fbpx

Užaljeni general Lipič Novi24TV grozi s tožbo, čeprav ga podatki vladne sekretarke postavljajo na laž!

Foto: STA.

Konec lanskega decembra smo na naših straneh poročali o številnih svetovalnih pogodbah, ki jih imajo z različnimi ministrstvi sklenjeni družbeno-politični delavci, ki so s svojim angažiranjem v času vseslovenske vstaje pomagali zrušiti drugo Janševo vlado. Na organiziranih protestih so sodelovali tudi številni veterani iz zveze veteranov, tudi njihov predsednik, nekdanji načelnik Generalštaba SV, Ladislav Lipič, ki pa svojo odgovornost vztrajno zanika. Takrat smo pisali tudi o njegovem sodelovanju z MORS, saj je v dveh letih s svetovalnimi pogodbami zaslužil dobrih 30 tisoč evrov bruto, stanje na področju vojske, kjer naj bi svetoval, pa je iz leta v leto slabše. General Lipič očitno našega prispevka ni dobro sprejel, saj se je na naše uredništvo obrnil z zahtevo za popravek, v kateri spodbija naše trditve in nas obtožuje laži ter zavajanja. Odgovorni urednik Nova24TV je objavo njegovega popravka zaradi žaljivega besednjaka zavrnil, Lipič zato zdaj grozi s tožbo.

Naj spomnimo. Decembra smo pisali, da je trenutni predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZZVS) zduženje leta 2013 zlorabil za rušenje Janševe vlade na takratnih ‘vseslovenskih vstajah’. Ladislav Lipič je takrat zanikal, da bi bil med organizatorji protestov, po njegovih navedbah je namreč opozarjal zgolj na razmere v družbi in na krivice, ki naj bi se dogajale osamosvojiteljem. V svojem glasilu Veteran je večkrat zanikal, da bi se razorožitev slovenske Teritorialne obrambe (TO) sploh kdaj zgodila, zasluge slovenskih pomladnikov pri osamosvojitvi pa ves čas zavrača.

Na Nova24TV smo javnosti decembra lani predstavili od pristojnega ministrstva pridobljene podatke, da je Ladislav Lipič na plačilni listi Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (MORS), kjer je v dveh letih s svetovalnimi pogodbami odlično dodatno zaslužil, čeprav je njegova pokojnina vse prej kot nizka. Po naših virih so ga na MORS uradno najeli kot pogodbenega svetovalca, ki naj bi pomagal pri nadaljnjem razvoju obrambnega sistema RS in nadaljevanju procesa profesionalizacije Slovenske vojske (SV). Sodeloval je tudi pri sprejemanju normativne ureditve na obrambnem področju in pri pripravi analiz, mnenj ter predlogov rešitev na obrambno-vojaškem področju.

Po uradnih podatkih je bila njegova svetovalna pogodba leta 2014 vredna 12.600 evrov bruto, leta 2015 pa kar 18.900 evrov bruto. To je v dveh letih skupno 31.500 evrov bruto, toda Ladislav Lipič zdaj trdi, da je od MORS v zadnjih štirih letih prejel samo 6.840 evrov in da je od navedenih zneskov poravnal tudi vse obveznosti do države.

Lipič prav tako trdi, da Slovenski vojski (SV) nikoli ni svetoval, zato se očitno ne počuti soodgovornega za trenutno mizerno stanje. Na Novi24TV smo decembra med drugim zapisali, da je lansko marčevsko letno poročilo Boruta Pahorja o pripravljenosti Slovenske vojske prižgalo alarm, saj je bila povprečna ocena zadostna. Poročilo o pripravljenost na odzivanje in delovanje v krizi ali vojni pa je doseglo oceno nezadostno.

Lipič želel, da njegov popravek objavijo tudi na RTV in v Mladini, na koncu ga je objavil kar Veteran
Očitno užaljeni general Lipič se je za našega odgovornega urednika obrnil s pismom, v katerem se sklicuje na našo kršitev svobode izražanja, nedotakljivosti in varstva človekovih pravic ter dostojanstva. “Z navajanjem neresnic, žalitvami in drugimi nedostojnimi izrazi o meni osebno so nepodpisani avtorji v vašem mediju že večkrat zavestno kršili kodeks novinarjev. Na nobeno od teh početij nisem reagiral, v tem zadnjem primeru, kjer pa ste z objavo besedila avtorja L.S. objavili svojo trditev o namišljeni višini mojega letnega prejemka kot svetovalec ministra za obrambo, pa ste prestopili mejo dostojnega. Izjava Ministrstva za obrambo štev.110-3/2017-2 z dne 10.01.2017 vašo trditev izpodbija in dokazuje,da je zapisana trditev lažna,” piše Lipič.

