Ustavno sodišče sodnici Cenerjevi, ki je zavirala preiskavo bančne luknje, prisolilo klofuto

Foto: epa

Ustavno sodišče RS je soglasno zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o parlamentarni preiskavi preiskovalne sodnice Deše Cener, ki je preiskovalni komisiji za preiskavo bančne luknje onemogočala zaseg dokumentacije NLB, Factor banke in Abanke.

Po mnenju sodnice Deše Cener Zakon o parlamentarni preiskavi ne more biti v skladu s členom Ustave RS, ki pravi, da je Slovenija pravna država. Cenerjeva je namreč ocenila, da je zakon premalo natančen in podnormiran ter da ne vliva zaupanja v pravo.

Ustavno sodišče je v popolnosti zavrglo njene trditve in zapisalo, da US ni pristojno za presojanje v zadevi, ki bi jo moralo reševati sodišče na podlagi vseh ustavno dopustnih metod pravne razlage.

US dalo lekcijo za naprej
Po mnenju Ustavnega sodišča RS bi moralo sodišče – v tem primeru sodnica Cenerjeva – samo določiti o prisilnem ukrepu preiskovalne komisije in postopkovnih pravilih, ki izhajajo iz obstoječe sodne prakse. Cenerjeva namreč sploh ni določila postopkovnih pravil za odločanje v tej zadevi, na kar je upravičeno opozarjal tudi Državni zbor RS. Premalo natančni predpisi namreč še ne pomenijo, da na podlagi njih ni mogoče odločiti skladno z ustavo.

“Ker zahteva za oceno ustavnosti ne vsebuje niti navedb niti utemeljitev, da bi moral predlagatelj v konkretni zadevi, v kateri odloča, uporabiti izpodbijane določbe na način, ki mu preprečuje ustavnoskladno odločitev, predlagatelj v posledici ni izkazal niti tega, da bi bila odločitev Ustavnega sodišča nujno potrebna za njegovo odločanje v konkretnem postopku,” so še o vlogi sodnice Cenerjeve zapisali ustavni sodniki.

Zaradi Cenerjeve onemogočeno delo komisije
Preiskovalna komisija za preiskavo bančne luknje, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar, je že oktobra lani zahtevala zaseg bančne dokumentacije različnih slovenskih bank. Preiskovalna komisija, ki preiskuje največjo bančno krajo v zgodovini države, je naletela na absurdno ravnanje ljubljanskega sodišča, saj sta celjsko in mariborsko sodišče identičen predlog z identično obrazložitvijo dovolili zaseg bančne dokumentacije, medtem ko ga je ljubljansko zavrnilo.

Anže Logar (foto: Nova24TV)

Anže Logar. Foto: Nova24TV

Preiskovalna komisija je tako razpolagala z dokumentacijo celjskega in mariborskega dela bank, medtem ko ji gradivo s področja Ljubljane ni bilo dostopno. Zaradi ravnanja preiskovalne sodnice Cenerjeve je bilo onemogočeno vsako nadaljnje delo komisije.

M. P.

 • Peter

  Ja in?
  Bo pa zato dobila piškotek na drugi strani. Oziroma kar bonbonjerco, no, ker je tako pridna in poslušna pionirka.

  • Janko Gedlička

   Ja, saj si je zaslužila bonboniero. Z uvedbo postopka pred ustavnim sodiščem je zavlleka predajo dokumentacije preiskovalni komisiji za pet mesecev. Sedaj se ji lahko zgodi po dologotrajnem in mukotrpnem mozganju zmotna presoja in bo napačno odločila, da preiskovalna komisija ni upravičena do dokumentacije. In potem bodo sodniki o pritožbi zoper takšno odločitev tudi dolgotrajno in mukotrpno razmišljalli, do svoje odločitve. Med tem časom, pa se lahko “povsem nenamerno” kaj pomembne obremenilne dokumentacije na NLB “izgubi”.

 • PUPA

  Največji problem v Sloveniji je, da zaradi časovnega zamika nekaj let, stvari polzijo iz rok in za to nihče ne sedi na Dobu. Slovenski narod vse te anomalije plačuje. Samo za se vprašat do kdaj? Mi lahko kdo obrazloži kdaj bodo ljudje v sodniških togah začeli plačevati svoje napake namerne ali napake iz nedoraslosti poklicu, ki ga opravljajo.

