V primežu revolucije: Pobijanje lastnega naroda v Sloveniji obrednega značaja (1. del)

Foto: STA

Komunisti so začeli s pobijanjem Slovencev že poleti 1941. Leta 1942 so udarili z vsemi registri. V tem letu so umorili več sto Slovencev. To pobijanje je imelo neke vrste “obredne” značilnosti, saj so svoje žrtve pogosto mučili, v nekaterih primerih na najbolj krute načine, z žganjem na ognju in rezanjem pri živem telesu. Žrtve so oklevetali, ljudje pa so mislili, da je neka krivda pač že morala obstajati, če je žrtev doletela smrtna “obsodba”.

Poleti 1942 je široko območje Suhe krajine postalo partizansko ozemlje, na njem pa je pustošil strah. Pred partizanskimi grožnjami se je moral 5. julija v Ljubljano zateči tudi kaplan Ivan Lavrih. Lavrih se je v Videm lahko vrnil šele konec avgusta, med italijansko ofenzivo, ko so v Dobrepolje prišli Italijani. Življenje mu je, kot mnogim takrat, zagotavljal okupator oziroma njegova prisotnost!

Petega septembra 1942 sta Boris Kidrič in Ivan Maček v imenu partizanskega glavnega poveljstva izdala proglas. Za ilustracijo si poglejmo ta proglas: “Italijanski okupatorji in njihovi izdajalci pomočniki – belogardistični voditelji in organizatorji – so vam potisnili v roke svoje, s slovensko krvjo oškropljeno orožje. Storili so to z namenom, da po vseh strahotah naprtijo izmučenemu slovenskemu narodu še uničevalno državljansko vojno. Okupatorji in belogardisti bi namreč radi ušli zasluženi kazni za svoje nezaslišane zločine tako, da poskušajo uprizoriti na slovenskih tleh namesto borbe proti fašističnim roparjem in morilcem medsebojno slovensko kajnovsko klanje. Okupatorske in belogardistične kače hočejo pognati Slovenca, da mori Slovenca brata …”

Foto: YouTube

Vse te poboje je ves čas spremljala strupena partijska propaganda
Ko to beremo, nam pride najprej na misel ugotovitev: “Narobe svet!”. To, kar so komunisti nenehno očitali svojim notranjim sovražnikom, so namreč počeli sami. Kidrič in Maček govorita o “nezaslišanih zločinih” belogardistov in o njihovem “slovenskem kajnovskem klanju”, potem ko sta imela za seboj že eno leto svojih nezaslišanih zločinov, ki so to nesrečno “belo gardo” sploh spočeli. Zakaj “nesrečno”? Zato, ker je bila s temi partizanskimi zločini izrazito izsiljena, nenačrtovana, organizirala se je lahko le ob prisotnosti okupatorja.

Vse te poboje je ves čas spremljala strupena partijska propaganda, s katero so poskušali svoje žrtve čim bolj oklevetati in očrniti ter s tem svoje početje opravičiti v očeh ljudi. Protirevolucija oziroma vaške straže so bile tako rekoč edini način odgovora in obrambe pred revolucionarno morijo.

Protirevolucija in kolaboracija ali boj za preživetje?
Protirevolucija je bila izrazito izsiljena, kot takšna se ni imela namena bojevati niti ni bila za takšno bojevanje usposobljena. Zato se je lahko delno reševala le tako, da si je pred partizansko-revolucionarno silo zaščitila vsaj hrbet. To pa je bil okupator. Sodelovanje z njim je bilo povsem izsiljeno, šlo je za modus vivendi, zato je nemogoče in krivično o tem izsiljenem sodelovanju govoriti kot o kolaboraciji. Za kolaboracijo gre takrat, ko nekdo prostovoljno podpre politiko in ideologijo ter dejanja nekoga, v tem primeru okupatorja, in to ideologijo prevzame za svojo. O čem takem pa pri slovenski protirevoluciji (vaške straže in domobranci) nikakor ni mogoče govoriti.

