fbpx

V sindikatu zdravnikov zgroženi nad naslovnico Mladine, ki zdravnika prikazuje v podobi žabe: “To je nevarna objava, ki spominja na zdavnaj preživete čase”

Takole se je skrajno levičarski tednik Mladina spravil na slovenske zdravnike in si prislužil zgražanje sindikata.

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so zgroženi nad naslovnico skrajnega levičarskega tednika Mladina, na kateri so zdravnika prikazali v podobi žabe. Po njihovem mnenju je to žalitev za vse slovenske zdravnike in zdravnice, gre pa za zgovoren primer nevarnega oglašanja medijev, ki spominja na zdavnaj preživete čase, ko so Jude prikazovali v podobi živali. Sporočilnost takih objav dela nepopravljivo škodo tudi za vse bodoče generacije zdravnikov, ki so jim vrata v svet na stežaj odprta, so zapisali na svoji spletni strani, zoper takšno oglaševanje pa najostreje protestirajo.

Navedbe v članku v časopisu Mladina z dne 29. 10. 2021 razkrivajo določene anomalije, na katere sindikat FIDES opozarja že leta. “Na tem mestu ponovno izražamo našo ničelno toleranco do zlorab sistema in posameznikov, ki so pri tem udeleženi. Vsakomur postaja jasno, da javnega zdravstvenega sistema že dolgo nimamo več, očitno pa med političnimi odločevalci ni še povsem jasno, da učinkovitega javnega zdravstvenega sistema brez potrebnih reformnih ukrepov še dolgo ne bomo imeli,” piše sindikat na svoji uradni spletni strani.

Če bi bil res edini problem našega zdravstvenega sistema v štiristo zdravnikih, torej manj kot desetih odstotkih zdravnikov, zaposlenih v bolnišnicah, ki imajo dovoljenje delodajalcev za delo izven javnega zavoda, in marsikdo dela drugje zato, da javni zdravstveni zavodi lahko organizirajo neprekinjeno zdravstveno varstvo, problemov sploh ne bi bilo, menijo v FIDESu.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin (Foto: STA).

Kriminilaziranje zasebne prakse ne bo prineslo rešitve
Rešitve za dostopno javno zdravstvo po njihovo niso v kriminaliziranju zasebne prakse kot take in ohranjanju državnega zdravstva, kot ga poznamo danes: “Delujoč in pacientom dostopen javni zdravstveni sistem potrebuje spremembe glede sistema zavarovanja in financiranja zdravstva, upravljanja zdravstvenih zavodov in nagrajevanja zdravstvenih delavcev, torej celovito reformo zdravstva. Brez slednjega bo tako imenovano javno zdravstvo vse manj dostopno in čakalne vrste še daljše.”

V sindikatu zato zavračajo tudi nenehne manipulacije z navajanjem najvišjih zdravniških plač v bruto zneskih, včasih tudi s poračuni za več mesecev, ne da bi pri tem navedli dejansko število opravljenih ur. Po podatkih iz maja 2021 je namreč povprečna plača zdravnika specialista z napredovanji za redno delo znašala 3080, 00 EUR bruto, kar pomeni 1,5 povprečne plače.

Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž (Foto: STA)

“Pričakujemo, da bomo pred volitvami kot po navadi slišali veliko besed o zdravstvu in prenovi zdravstvenega sistema, ki po naših izkušnjah funkcionirajo zgolj kot limanice, na katere so ulovijo naivni volivci,” še zaključujejo v sindikatu.

T. F.