 • Duhec

  Red mora bit….

 • totex39

  Sodnico takoj na cesto ali pa naj gre pomivat posodo, če ji bo to šlo bolj od rok.

 • antimur

  Cenerca je pravi dokaz, kako kučanistično delujejo slovenska sodišča (ne vsi sodniki, to je že potrebno priznati) pod taktirko diplomanta s sarajevske pravne fakultete, Maslešo.

 • macon

  Zakaj je ta sodnica še sodnica?

  • Duhec

   Ker take ubogljive rabjo….

   • Dusan Marn

    ubogljive in pokvarjene ,,sicer pa to ni zastonj ,,tudi tako pokaze mirko svojo pravno drzavo ,,a ne mirkec ,,se nimas dovolj ,,do kdaj se bodo take rabote izvajale ,,a te bo morala ulica odnest iz parlamenta ,,kako si nategnil toliko volilcev z svojim nedolznim frisem ,,sedj si pokazal kaj se skriva za to fasado ,,da ne bom zaljiv tega ne bom napisal ,,si pa lahko mislis najslabse ,,

  • Dusan Marn

   ker imamo mirkotovo pravno drzavo ,,oblast rabi take pokvarjence da ji sluzijo ,,kdo ima od tega koristi pa vemo vsi ,,kako si zelim da zacne delati svoje ulica ,,prav vsi povzpetniki v novodobni drzavi si zasluzijo kaznovanje ulice ,,te horde zlocinsko nastrojenih elitnih pokvarjencev so izropali dezelo in unicili prihodnost slovenstvu ,,

 • samsara

  Je s tam zavlačevanjem bila storjena kakšna nepopravljiva škoda državi/državljanom in s tem korist pokvarjeni kučanistični tovarišiji?
  Če je tako, potem ta sodnica, po zdravi kmečki pameti in modrosti pač ne more biti več sodnica.
  Zaenkrat pa sta zdrava kmečka pamet in modrost (pa tudi poštenje) v kučofevdu, krepko podrejena(i) pohlepu in sistemski pokvarjenosti, vladajoče tovarišije.

  • Dusan Marn

   to je namen teh pravnnih pokvarjencev ,,koliko takih izmeckov se je zavleklo v vse drzavne institucije ,,ja zalostno koliko pokvarjenih povzpetnikov premore ta dezela ,,in ta zlocinsko usmerjena dama ne bo za svoje prikrivanje zlocinov odgovarjala ,,ja mirko tudi to je tvoja pravna drzava ,,kako si ti pokvarjen ,potuhnjen ritoliznik nekomu ,,le kaj smo ti storili da nas tako sovrazis ,,a nisi ze dovol pobasal zase ,,moras se unicevati vse kar vidis ,,upam da te bodo volilci na naslednjih volitvah brcnili na gnoj kamor sodis

 • Duhec

  Vztrajnost, pogum, iznajdljivost, kredibilnost, dokazi črno na belem in priče….. to so ključi do uspeha v levi greznici.

  • Dusan Marn

   ne samo levi tudi v desni ,vsak ki je bil le par ur na oblasti si je namastil brke v javnem koritu ,,ne prepricevat da je samo takoimenovana levica ropala ,,vsi ki jim je bilo korito dostopno so se napajali v njem ,,pokradli so nam vse premozenje ,,je pa ras da je levica imala veliko vec casa in ga se ima da nam odere sekozo ,,ja ti povzpetniki si zaslujijo najhujso mozno kazen ki je nas zakonik zal ne pozna ,a bo morala ulica soditi vsem tem zlikovcem <,gabijo se mi in preziram ter sovrazim jih kolikor le morem ,,ti izmecki clovestva so unicili prihodnost slovenstvu ,,nasi potomci bodo razmetali njihove kosti potepuskim psom ,,ce je le kje kaka visja sila bi morala ze davno unicit te pokvarjence ,,in bodi opranoglavci se vedno malikujejo te povzpetnike vsek sekt ,,noro kako je clovek lahko tako bogi ,,

   • viktorh

    ..a te ni sram?