Slovenska protirevolucija se je ves čas, od začetka do konca, nahajala v izredno težavnih okoliščinah. Na eni strani se je bila prisiljena braniti, to je bilo mogoče le ob formalni naslonitvi na prisotno oblast oziroma okupatorja, zaradi česar je revolucionarna stran nanjo ves čas perverzno kazala s prstom kot na kolaboracijo.

Kot prej že vaške straže so bili zdaj tudi domobranci ujetniki okupacijskih razmer, mimo okupatorja se niso mogli organizirati, saj bi jih ta takoj uničil. Tisti del Slovencev, ki jih je komunistična revolucija imela za svojo tarčo, je imel pod Nemci od jeseni 1943 na razpolago same slabe možnosti. Ena je bila, da se pridružijo partizanom. Ta je bila praktično neizvedljiva, saj bi jih partizani prej ali slej pobili. Druga je bila, da ne storijo nič. S tem bi se prepustili na milost in nemilost na eni strani partizanom, ki bi jih še naprej pobijali ter nasilno mobilizirali, na drugi strani pa Nemcem, ki bi jih prisilno mobilizirali v svojo vojsko. Tako so izbrali tretjo možnost, tudi ta je bila slaba, vendar precej boljša od drugih dveh. Toda deželo so zasedali Nemci in kakršnokoli večje vojaško organiziranje mimo njih ni bilo možno. Vsakršno takšno organiziranje mimo njih bi Nemci razumeli kot svojega sovražnika, ki ga je treba takoj uničiti.

Nemci so zahtevali nadzor nad domobranstvom. Domobrance so želeli čim bolj vezati nase, zaradi česar so uprizorili tudi tisto nesrečno prisego, ki jo danes nekateri, ki so zlobni ali jih resnica ne zanima, očitajo domobrancem kot nekakšen vrhunski akt kolaboracije in simpatije z okupatorjem in celo s Hitlerjem. Prisega je bila simbolični akt, akt, ki nikomur ni jemal življenj, ampak celo nasprotno, na nek način, posredno, jih je reševal. Prisega je bila prisiljena, domobranci so bili vanjo prisiljeni, saj so Nemci zagrozili s protiukrepi, če ne bi hoteli priseči. Vsako očitanje prisege kot nekakšnega kolaboracionističnega izraza in celo prisege Hitlerju je zato povsem krivično.

Več sledi …

[Objavljeno besedilo predstavlja spremno besedo Iva Žajdele iz knjige župnika Ivana Lavriha: V primežu revolucije.]

Damjan Likar

 • AlojzZ

  Ah! Dokler ne bo nadškof zarohnel in ga bodo obglavili, v Sloveniji ne bo sprememb. Le kri tega mučenika bo podlaga za spremembe.

  A da noče biti mučenik? Ja potem pa nič!

  • janez zorman

   Je še mlad, je še polno življenja v njem.

 • učko

  Kwa je tle čudenga? Levuharji so še vedno pripravljeni za svoje privilegije, oblast in denar pobijat !!!! Sam zdej jim ni treba, ker je folk tolk neumen, da jih kar na volitvah izvoli. Kar pa ni čudno, sej ene pametne opozicije sploh ni !!!! Govnarija na govnarijo !!!!!!

 • Zima prihaja

  Morebiti je to bil šamanski obred .By the way ,šamanizma se ne moreš priučiti ali naučiti ,enastavno si rojen za to.

 • montyamp

  Slovenski narod se je znašel med NKVD kominternovskimi klavci in Hitlerjevim nacizmom .
  IZDAJALCI France Klopčič, Dragotin Gustinčič, Prežihov Voranc, Aleš Bebler, Miha Marinko, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Josip Kopinić, Ivan Maček TITOBANDITO … so sodelovali z Hitlerjem in Stalinom do nemškega spora z Rusi , nato pa še samo s Stalinom .
  Kako bi drugače lahko poklali in izgnali Slovence ???

