fbpx

Ustavimo napade na cerkve in kristjane!

Nestrpnost do kristjanov se kaže tudi v Sloveniji. (Foto: 24kul.si)

V dneh okrog največjega krščanskega praznika velike noči, prihajajo s celega sveta poročila o terorističnih napadih na kristjane in naše svete prostore. Šri Lanka, Notre-Dame, Saint Sulpice, Munchen, nedavno napadeni koptski kristjani … Seznam je z vsakim dnem daljši.

Kristjani in še posebej katoličani smo zadnja leta najbolj napadana skupina svetovnega prebivalstva. Žalostna in zaskrbljujoča statistika pa sega tudi na naš domači prag. Po poročanju portala 24kul je slovenska policija od leta 2005 zabeležila že preko 2.300 napadov na slovenske cerkve, vključno z dvakratnim zažigom strunjanskega križa ter več kot desetimi fizičnimi napadi na duhovnike, nekateri med njimi so bili tudi usodni.

Vzroki za nestrpnost in diskriminacijo kristjanov
Vzrokov za pojave nasilja, sovraštva in nestrpnosti, po mnenju portala 24kul ni treba iskati v zapletenih družbenih teorijah, ampak so jasno razvidni: to je medijsko ozračje, v katerem nekateri politiki, stranke, mediji in novinarji v Sloveniji in širše že leta hujskajo javnost proti kristjanom, duhovnikom in Cerkvi. Najpogosteje se to kaže v stalni stigmatizaciji in žaljenju katoličanov v parlamentu, kjer izrojena levica še vedno diskriminira otroke katoličanov in ne prizna genocidnega pomora katoličanov. Podobno se dogaja tudi v javnosti. Spomnimo samo na novinarko Ranko Ivelja in njeno zmerljivko “katoliban”, pozivu Zorana Jankovića, da policija prepove predvajanje filma v podporo nerojenemu življenju na frančiškanskih stopnicah v Ljubljani ter Alenki Bratušek, ki je v Državnem zboru žalila katoličane in javno hujskala k finančnemu kaznovanju katoličanov.

Ranka Ivelja (foto: STA)

Kristjanofobija ali kristofobija sta splošna izraza za opis pojavov nestrpnosti in diskriminacije proti kristjanom. Izraz je sestavljen iz besede “krščanski” ali “Kristus” ter besede “Fobos” (φόβος), ki pomeni “nerazumen strah”. Izraz pomeni iracionalno sovraštvo do Kristusa, kristjanov oz. do krščanstvo na splošno. V tem okviru govorimo tudi o nestrpnosti proti kristjanom in njihovi diskriminaciji.

Nestrpnost se kaže v odrekanju enakih pravic kristjanom in socialni izključenosti kristjanov, diskriminacijo pa levičarski in drugi skrajneži izvajajo preko kristjanom sovražnih in nenaklonjenih zakonov, kar se odraža v pristranskih sodbah sodišča, na politični ravni pa se kaže v izključitvi kristjanov iz družbenega in političnega življenja, navaja portal 24kul.

Porušeni križ na Lezbosu iz armiranega betona, ki je stal za vse umrle na morju (vir: twitter)

Primeri nestrpnosti proti kristjanom in Cerkvi
“So stvari, ki jih je treba sovražiti. Po mojem mnenju je katoliška Cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti. Jaz to čutim kot svojo državljansko dolžnost.” (Svetlana Makarovič, 6.1.2012) Primer zavajajočega predstavljanja kristjanov v medijih preko negativne stereotipizacije: “A čeprav v svoj zagrizeni ideološki boj tako nespodobno populistično žene tudi svoje premalo poučene in s predsodki prepojene cerkvene ovčice.” (Ranka Ivelja, 3.9.2011)

Foto: STA

“Zgroženi smo nad prikazovanjem in pozivanjem javnosti h kršenju človekovih vrednot in neodtujljive ustavne pravice do svobodnega odločanja o rojstvu svojih otrok,” sta Mestna občina Ljubljana in župan Janković utemeljila zahtevo po prepovedi predvajanja filmčka Čudež življenja na pročelju Frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu.

Glede na čedalje bolj agresivno napadanje in zatiranje kristjanov po vsem svetu, se sovraštvo do kristjanov, ki so ga pri nas začeli komunisti, sedaj ponovno  uveljavlja tudi v Sloveniji. Obdobje relativnega miru se po več kazalcih zaključuje, prihodnost pa ob migracijskih trendih in vzponu skrajne levice po vsem svetu ostaja zelo nepredvidljiva. Ne pozabimo, da smo mi tisti, ki lahko tak trend ustavimo, našim otrokom in vnukom pa zapustimo največ, kar je mogoče- evropsko krščansko kulturo in civilizacijo.

Franci Donko