fbpx

V Sloveniji 100 umrlih za koronavirusom, dr. Bojana Beovič razkriva: “V Sloveniji je z veliko verjetnostjo bolezen Covid-19 prebolelo več kot 60.000 ljudi”

Bojana Beović (Foto: posnetek zaslona)

Skupno število umrlih s Covidom-19 je v Sloveniji z eno novo smrtjo v četrtek doseglo število 100. Potrdili so tudi eno novo okužbo z novim koronavirusom, kažejo podatki, ki jih je na spletni strani objavila vlada.

Kot razkrivajo podatki Vlade, je bilo 7. maja 2020 testiranih kar 1049 ljudi, od teh pa je bil le eden pozitiven na koronavirus. Število hospitaliziranih je 47, od tega jih je 12 na intenzivni negi. Zaradi koronavirusa je umrla ena oseba.

Minister za kohezijo Zvone Černač je izpostavil, da gredo ukrepi na področju gospodarstva “predvsem v smeri podpore delodajalcem za ohranitev dejavnosti in delovnih mest, predvsem v najbolj ogroženih dejavnostih, ki bodo v letošnjem letu beležile največji izpad prihodkov”. Napovedal je tudi, da bodo na področju zdravstva “prerazporejena evropska sredstva porabljena predvsem za novo zdravstveno in zaščitno opremo, nove medicinske pripomočke ter izboljšavo zdravstvenih kapacitet, na področjih, ki so trenutno podhranjena”.

Foto: epa

Dr. Bojana Beovič: “Majhno število dokazanih primerov na dan ne odraža nujno dejanske situacije. V Sloveniji je z veliko verjetnostjo bolezen Covid-19 prebolelo več kot 60.000 ljudi, zato lahko še vedno računamo na skrite žepe, ki se lahko zaradi več stikov med ljudmi aktivirajo.

Dr. Bojana Beovič je razkrila, da “Evropska komisija opozarja na postopnost odpravljanja ukrepov, zaščito ranljivih skupin in sodelovanje držav članic pri odpravljanju ukrepov, še zlasti pri odpiranju meja, ki naj bo v začetku omejeno na območja z majhnim tveganjem”. Izpostavila je, da je v Evropi v začetku epidemije potekala razprava, ali je smiselno doseči prekuženost populacije, ki bo širjenje virusa zavrla. “Pristop je bil s strani ECDC odsvetovan in še danes ni znano, ali prebolela bolezen nudi zaščito pred ponovno okužbo.”

Kar se Slovenije tiče, pa je še dejala, da se število bolnikov s Covid-19 v bolnišnicah “umirja zaradi ukrepov, ki smo jih že ukinili, a še delujejo. Ne moremo še videti učinka sprostitve ukrepov. Smo v testnem obdobju, v katerem moramo pokazati, da za preprečevanje prenosa virusa ne potrebujemo prisile.”

Dr. Bojana Beovič: “Pričakujemo lahko, da se bo situacija epidemije poslabša jeseni. Ugodno za Slovenijo je, da ukrepe odpravljamo počasi ter si tako kupujemo čas do naslednjega vala.”

Barbara Majdič