Foto: STA. Lipič živi v svoji hiški v Murski Soboti in uživa visoko pokojnino.

Zanimivo, Lipič je svojo zahtevo za objavo popravka poslal večini slovenskih medijev, tudi RTV Slovenija in Pro Plusu, a so ga vsi “veliki” ignorirali, zato je popravek na koncu objavil kar v lastnem mesečniku Veteran, nakar so ga povzeli še v lokalnem časopisu Posavski obzornik. V svojem pismu med drugim trdi, da je Zveza veteranov vojne za Slovenijo tarča laži in obrekovanj iz smeri največje opozicijske stranke SDS, prav tako naj bi njega osebno napadala “strankarska” Nova24TV.

Upokojeni general Novo24TV obtožuje “strankarstva”, sam pa se ne prišteva med osamosvojitelje
“Od sedaj dalje lahko gospodje iz omenjene medijske hiše, kjer ste doma prvi v službi resnice, pišete in govorite, kar koli želite. Vojni veterani vam ne verjamemo, kajti laž je vaše temeljno orožje! In ravno zaradi takšnega početja, kateremu smo priča že desetletje, se ne prištevamo med osamosvojitelje, ampak med branitelje slovenske države in njenih državljank in državljanov,”
je Lipič v svojem zapisu potrdil, da nima nič skupnega s slovenskimi pomladniki. Je pa bojda razočaran tudi nad “sorodnim” organizacijskim Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki naj bi prav tako na vseh javnih nastopih nenehno širilo laži.

Odgovorni urednik Nove24TV Miro Petek je sicer Lipiču odgovoril, “da vašega popravka v skladu s 5. alinejo, 1. odstavka, 31. člena, ne bomo objavili, saj je popravek napisan žaljivo”. General nas je zato obvestil, da bo zaradi “pričakovanega odgovora” s svojim postopkom za zaščito svojega imena in dostojanstva nadaljeval.

Printscreen dokumenta, ki ga je v odgovoru na poslansko vprašanje posredovala generalna sekretarka vlade. Podatki so za leto 2015.

Kdo zavaja javnost? Podatke o Lipičevih zaslužkih nam je razkril MORS
Da pa je Ladislav Lipič v svoji zahtevi žaljiv, nikakor ni edini razlog, da smo se na Novi24TV odločili proti objavi njegovega popravka. Namreč, Lipič še naprej, sodeč na uradne podatke, navaja neresnice, za katere pričakuje, da mu bodo verjeli njegovi kolegi veterani, to pa še ne pomeni, da lahko zavaja tudi slovensko javnost. Podatke o njegovih zaslužkih na pristojnem ministrstvu, za katere Lipič trdi, da so izmišljeni, je namreč razkrilo kar ministrstvo samo.

Podatki MORS o Lipičevem zaslužku v letu 2014.

Podatki so bili razkriti v sklopu odgovorov na poslansko vprašanje poslanke SDS Suzane Lep Šimenko, na 113. redni seji Državnega zbora RS 7. decembra lani. Lep Šimenkova je takrat zahtevala seznam vseh oseb, ki imajo z različnimi ministrstvi v času Cerarjeve vlade sklenjene avtorske oziroma svetovalne pogodbe. Podatke o zaslužkih, ki smo jih o Lipiču in drugih zunanjih pogodbenih sodelavcih razkrili na Novi24TV, je javnosti razkrila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič. V skladu s slovensko zakonodajo morajo biti v odgovorih na poslanska vprašanja zapisane resnične trditve, ki jih novinarji lahko uporabijo za objavo v svojem mediju.

Prilagamo še en dokaz, da je podatke posredovala generalna sekretarka vlade.

Prav zato se lahko vprašamo, ali Ladislav Lipič v svojem pismu medijem, v katerem trdi, da je Ministrstvo za obrambo RS zaprosil za izpis vseh njegovih izplačil za svetovanje obrambnim ministrom in mu je pristojno ministrstvo odgovorilo, da je v štirih letih prejel samo 6.840,00 evrov, navaja neresnične trditve? Če bi imel Ladislav Lipič prav, bi to pomenilo, da je generalna sekretarka vlade v odgovoru na poslansko vprašanje zavajala slovensko javnost.

L. S.