fbpx

V katerih strankah je največ cepljenih poslancev in v kateri sploh ne sprašujejo, ali so cepljeni ali ne

Foto: STA

V poslanskih skupinah SDS, SD, SAB, NSi, poslanski skupini nepovezanih poslancev ter italijanske in madžarske narodne skupnosti so precepljeni vsi poslanci. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič in vodje vseh poslanskih skupin so pred časom v skupni izjavi pozvali državljane k čim širšemu cepljenju proti covidu-19. “Na voljo je dovolj različnih in učinkovitih cepiv. Cepljenje je prostovoljno in je eden od pomembnejših načinov, da skupaj uspešno premagamo epidemijo,” so poslanci navedli v svojem pozivu k cepljenju.

V stranki SMC pravijo, da so trdni zagovorniki cepljenja in da so tudi poslanci javno povedali, da so opravili cepljenje. V SNS so zapisali, da sta z obema odmerkoma cepljena Dušan Šiško in Jani Ivanuša, Zmago Jelinčič Plemeniti pa še ne, ker je prebolevnik. V LMŠ so za STA navedli, da je odločitev za cepljenje oziroma necepljenje lahko povezana z občutljivimi osebnimi podatki ali okoliščinami, med katere spada tudi zdravstveno stanje posameznika, zato poslancev ne sprašujejo, ali so se cepili ali ne. So pa potrdili, da je cepljena velika večina poslancev LMŠ, saj so to sami povedali, med njimi tudi vodja poslanske skupine Brane Golubović in predsednik stranke Marjan Šarec. V Levici so pojasnili, da je bila cepljena večina njihovih poslancev in strokovnih sodelavcev. Tisti, ki niso izpolnjevali zdravstvenih pogojev za cepljenje, pa bodo cepljeni v novem terminu oziroma takoj, ko bo to mogoče, piše sta.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je skupaj z vodji poslanskih skupin v skupni izjavi, ki jo je DZ objavil 15. julija, pozval državljane k cepljenju, saj je precepljenost prebivalstva, sploh ob napovedi o bližajočem četrtem valu epidemije covida-19 in z njim povezanimi posledicami, ključnega pomena za zdravje in normalno življenje. Ob tem so navedli, da so se cepili tudi poslanke in poslanci. “Na voljo je dovolj različnih in učinkovitih cepiv. Cepljenje je prostovoljno in je eden od pomembnejših načinov, da skupaj uspešno premagamo epidemijo,” so dodali. Do danes je bilo sicer glede na podatke vlade z enim odmerkom cepljenih 51 odstotkov polnoletnih prebivalcev, z dvema pa 45 odstotkov polnoletnih. Med vsemi prebivalci Slovenije pa je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje z enim odmerkom cepljenih 43 odstotkov, z dvema pa 37,4 odstotka.

V petek zvečer je sicer vlada sprejela nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Glede na hiter porast števila okužb z delta različico virusa v državah članicah EU namreč obstaja možnost poslabšanja epidemiološke situacije tudi v Sloveniji. Z odlokom je tako določena obveznost preverjanja izpolnjevanja PCT-pogojev za potrošnike pred vstopom v igralnice, igralne salone in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, in v prostore gostinskih obratov. PCT-pogoj pa ne velja v zunanjih prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, če je med mizami zagotovljena razdalja najmanj tri metre.

Sara Bertoncelj