more,
  kakšen zakon, kakšen red;
  Vse kar vidite je naše,
  nam dal je Forum nov zalet.
  Sami pišemo zakone,
  in sodimo kot se nam zdi.
  Ropajte zdaj bratje urno,
  dokler se ljudstvo ne zbudi.
  Mi vse ukrademo na svetu,
  zato vse to je naša last;
  najlažje delavcu in kmetu,
  ke imamo tu pač mi oblast.
  Ko vse dobre in poštene
  uniči naša trda pest
  svobode bodo vse pregnane,
  pokoren rod vasi in mest.
  medklic sindikalistke: Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, JUTRI BOMO VZELI!
  JUTRI BOMO VZELI!
  SPET!!!
  delavski razred v ozadju huronsko pozdravlja
  https://www.youtube.com/watch?v=DSISGmbEdBU&t=43s

 • ĐĐ Style

  Edno pozitivno bi lahko poročali če bi 4 minute objavili logotip stranke SDS in voditelj bi bil popolnoma tiho

 • hle

  Zanimivo bi bilo tovrstno statistiko objavit tudi za novo 24 kjer bi bil rezultat verjetno diametralno nasproten povsod pa v največji meri trpi resnica zato moramo isto novico danes prebrati iz večih izvorov in si šele potem ustvarit lastno mnenje da nas večina že dela tako je dokaz anketa tukaj kjer je nova v kategoriji fake news trenutno na tretjem mestu

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!