fbpx

Škandal! V osnovni šoli učence spet izpostavili partizanskim vplivom?!

Leta 2016 so takole zlorabili otroke za komunistično ideologijo na OŠ Ajdovščina. Foto: twitter

Pojavile so se informacije, da so zadnji dan pred prvomajskimi počitnicami na OŠ Brezovica začasno prekinili pouk in učencem prek šolskega ozvočenja predvajali partizanske pesmi. 

Po trditvah Janeza Snoja so v osnovni šoli Brezovica v petek, 26. aprila 2019, z zvonjenjem prekinili pouk in po zvočnikih predvajali partizanske pesmi. “Nasilje nad otroki! Gre za 80 let staro zlagano zgodovino, ki je naredila največje gorje v zgodovini človeštva!” je komentiral Snoj na družbenem omrežju Twitter.

Dan pred 27. aprilom, ko v Sloveniji obeležujemo dan upora proti okupatorju, naj bi šolarje v Brezovici izpostavili partizanskim pesmim, ki imajo jasno ideološko vsebino, to pa navsezadnje ni primerno, saj naj bi šola bila nevtralna ustanova, namenjena izobraževanju in ne indoktrinaciji.

https://twitter.com/janezsnoj/status/1122529997149868032

Da je prišlo do česa takega, nakazuje, da naj bi nekateri vodilni na OŠ Brezovica bolj kot skrb za učence, ki so jim zaupani, cenili jugo-komunistično ideologijo, ki je Sloveniji vladala do leta 1991. Izgovori, da so partizanske pesmi primerne, saj gre za praznik, ki obeležuje formiranje OF, pa kažejo na površno poznavanje zgodovine oziroma namerno zamolčanje resnice.

Slavimo oblikovanje Protiimperialistične fronte, ne partizanskega gibanja, ki takrat ni obstajalo
Namreč, 27. aprila v Sloveniji obeležujemo ustanovitev Protiimperialistične fronte, ki je nastala deset dni potem, ko je leta 1941 jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo. To je 14 dni od okupacije slovenskega ozemlja. Partizanov na tej točki v zgodovini ni bilo nikjer. Bili so zgolj predstavniki komunistične partije, ki so bili poleg Sokolov, krščanskih socialistov in slovenskih kulturnikov del novonastalega uporniškega gibanja.

Zato predvajanje partizanskih pesmi dan pred državnim praznikom, ki obeležuje formiranje uporniškega gibanja na Slovenskem, zanemarja zgodovinsko resnico in šolarjem vsiljuje predstavo, da so odporniško gibanje, ki se je formiralo kot odziv na zasedbo slovenskega ozemlja s strani nemških nacionalsocialistov in italijanskih fašistov, sestavljali zgolj jugo-komunistični partizani, ki takrat sploh še niso obstajali.

O celotni zadevi smo poslali tudi novinarsko vprašanje na OŠ Brezovica, a do zaključka redakcije nismo prejeli odgovora, prav tako nam niso odgovorili niti dan kasneje. Ko odgovor prejmemo, bo novica primerno posodobljena.

Ivan Šokić