 • Lilika

  Satan je ukazal, da moraš izrezati srce, da potem dobiš njegovo moč. To so znali že nekateri Indijanci in te vrače so pač potem pobili Španci. Tako so osvojili Mehiko. Satanova svečenica je bila tudi Milka Planinc.To so skrivaj govorili celo partizani po beznicah. Potrebno je žrtvovati človeka, če hočeš satanovo moč. To se govori v okolici Celja in Laškega.
  Satanovi sužnji se najbolj od vsega bojijo križa, ker je nadangel Mihael z mečem/križem zapodil hudiča v pekel. Toda hudič je prišel nazaj na Zemljo in izbrisal križe z jogurtov, kipa Janeza Pavla ll. itd… Ker hudič in satanisti ne morejo prenašati križa. To je to.

 • Franjo Trojner

  Ja samo od levičarjev promovirani oče
  naroda sam Janez Stanovnik in doživljenski predsednik združenja NOB je o komunističnih pobojih pred, med in po vojni povedal nekaj krepkih, ki so bile med levičarji sprejete z velikim negodovanjem, odporom in jeznimi, spačenimi obrazi. Janeza Stanovnika poznamo kot dolgoletnega predsednika ZZB NOB Slovenije. Kot vodja privilegiranih komunističnih partizanov se oglaša tako ob političnih dogodkih kakor tudi na partizanskih proslavah. Poudarja »enotnost slovenskega naroda v boju proti okupatorju«, hkrati pa v nasprotje postavlja »osvoboditeljske partizane« in »kolaboracijo«, s katero navadno razume »belo gardo«, »domobrance«. Ta delitev postavlja osnovno strukturo Stanovnikovih govorov in njegovo osnovno delitev slovenskega naroda, v času druge svetovne vojne in po njej. Značilno je, da v svojih intervjujih obsoja povojne komunistične poboje, a le stežka prizna medvojne komunistične zločine. V svojih partizanskih govorih nikoli ne prizna, da je obstajal nekomunistični, celo protikomunistični odpor zoper okupatorja.

  Od časa do časa pa se zgodi, da Stanovnik razkrije kaj takšnega, kar postavlja njegove govore pod vprašaj. Priznava recimo politični razlog za komunistične likvidacije od samega začetka okupacije Slovenije leta 1941:

  »Bile so tudi likvidacije iz političnih razlogov … denunciantstvo žal ni bilo edini razlog likvidacij.«

  Stanovniku je treba priznati odkritost, ki je v prvem desetletju po osamosvojitvi mnogi komunisti niso premogli: priznava, da je partizanstvu šlo za komunistično revolucijo: Glede NOB je v svojem političnem poročilu povedal, da njen cilj ni bila samo osvoboditev, ampak tudi ‘revolucija, socialna revolucija, to je zgraditev novega družbenega reda’.«
  Zgodovinsko dejstvo je, da smo imeli Slovenci svoje odporniške enote Jugoslovanske vojske v domovini pod poveljstvom generala Mihailovića. Stanovnik ve, da so partizani, partijski borci, v Grčaricah v kolaboraciji z okupatorsko italijansko vojsko uničili glavnino slovenskih enot zakonite odporniške Jugoslovanske vojske v domovini. Za Janeza Stanovnika, predsednika ZZB NOB, sodelovanje partizanov z okupatorjem ni skrivnost. Njegove zgornje besede pa imajo poleg zgodovinskega še en pomen: z njimi Stanovnik na nov način osvetli samo dejstvo »kolaboracije z okupatorjem«. V svojih govorih, s katerimi nastopa kot predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB, obsoja kolaboracijo »domobrancev«. Nikoli pa javno ne problematizira kolaboracije partizanov z okupatorjem. Zato se ob Stanovnikovem priznanju, da so partizani sodelovali z okupatorjem, zastavlja vprašanje: Ali je kolaboracija partizanov z okupatorjem – od medsebojne pomoči in ščitenja vzajemnih interesov do skupnega boja partizanov in okupatorjev zoper enote osvobodilne zavezniške antifašistične Jugoslovanske vojske v domovini – ena od vrednot borčevske organizacije, ki jo je dolga leta vodil?

