fbpx

V Radencih rekordno število projektov, vseeno pa nekaj protestnikov nad župana Leljaka, ker je preimenoval Titovo cesto

Župan Radencev Roman Leljak (foto: Polona Avanzo)

V petek se je v lovskem domu v Radencih zbralo sto protestnikov, ki so demonstrirali proti svojemu županu Romanu Leljaku, medtem ko slednji celo plačuje stanarino za njihova zborovanja. V enajstih sklopih mu očitajo nezakonito ravnanje pri projektu obnove telovadnice, prodaji občinskih stanovanj, odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in ostalega. “Mi smo veseli, da v občini Radenci dobro delamo. Lani smo bili izvoljeni, izbrani kot najbolj transparentna občina, ki je poslovala na območju Pomurja,” je na očitke odgovoril Leljak in zatrdil, da želi delati za dobro ljudi, na nivo gostilniških debat pa se ne bo spuščal.

Župan občine Radenci Roman Leljak je med občani dvignil precej prahu zaradi preimenovanja Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije. Portal e-Maribor tudi razkriva, da je Leljak razkrival mnoge nečedne posle, ki so jih počeli komunisti po drugi svetovni vojni. “Verjetno pa so prebrali tudi njegovo knjigo Špiclji Udbe in se morebiti tudi našli v njej,” so zapisali.

Sto udeležencev leve elite se je odločilo protestirati proti Leljaku, očitajo pa mu domnevno nezakonito ravnanje. Očitke so strnili v enajst sklopov. Med spornejša dejanja uvrščajo projekt obnove telovadnice na Kapeli, ki naj bi bil slabo izveden, prodajo 20 občinskih neprofitnih stanovanj, visoko odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, domnevne nepravilnosti pri prodaji optike, slabo izvedbo določenih projektov, nerealizirane obljube, konflikte in spore ter (ne)financiranje nekaterih društev.

Foto: Facebook

Minuli petek so se zbrali v lovskem domu v Radencih zaradi nezadovoljstva z njegovim županovanjem. Tako, za danes je dovolj. Zadnje, kar sem storil v službi, je podpis naloga za plačilo subvencije oziroma stanarine za organizatorja shoda proti meni. Obljubil je celo gratis pijačo in hrano. Občina pa mu plačuje stanarino. Oh, BOG POMAGAJ,” je bil kritičen in pojasnil, da je rešil še zadnjo stvar v primeru telovadnice na Kapeli. “Prejeli smo zahtevano bančno garancijo, da bo izvajalec vse morebitne napake v zahtevanem petletnem obdobju nemudoma odpravljal. Transparentnost in korektnost v korist vseh nas občanov.” Sicer pa se v občini Radenci izvajajo številni projekti, s katerimi bodo nadaljevali tudi v prihodnjih letih, veliko pa bo tudi novih.

Protest proti Romanu Leljaku, županu občine Radenci (Foto: Facebook)

Udeleženci shoda so se še obregnili ob neuspešno občinsko spremembo imena Titove ceste. “Table so nam pobrali dol in je nimamo, kar pomeni, da imamo podjetje na ulici, ki je ni,” je dejal Milan Nekrep za 24ur. Kritični pa so tudi do po njihovem neprimernega županovega obnašanja, tudi domnevno osebnega obračunavanja v občinskih prostorih. “Ko sem ga jaz vprašal, kakšna je njegova občina in da to ni divji zahod, je rekel, da je to naše, in poklical policijo,”  je pojasnil Vinko Žigert.“Če ga bomo še enkrat izvolili, lahko okrog naše občine potegnemo mejo, bodečo žico in izobesimo napis Pozor, nevarnost, okuženo območje,” pa je prepričana Irena Petek Ferenc.

Pozvali tudi Goloba, da odstavi župana
Portal e-Maribor še razkriva, da naj bi protestniki pisali tudi Robert Golobu, da odstavi župana. “Neverjetno, kot bi bili leta 1945. Je lahko še kaj bolj butastega, kot tako udbaškorazmišljanje, da je na oblasti lahko le eden (beri: njihov),” so zapisali. “Očitno tudi v Radencih še vedno deluje stara komunistična sila tistih, ki še vedno niso prišli iz gozda in ne vedo, kaj je to demokracija, in ne vedo, da župana po zakonu lahko odstavijo le občani Radencev, in sicer na volitvah, ki bodo novembra letošnjega leta. Seveda pa se to ne dela na zborovanjih, kot so akterji to počeli vse do leta 1991,” so zapisali.

Roman Leljak (Foto: družabna omrežja)

Leljak se je na nekatere obtožbe odzval na Facebooku. “Poslali bodo g. Golobu oziroma v parlament predlog, da se me razreši še pred volitvami. Nič nimam proti. Do takrat pa bom delal tako kot do sedaj,” je zapisal. Medtem vse očitke zavrača. “Mi smo veseli, da v občini Radenci dobro delamo. Lani smo bili izvoljeni, izbrani kot najbolj transparentna občina, ki je poslovala na območju Pomurja,” je še poudaril. V telefonskem pogovoru za 24ur je tudi zatrdil, da želi delati za dobro ljudi, na nivo gostilniških debat pa se ne bo spuščal.

Sara Kovač