fbpx

Urna kvota, nove ograje … Avstrijci skrivnostni glede strožjega režima na meji

Foto: epa

Na avstrijskem notranjem ministrstvu in policiji avstrijske Štajerske so potrdili, da Avstrija na meji s Slovenijo še ni začela izvajati strožjega režima. Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck je dejal, da bosta v torek konkretne načrte predstavila ministra za obrambo in za notranje zadeve.

Grundböck ni želel komentirati podrobnosti, kaj bo strožji režim na meji s Slovenijo zajemal. Prav tako je bil skrivnosten glede dnevnih kvot za sprejem migrantov iz Slovenije, o katerih so nedavno poročali avstrijski mediji.

Poudaril je, da bosta konkretne načrte oziroma ukrepe v torek predstavila notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner in obrambni minister Peter Doskozil.

Policisti še nimajo navodil
Tiskovni predstavnik policije avstrijske Štajerske Fritz Grundnig je povedal, da od zveznega notranjega ministrstva še niso prejeli nobenih navodil glede novega načina obravnave migrantov v Špilju niti nobenih informacij o dnevnih kvotah. “Vsak dan pa računamo na to, da bo do odločitev prišlo in da bomo prejeli ustrezna navodila,” je povedal.

Odslej bodo Karavanke za migrante zaprte
Je pa Grundnig potrdil, da je v načrtu, da bodo migrante iz Slovenije v prihodnje sprejemali le še v Špilju, preko Karavank pa naj ti ne bi več potovali. “V naslednjih dneh bo odločeno, kdaj bomo vse migrante, ki trenutno še pridejo na avstrijsko Koroško, prevzeli tukaj v Špilju. O tem se sedaj odloča,” je še povedal Grundnig.

Po napovedih naj bi migranti iz Slovenije v Avstrijo po novem lahko prehajali le še prek mejnega prehoda v Šentilju, preko Karavank na avstrijsko Koroško pa nič več. Naša severna soseda naj bi sprejem omejila na približno 2500 oseb dnevno, omenja se celo urna kvota okoli 100 oseb. Na meji naj bi se obetale tudi nove ograje.

N. K., STA