  Dek besedila je odlomek iz knjige Sodelovanje partizanov z okupatorjem (str. 125-129).

 • sprehajalec

  #Storili so to z namenom, da po vseh strahotah naprtijo izmučenemu slovenskemu narodu še uničevalno državljansko vojno.#

  Sam Maček Matija izjavi, da gre za državljansko vojno, pa boš 70 let kasneje našel bedake pri nas, ki bodo trdili, da je ni bilo, da je bila narodnoosvobodilna.

 • slosin

  …bolj ko spoznavam partizane, rajši imam domobrance…

  • Wizeman

   Naivnež.

   • xtc

    Reče tak,ki nima pojma in ki se mu je glava kar nekaj časa vrtela po bobnu rdeše washmaschine.

   • slosin

    nevednež..

 • MEFISTO

  Konec koncev je šlo res za narodno osvobodilno vojno.

  Osvoboditelji so namreč narod dokončno osvobodili svobode, človeškega dostojanstva, identitete in prihodnosti.

  • xtc

   In pozabil si najpomenbnejše življena in premoženja.

   • MEFISTO

    Kakšnega premoženja?

    Mar nas niso učili, da pred vojno nismo imeli nič in da nam je potem še Hitler vse pobral.

    In zdaj smo na tem, da bomo imeli kmalu desetkrat več.

    • xtc

     Če si mislil na grobišča,lagre in mrtve si zadel res smo imeli tega veliko več kot preje-vsega otalega pa bistveno manj.
     Sicer pa komunizem in socializem sta sistema kjer še kobilice,uši, in bolhe ter podgane ne uspevajo zaradi podhranjenosti ali pa so kar vir prehrane.

 • Viktorh

  Bili so hujši od sovjetov.

  • MEFISTO

   Učitelj je slab, če ga učenec ne prekosi.

 • xtc

  Najprej v razlago,jedro NOB so sestavljali,lumpen proletariat,zabušanti,lenuhi pohajači,mali in veliki kriminalci ,nezašolani in falirani študenti,ter zločinci iz Španske vojne,ki so pobegnili strahopetno iz Španije,kot danes Porkemon,v Belgijo.
  Kdo od normalnmih ljudi bi želel take ljudi na oblast?
  Zato je ta drhal vedela,da ji je pot po legalni poti na oblast misiuja nemogoče,zato jim je okupacija prišla kot naročena,lahko so izdajali okupatorju,zavedne Slovence,ki niso marali komunistov,nato so jih lahko nekaznovanio pobijali in ropali ter utrahovali ter izvajali zločine nad narodom,ter pobijali premožne,intelektualce in ugledneže-ter tako odpravljali politično konkurenco,saj na realnih in poštenih volitvah niti nikoli nebi in tudi resnično niso,a se je titova drhal polotila druge taktike od voltev vojske po dvakrat trikrat,po povilni udeležbi svojih po dvakrat in ustrahovanju ljudi kako morajo pravilno voliti in drugih metodah,odkrivanja onih 2ki so volili napačno” in končali v jamah,grapah,in delovnih taboriščih ter seveda z odvzetim premoženjem.
  Komunizni in socializmi temeljijo na sistematičnem uničevanju države in naroda,le v revščini ti gnili,iztirjeno izprijeni in izrojeni sistemi prosperirajo seveda ob pomanjkanju nasilju in zločinih.V normalnih družbah ne pridejo niti blizu parlamenta,morda čudežno kot ekstremna manjšina,zato vedno znova skušajo na oblast z ulico,nasiljem,zločinom.ropanjem itd.
  Ko pa so na oblasti se borijo zanjo z vsemi sredstvi od zatiranja opozicije,zločinov,kraje,zlorab tega onega,in od vzvodov moči jih vedno spravi le orožje nikoli demokratična sredstva,vedno pa jih zruši pomanjkanje denarja,saj ti režimi nič ne ustvarjajo le izkoriščajo so sistem parazita.

