fbpx

“Ustavni lok” obsojen na neuspeh: Pobudo za širše povezovanje strankam opozicije podala že koalicija, a so pobudo arogantno zavrnili

Vodje strank leve opozicije Foto: Twitter

Ustavni lok po definiciji zahteva predstavništvo najmanj 2/3 volilnega telesa. Poimenovanje skupinice levih in skrajno levih strank in strančic za ustavni lok je norčevanje tako iz slovenskega jezika kot iz ustavne ureditve RS,” je predsednik vlade RS Janez Janša komentiral današnjo namero leve opozicije po vzpostavitvi tehnične vlade. Takšno širšo pobudo je premier Janša sicer že meseca maja predstavil in povabil vse opozicijske stranke k sodelovanju pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije, a so pobudo arogantno zavrnili.

Predsedniki LMŠ, SD, Levica in SAB so danes potrdili začetek pogovorov z namenom oblikovanja alternative Janševi vladi. Izhodišče za povezovanje je pobuda Koalicija ustavnega loka, ki jo je nanje naslovil ekonomist Jože P. Damijan. Ta je pripravljen postati mandatar, v strankah pa se strinjajo, da je predlog dobra osnova za nadaljevanje pogovorov.

K sodelovanju bodo seveda skušali zvabiti tudi koalicijski SMC in DeSUS, saj je brez njih projekt obsojen na neuspeh. Toda na neuspeh je obsojena že sama ideja tranzicijske levice, saj je prva takšna pobuda prišla s strani koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS že meseca maja, vendar je leva opozicija ponujeno roko za sodelovanje pri strateških projektih države zavrnila, zavezništvu pa se je pridružila SNS, ki državotvorno sodeluje pri pomembnih odločitvah.

Kot je slovenski premier danes ponovno poudaril, povabilo v “partnerstvo” še vedno velja, saj je odgovornost obvladovanja epidemije na vseh političnih strankah.

Po Počivalškovem mnenju trenutno ni alternative aktualni vladi, Gantar meni, da zadeva ni vredna komentarja
Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek glede možnosti za povezovanje dela opozicije z namenom oblikovati alternativo aktualni vladi meni, da v tem trenutku ni nobene alternative aktualni vladi. Po Počivalškovih besedah je za vodenje vlade “treba zbrati pogum, iti na volitve, dobiti mandat in narediti, kar misliš“. “Toda v tem trenutku ni nobene alternative tej vladi,” je dejal za STA ob robu današnjega vladnega obiska na Koroškem.

Minister za zdravje in začasni vodja koalicijske DeSUS Tomaž Gantar je že povedal svoje mnenje, da zadeva ni vredna komentarja, saj je vsake toliko časa temu podoben predlog v medijih. Zaenkrat še ni slišal za dobro alternativo aktualni vladi, je dodal. Vlada po njegovem v tem trenutku dela dobro in ji je težko očitati napačne poteze.

Sara Kovač