 • Janez

  V Sloveniji je veliko tudi !!
  Poštenih ljudi !
  Tele sodnike pa?
  Zloraba odne oblasti ? Ja kar huda reč.
  A ?
  Kako bo pa zlorabo sodne oblasti sploh procesuirali in sodili ? Kdo pa ? L.r. Janez Komenda

 • domovina mili dom

  Morda uspe sprazniti in sprati levo greznico.

 • dež

  Ne vidim nobene klofute. “Deja vu” zlorabe sodstva v politične namene, če ni potrebno, odločb US niti ne spoštujejo več.

 • xtc

  Pomembna zmaga ;a tagotovo ;bodo levaki takoj iznašli nov razlog in zablokirali dokumentacijo;nič bat:

 • Stajerka

  A ste ziher, da je še možno kaj najt?! Kakšno je delo in poslanstvo tov. Kos-a?! Mastno služi, mediji trdijo, da gara, učinka nobenega, ovadbe nobene…..mam občutek, da reciklira star papir?!
  KLOFUTA sodnici?!……Kakšna klofuta – ODPOVED, SANKCIONIRAT IN ZAHTEVAT MATERIALNO ODGOVORNOST!!
  Dokler sodnikov ne bomo pričeli tolčt po denarnicah, tako dolgo ne bo nič drugače!

  • Borut Stari

   Kos ima nalogo, da otkrije in za vedno prikrije malverzacije NLB. Za to je bil v preteklosti usposobljen,

 • Stajerka

  Sicer pa se je SMC v duhu morale&etike odločila, da odločb US NE in ne bo spoštovala!
  Bodo zamenjali ustavne sodnike in narod, pa bodo lahko počeli kar jim bomo poželele denarnice in kosmate duše!!

 • Johan

  Je že dobila bogato nagrado !

 • centurion

  EPPUR SI MUOVE!!!!

 • Janez

  Oh !?
  Kakšen čudež a ne ?
  Tale ? “Bremza od sodne osebe” naj seveda ? Kar izda sodna dovoljenja – za preiskave.
  Kako bedno tole poteka ?
  Kot bi mehanik “odlagal” popravilo avta ? Ker ga lahko s popravilom ? Kaj pokvari !?

  Če to ni …… ?? Da ne napišem kaj grdega !!…… …. ? Upam, da se bo res kaj – premaknilo? L.r. Janez Komenda

  P.s. če ne bodo?
  ” interesenti za nekaznovanje nesodnih morilcev 1945″ spet kaj ? “Bremzali”?! Že nad 70 let “prakse” imajo !

 • tarantela

  No, v dobre pol leta so imeli roparji naših bank čas, da so poskrili in uničili vso dokumentacijo, ki bi jim škodila. Bravo, gospa Cener! Sicer pa je Jasna Murgel jasno povedala, da bodo v bodoče oni postavljali ustavne sodnike, tako da bo še naprej poskrbljeno za zaščito uničevalcev Slovenije.

 • althar

  Uf, mi je kar odleglo ob misli, da imam Cenerjevo in mi doliva zaupanje v pravo, ker mi naši premalo natančni in podnominirani zakoni na splošno in Zakon o parlamentarni preiskavi konkretno ne vlivajo dovolj zaupanja v pravo.

 • viktorh

  Gospodje, sploh se ne zavedate do kod sežejo lovke te komunistične bande.
  Sodišče dela kot v cirkuški predstavi, mi pa molčimo.
  Obsojate pa odločitev kanclerke, ki zagovarja človekovo dostojanstvo…

 • Iza Demos

  Škoda, da nič ne piše do kakih spoznanj je prišla komisija na podlagi pridobljene dokumentacije s strani celjskega in mariborskega sodišča. A so kaj ugotovili ali spet člani parlamenta samo pobirajo dodatek na sestankovanje/dodatno obremenitev.

 • cornusmas

  Našemu sodstvu nekako ne gre in ne gre….sfižil je Ferlinc…pa tisti,ki so preganjali Kanglerja…pa Bettetova…in Cenerjeva…da vseh ne naštevam…

 • Ludvik Poljanec

  sedaj pa bi jo morali kazensko ovaditi na osnovi 257.,258. in 288.člena KZ-1.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!