fbpx

V rezultate volitev zasejan dvom: Bo Vučko odstopil zaradi nedopustnih nepravilnosti na DVK?

Predsednik in direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob in Dušan Vučko (Foto: STA)

Posebna strokovna komisija je ob preverjanju rezultatov volitev ugotovila, da je prišlo do napačnih izračunov mandatov poslancev. Javnost meni, da takšna napaka zahteva takojšnji odstop vodstva DVK in tudi kazensko odgovornost. “Čas je za odstop celotne DVK. S predsednikom in direktorjem kot najbolj odgovornima na čelu,” jih je po razkritju napake pozval tudi Janša. Predsednik DVK Peter Golob je dejal, da so bile volitve poštene in zakonite, zaradi zapleta pri izračunu poslanskih mandatov pa ne razmišlja o odstopu. Predstavnik SDS v DVK Drago Zadergal je predlagal prestavitev potrditve rezultata za 24 ur, da se preverijo vse možne nepravilnosti. Kljub pozivu javnosti je DVK ta predlog zavrnila, predsednik države Borut Pahor pa je podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje državnega zbora 13. maja. 

Državna volilna komisija je v petek med dodatnim preverjanjem izidov volitev s pomočjo posebne strokovne komisije odkrila napako pri izračunu razdelitve mandatov poslancev. V skupini so sodelovali predstavniki podjetij Intelcom in Genis, ki so razvijalci in vzdrževalci programske opreme za izračun izidov volitev, ter neodvisni svetovalec Andrej Bauer s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Člani strokovne komisije so primerjali podatke stare programske opreme, ki so jo uporabljali leta 2014 in 2018, nove programske opreme in programa, ki ga je razvil Bauer. Ugotovili so, da se rezultati ne ujemajo, zato so o tem takoj obvestili direktorja službe Državne volilne komisije (DVK) Dušana Vučka. Članom DVK so računalničarji in matematiki pojasnili, kako je do napake v programu za izračun mandatov prišlo in zakaj so napako odkrili šele zdaj, tik pred potrditvijo uradnega poročila o rezultatu volitev. Računalničarji zagotavljajo, da so mandati zdaj pravilno izračunani.

Foto: STA

Zaradi spremembe pri izračunu rezultatov sta v Gibanju Svoboda Roberta Goloba poslanska mandata dobila Franc Props (Novo mesto) in Tine Novak (Ptuj), mandatov pa nista dobila Tomaž Lah (Maribor) in Jurij Lep (Maribor), za katera je doslej veljalo, da bosta postala predstavnika ljudstva. Iz SDS Janeza Janše sta mandat dobila Alenka Helbl (Celje) in Dejan Kaloh (Maribor), ne pa Maja Kocjan (Novo mesto) in Andrej Kosi (Ptuj). V NSi Mateja Tonina je mandat dobil Janez Žakelj (Kranj) in ne Klemen Matk (Celje). V Levici Luke Meseca pa je postala poslanka Tatjana Greif (Maribor) in ne Ana Černe (Kranj).

Zavrnili so, da bi premaknili uradno potrditev rezultatov za en dan
O napačnem izračunu razdelitve mandatov je razpravljala tudi državna volilna komisija, ki je tudi potrdila končni rezultat volitev, da bi ga predsednik Peter Golob in direktor službe Dušan Vučko danes lahko predala predsedniku republike Borutu Pahorju. Predstavnik SDS v DVK Drago Zadergal je predlagal, da bi komisija potrditev rezultata prestavila za 24 ur, da bi člani, ki so za napako izvedeli tik pred sejo, lahko vse skupaj še preverili. A je večina članov DVK to zavrnila. “Naš edini član DVK spet preglasovan, ko je predlagal ponovno preverjanje mandatov ter dan odloga razglasitve rezultatov volitev 2022. Čemu naglica?” se sprašuje predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik DVK Golob je pojasnil, da se je s Pahorjem že dogovoril za današnji termin predaje poročila in da prestavitev ni možna, ker ima predsednik pozneje obveznosti. Za dodatni čas ponovnega preverjanja je glasoval le Zadergal. Preostale je zadovoljilo Golobovo pojasnilo, da se lahko neizvoljeni in predstavniki list še pritožijo državnemu zboru, ko bo potrjeval mandate. “Čas je za odstop celotne DVK. S predsednikom in direktorjem kot najbolj odgovornima na čelu,” jih je po razkritju napake še pozval Janša. Tudi javnost ocenjuje, da takšna napaka zahteva takojšnji odstop vodstva DVK in tudi kazensko odgovornost. “Verjetno se na DVK ne zavedajo, da so volitve precej resna zadeva in da ni prostora za eno samo napako.” Predsednik DVK Golob je dejal, da so bile volitve poštene in zakonite, zaradi zapleta pri izračuni poslanskih mandatov pa ne razmišlja o odstopu.

Kljub napakam je Pahor podpisal ukaz o sklicu prve seje
Javnost je tudi pozvala predsednika Pahorja, da ne razglasi uradnih rezultatov, dokler se ne preverijo vse možne nepravilnosti s strani DVK. “Pričakujem tudi od Boruta Pahorja, da v izogib vsem dvomom v verodostojnost letošnjih volitev za toliko časa prestavi uradne rezultate, dokler se ob  prisotnosti nevtralnih strokovnjakov ne pregleda še enkrat vseh možnih nepravilnosti!” Pahor je danes po prejetju zapisnika DVK o uradnih izidih aprilskih državnozborskih volitev podpisal ukaz o sklicu prve seje Državnega zbora Republike Slovenije, ki bo v petek, 13. maja, ob 11. uri. Ob tem je ocenil, da je bil “volilni proces pošten in transparenten”.

Sara Kovač