  • FRANC3

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Primosio

  Popolnoma legitimno pravico so imeli, da so se uprli revoluciji. Vendar ne z orožjem in pod grbom ter na plačilni listi okupatorja! Tega dejstva se žal ne da spremeniti.

  • soc

   Bruuuuhahahaha….

   Genialni apologet krvavih revolucionarjev, legitimna pravica upora nožem, puškam, bombam in potrebnim kurcem rdečih klavcev 1941-2 bi bila torej upor brez orožja? Gandhi v Sloveniji v svetovni vojni???

   Ali ste levaki res tako maloumni ali le pišete nesmisle po diktatu svojega odlično situiranega agitpropa? Resnično ne vem.

   • Primosio

    Od tujca sprejeti orožje za boj proti bratu? Jaz osebno nikoli, raje umrem.

    • soc

     Tvoji predniki so uspešno uporabili kar lastnega, sprva veliko raje proti naivno miroljubnim rojakom kot proti grdim tujcem. Nato pa desetletja in še dandanašnji besnite, da so se vam in vašim dedom žrtve po letu dni klanja, ropanja in posiljevanja uprle… Ej, grozno, s tujim orožjem, ker lastnega za razliko od pripravljenih revolucionarjev niso imele.

     Pa nima veze, brainwashing in materialne družinske koristi so pri vas očitno opravili svoje za precej generacij.

     • Primosio

      Nisem potomec partizanov, sem pa potomec, s strani domobrancev in klera ovadenih zavednih Slovencev, ki so končali svoje življenje v koncentracijskih taboriščih v lasti okupatorske vojske oz. držav. Te zanima še kaj o tej tragediji?!

     • soc

      “I am all ears” da izvem kaj, česar režimska trobila še niso pripovedovala 1945-2017. Sem jih imel na obeh straneh, zato me barvna slepota ne daje kaj prida.

    • samotoje

     Boj proti bratu? Ali zaščita pred “bratom”, ki je hodil po vaseh krast, pobijat, požigat? Domobranci in vaški stražarji so bili posledica, ne vzrok.

 • Jurko

  Seznam večjih partizanski bitk z okupatorji do kapitulacije Italije imate sedaj tudi na slo wikiju:

  https://sl.wikipedia.org/wiki/Partizanske_bitke_v_Sloveniji_1941-do_kapitulacije_Italije

 • Antonius

  Revolucionarji so v času okupacije in takoj po njej Slovenstvo ubijali s terorizmom, danes pa Slovenstvo uničujejo s podeljenimi državljanstvi jugonostalgikom in brezglavim zadolževanjem.
  Zakaj leve vlade skrivajo, kdo nas kreditira, oziroma, komu prodajajo slovensko samostojnost?
  Ovce so pametnejše ker vedo, da jim je nevaren volk, Slovenci so od ovc na slabšem, ker ne prepoznajo, da jih uničujejo Kučanovi prefarbanci.

 • Olga_10

  Komunizem=islamizem=terorizem!

  • janez cepec

   plus janšizem je isti kurac

   • FRANC3

    Imaš pa izborne izraze!

    • Viktorh

     ..je pač prašičjerejec..

 • janez cepec

  kva pa pravte na pobijanje lastnega naroda na Urhu, pa še kje?

 • RATATA

  Še dobro, da komunistični revolucionarji v tistem času niso imeli avtomobilov, ker bi z vožnjo po pločnikih še več slovenskega naroda pomoril.

