fbpx

Slovenija želela vrniti 160 ekonomskih migrantov, a dobila hrvaško košarico

Fotografija je simbolična (Foto: STA).

Slovenska policija je v sredo poskušala Hrvaški vrniti skupino okoli 160 Maročanov, ki so se po besedah državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica izkazali za klasične ekonomske migrante. Ker je Hrvaška to zavrnila, bodo omenjeni Maročani ostali v migracijskem toku. Šefic je dodal, da Slovenija ne vrača vseh ekonomskih migrantov.

Boštjan Šefic je na novinarski konferenci pojasnil, da je vračanje migrantov sicer običajni postopek. Ob tem je za netočne označil informacije, da Slovenija avtomatično vrača vse ekonomske migrante. Je pa dejal, da bodo o vračanju ekonomskih migrantov, ki so se pridružili migracijskemu toku iz držav z vojno, spregovorili tudi na današnji videokonferenci kontaktnih točk.

Medtem so se ločevanja beguncev in ekonomskih migrantov očitno že lotili v Srbiji in Makedoniji. Tiskovna predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce Melita Šunjić je namreč sporočila, da sta omenjeni državi začeli omejevati vstop beguncem na svojih mejah. Srbija naj bi tako od srede popoldne v državo dovolila le še beguncem iz Sirije, Afganistana in Iraka, ostale pa naj bi zavračala kot ekonomske migrante.

“V naši okolici dogodki, na katere moramo biti posebej pozorni”
Šefic je komentiral tudi varnostno situacijo po petkovih terorističnih napadih v Parizu. Pojasnil je, da intenzivno sodelujejo s tujimi varnostnimi organi in si izmenjujejo informacije, da bodo lahko naredili ustrezne ocene in načrtovali ukrepe.

Kakšnih pojavov, ki bi morali vzbujati posebno skrb, pri nas niso zabeležili, je dejal in dodal, da pa so “v naši okolici dogodki, na katere moramo biti posebej pozorni”. Poudaril je še, da ni nobenega razloga za vznemirjenje.

Morda vas zanima tudi: Osem migrantov, ki je vstopilo v EU, je imelo enak potni list kot bombni napadalec

Vpoklicani rezervisti
Da bi zagotovil vzdržljivost stalne sestave Slovenske vojske pri obvladovanju begunske problematike, je načelnik generalštaba Andrej Osterman danes podpisal ukaz o vpoklicu pogodbene rezerve. Predstavnik SV za stike z javnostjo Simon Korez je v izjavi za medije pojasnil, da bodo izbrani rezervisti najpozneje do 26. novembra prejeli poziv na petdnevno usposabljanje, svoje naloge pa naj bi začeli opravljati v prvih dneh novega leta.

240 tisoč migrantov v drugem valu
Kljub napovedim o omejevanju migracij se število migrantov, ki so prečkali hrvaško-slovensko mejo,ne zmanjšuje. Danes je v Slovenijo vstopilo okoli šest tisoč migrantov, skupaj v drugem valu pa že skoraj 240 tisoč.

Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo 239.895 migrantov, od tega danes do 18. ure 4029. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo ob 18. uri 5133 migrantov, od tega največ v Šentilju, na Petišovcih in v Dobovi. Slovenijo pa je po podatkih policije od 20. oktobra zapustilo 224.790 migrantov.

N. K., STA