fbpx

V Sloveniji konec svobode govora?! Zaradi zapisa na Facebooku dobila kazen 1.366,87 evra in kazensko ovadbo pri policiji!

Vika Jelen

Da je svoboda govora v tem času resnično ogrožena, priča naslednja zgodba Vike Jelen Škrlep. Sodišče ji je zaradi dveh zapisov na Facebooku naložilo plačilo kazni v višini 1.366,78 evra!

Zaradi objave na Facebooku, ki je zadevala t. i. “koroška dečka”, je Vika Jelen Škrlep v teh dneh dobila pravnomočno razsodbo sodišča 1. stopnje, ki ji je naložilo plačilo kazni v višini 1.366,87 evra, z rokom plačila 15 dni, sicer grozi izvršba. S svojo nizko pokojnino, ki ne dosega niti 500 evrov, tega plačila Vika Jelen Škrlep sama, brez pomoči prijateljev, ki so potrebno vsoto skoraj že zbrali, ne bi mogla poravnati.

Kdor ji želi pomagati in prispevati kakšen evro, da bo gospa Vika Jelen Škrlep lahko plačala kazen, ji svoj dar lahko nakaže na TTR SI 6100 0001 8957 445, ki je odprt pri Delavski hranilnici.

Ni bila žaljiva, sodišča to ne zanima
Vika Jelen Škrlep pravi, da je vse, kar je zapisala v zvezi s “koroškima dečkoma”, zgolj posledica tega, da je sama babica in si ne more predstavljati, da bi bil njej na kakršen koli način odvzet vnuk. Poleg tega v svojem komentarju na FB ni bila v nobenem primeru žaljiva, kar je na sodišču na obravnavi povedala tudi sama tožnica, a to, kot še pravi Vika Jele Škrlep, v zapisnik ni bilo zabeleženo.

In kot da zasebna tožba v FB-komentarju omenjene osebe ni bila dovolj, je na njena vrata pred meseci pozvonila še policija, ji sporočila, da je kazensko ovadena, ker naj bi storila kaznivo dejanje, in ji izročila vabilo na zaslišanje h kriminalistu, na katerem se je morala zglasiti 1. junija letos.

Enako kot krivični postopek Viko Jelen Škrlep boli to, da je v tožbi zapisano, da je članica stranske SDS in da je kandidirala na volitvah, čeprav to nima nobene zveze s komentarjem na FB, zaradi katerega je tožena in se znašla v postopku. “Navedba v tožbi, da sem članica SDS, jasno kaže, da gre za politično gonjo,” pove Vika Jelen Škrlep.

Pri vsem tem pa je še bolj srhljivo to, da se je v postopku poleg Vike Jelen Škrlep znašlo še vseh 5 komentatorjev njene objave na Facebooku.

Demokracija.si