Danes bodo po 20 krajih po Sloveniji potekali protesti kmetov

Foto: STA

Sindikat kmetov Slovenije zaradi različnih zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu danes organizira opozorilni protest, ki se bo ob 13. uri začel po več krajih po državi. Še pred tem bo sindikat skupaj z nekaterimi drugimi organizacijami na težave v kmetijstvu opozoril na novinarski konferenci ob 11. uri pred državnim zborom v Ljubljani.

Povod za protest so predvsem okoljske zahteve do kmetov. “Tisoč let smo kmetovali na teh zemljiščih in varovali naravo, sedaj pa imamo samo omejitve. Okoljevarstvene organizacije postavljajo režim na naših zemljiščih, ni pa rešitev. Kmetje smo zgroženi ob teh zahtevah,” je za STA dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Opozoril je, da kmetom pretijo novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi, saj njihova populacija narašča, je del težav oz. zahtev izpostavil Medved.

Politika jih ne posluša
Na mirnem protestu, ki se bo glede na podatke o zbirnih lokacijah, objavljenih na spletni strani sindikata, odvil v več kot 20 krajih po državi, bodo kmetje s traktorji in transparenti vozili po lokalnih cestah ali pa se bodo pripeljali pred sedeže območnih kmetijsko-gozdarskih zavodov. Povsod bodo prebrali enaka opozorila, kot jih bodo pred tem predstavili tudi na novinarski konferenci v Ljubljani, je povedal Medved.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. (Foto: STA)

Mirni bodo, ne bodo ovirali prometa. Želimo opozoriti, da bomo stopnjevali pritisk na slovensko politiko, če nas ne bo poslušala,” je dodal Medved. Zagotovil je, da se bodo protestniki po približno eni uri mirno razšli.

Sindikat kmetov je razglasil naslednje lokacije protestov:

Ilirska Bistrica
Ljubljana – Ig – KZ Ig
Ljubljana C0 – 12.00 zbor pod vasjo Kleče
Trebnje – KZ Trebnje Krka Stanko
Novo mesto – makadam pri Supernovi
Bloke Nova vas
Kranj – makadamska cesta od avtoceste do rondoja pri Kranju
Tuhinjska dolina
Savinjska dolina (12 lokacij, nadvozi)
Slovenske Konjice
Šentjur
Šmarje pri Jelšah
Ptuj – Šikole ob obvoznici
Ptuj – travnik pri rondoju RANCA
Maribor
Lenart – izvoz iz avtoceste proti Ptuju
Sveti Jurij ob Ščavnici – Grabonoše
Ljutomer
Murska sobota – KGZ Murska sobota

Še ni dokončno usklajeno
Koroška – Slovenj Gradec
Koroška – Dravograd
Primorska – Istra
Primorska – Goriška Brda
Postojna

 

Sara Kovač