 • lili pili

  Ne glede na vse kar pise v clanku pa se splosno mnenje o belogardizmu v sloveniji ne bo bistveno spremenilo. Res je, da je bilo na nek nacin izsiljeno ampak to ga ne bo opralo… bili so pod zascito nemcev, ki so jih oblekli, oborozili, izurilu, hranili in se placo so jim dajali. Ziveli so v varovanih utrdbah in obcasno opravljali strazo ob progah in se odpravili na hajke ptoti partizanom.

  Kako pa so ostali zavezniki ocenili njihovo delo med vojno, pa se je videlo 45 leta.

  • Viktorh

   …a si padel z Marsa?

   • lili pili

    Jaz ne ti pa iz picke te se kar boli heeee

   • samotoje

    Ne, na glavo. Trajne poškodbe.

  • if

   Že pred in med napadaom nacistov na JU.sta z nacisti kolaborirala Tito in Kardelj!

   • lili pili

    V duhu politike kominterne pa saj tega nobeden ne zanika, nic novega, kaj neodkritega povej…

  • Karmen

   “Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato mi moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup”, je leta 1942 na zasedanju AVNOJ v Bihaču komunistično strategijo in metode partizanskega vojskovanja razgrnil Titov sodelavec Moša Pijade (foto desno).

   Govor, shranjen v arhivu štaba Vrhovne komande jugoslovanske armade na Vojno tehniškem institutu v Beogradu, je v svoji knjigi Na odru titografije leta 2012 navajal Vladislav B. Sotirović.

   Pijade: »… Zato je potrebno ustvariti tolikšno množico brezdomcev, da bodo ti postali večina v državi. Zato moramo požigati. Bomo streljali in se umikali. Nemci nas ne bodo našli, a bodo iz maščevalnosti požigali vasi. Potem bodo vaščani, ki ostanejo brez strehe, sami prišli in mi bomo imeli narod ob sebi in bomo na ta način postali gospodarji razmer. Tisti, ki nimajo ne hiše ne zemlje ne živali, se nam bodo hitro pridružili, ko jim obljubimo velik rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Njih bomo navezali nase s predavanji, gledališčem, predstavami in drugo propagando. Tako bomo postopoma obredli vse kraje. Vaščan, ki ima hišo, polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce… Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato mi moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru…«

   • lili pili

    Rad bi bil ta nesrecnik, imel danes lepo penzijo, drzavno stanovanje, vilo na morju, ….. tako pa nic od tega v zlatem kapitalizmu…

    • Karmen

     JAZ PA NE , NIMAM VESTI, DA BI ŽIVELA NA RAČUN POKRADENEGA PREMOŽENJA, KATEREGA PRVOTNI LASTNIKI BI KONČALI V KAKŠNI JAMI.

 • svatne

  Pobijanje lastnega NARODA ! (“navali, narode…”)
  Tudi pobijanje maternega jezika je zločin.

 • Norm Kinley

  Takole bom rekel, hlapci, pijancki, nepismeni vsi, ki so se videli v ideologiji rdece zvezde – res, da so bili prevarani, nalagani, opranoglavi, ki so v imenu oprane glave in zlocinsko izdajalske protinarodne ideologije morili lastne sonarodnjake, IN ZARAFI TEGA SI JE VSAKA RDECA PIZDA ZASLUZILA, KAR JE DOBILA. ali naj bo to od herojev Domobrancev, ali nacistov – prav vseeno mi je od koga, vazno je, DA SO PIZDE RDECE ZASLUZILE VSE, KAT SO DOBILE. SAMO CRKNJENA RDECA OPICA JE DOBRA RDECA OPICA. SMRT RDECI DRHALI, ZIVEL SLOVENSKI ROD. pizde rdece, pocrkajte vsi….

 • Gavtroža

  Kje se da kupit ta knjiga
  V PRIMEŽU REVOLUCIJA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!