Pet tisoč migrantov že prispelo, dva tisoč še na poti, del jih lahko ostane pri nas

Foto: STA

Danes je v Slovenijo preko mejnega prehoda Dobova prispelo pet vlakov z več kot 5000 migranti, nocoj pričakujejo še 2000. V murskosoboški bolnišnici je v petek zvečer umrl migrant iz Sirije. Generalni sekretar mednarodne Karitas opozarja, da bi del migrantov lahko ostal v Sloveniji, in poziva, naj že sedaj razmislimo, kako jih bomo integrirali v družbo.

Generalni sekretar mednarodne Karitas Michel Roy opozarja, da je Nemčija glede števila migrantov, ki jih lahko sprejme, blizu svojega maksimuma, in dodaja: “Pripravite se na možnost, da bo del prebežnikov ostal v državi.” Tako bo posledično del prebežnikov ostal v Avstriji, Sloveniji in Hrvaški, tudi če le-te zaprejo svoje meje. Roy ob tem poziva Slovenijo, da že sedaj premisli, kako bo migrante, ki bodo ostali pri nas, integrirala v družbo, poroča STA.

Avstrijska vojska od danes naprej na območju avstrijske Štajerske skupaj s policijo izvaja poostren nadzor na območju meje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Prehod migrantov iz Slovenije v Avstrijo se nadaljuje, v sprejemnem centru v Špilju je bilo ob 12.uri okrog 2000 migrantov.

Stanje po Sloveniji
V Dobovo je danes prispelo več kot 5000 migrantov, kjer so jim v sprejemnem centru nudili zdravstveno in humanitarno oskrbo, nato pa z avtobusi in vlaki prepeljali v nastanitvene centre v notranjosti države. Največ so jih prepeljali v Šentilj, kamor vozijo migrante tudi iz Vrhnike in Gruškovja. Avstrijski varnostni organi so danes sprejeli 3089 prebežnikov.

S Hrvaške so ob 18. uri v Petišovce prepeljali 10 avtobusov z več kot 500 migranti, podobno število jih pričakujejo še zvečer. V Gornjo Radgono je prispelo dodatnih 150 migrantov

Nastanitvena centra v Lendavi in Središču ob Dravi sta trenutno prazna.

V petek je v državo vstopilo 7397 beguncev, danes do 6. ure pa še 3094. V sprejemnih in nastanitvenih centrih jih je bilo ob 6. uri 7218. Skupno število beguncev, ki so v slabem mesecu dni vstopili v Slovenijo, znaša 205.026, od 20. oktobra pa jih je po podatkih policije državo zapustilo 185.992.

V Murski Soboti umrl migrant
V murskosoboški bolnišnici je v petek zvečer zaradi odpovedi notranjih organov umrl 46-letni migrant iz Sirije, so sporočili s PU Murska Sobota. Med sprejemnim postopkom v Petišovcih so ugotovili njegovo slabo stanje in ga prepeljali v tamkajšnjo bolnišnico, kjer je zvečer umrl, poroča STA.

O prvi smrtni žrtvi med migranti smo pisali že včeraj, ko se je razvedelo, da je UKC Maribor o tem kar tri dni molčal. Preberite: V mariborskem kliničnem centru kar tri dni molčali, da je pri njih umrl migrant.

A. D., STA