V Sloveniji ni nobene panike, če novinarjem grozite s smrtjo.

Tino Mamić, Igor Kršinar

Foto: STA

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) protestira zoper ravnanje ljubljanskih okrožnih sodnic, ki so po mnenju združenja s svojo odločitvijo nedopustno posegle v ustavno zajamčeni pravici do svobode izražanja in do varnosti novinarjev tednikov Demokracija in Reporter. Ob tem so zoper okrožno sodišče v Ljubljani napovedali tudi tožbo novinarjev.

Novinarji Demokracije in Reporterja so se na okrožno sodišče v Ljubljani obrnili po grožnji s smrtjo, ki je bila zoper njih na enem izmed družbenih omrežij objavljena januarja letos, neposredno po napadu na pariški tednik Charlie Hebdo. Kot so navedli v ZNP, je po grožnji omenjeni profil izginil s spleta, neznanega storilca pa so novinarji ovadili policiji zaradi kaznivega dejanja grožnje.

Grožnja s smrtjo je samo odraz stanja
Okrožna državna tožilka Alenka Jesenko je njihovo kazensko ovadbo zavrgla z obrazložitvijo, da gre za “trenutni izraz nezadovoljstva posameznika, ki ne dosega grožnje v smislu kaznivega dejanja”, so zapisali v združenju.

Ker pa novinarji storilca niso mogli identificirati brez dostopa do IP naslova računalnika in zoper njega niso mogli začeti niti kazenskega pregona na zasebno tožbo, so na sodišče vložili še predlog za opravo posameznega preiskovalnega dejanja, saj lahko le sodišče policiji s sodno odredbo naloži izsleditev IP naslova računalnika. Tudi ta predlog je sodišče zavrnilo.

Kot navajajo v ZNP, so sodnice Katarina Turk Lukan, Alja Kratovac in Vesna Podjed odločitev obrazložile s tem, da gre za enkratni eksces glede na vsebino in način izražanja, vendar ne pomeni resne in objektivne grožnje.

“Sodnice so torej presodile, da grožnja ni resna, ne da bi vedele, kdo je storilec, ali je oborožen, nasilen, neuravnovešen,” so še zapisali v združenju.

V ZNP menijo, da gre za nezaslišano neprofesionalno ravnanje, ki pomeni odprt lov na novinarje. Sodnice pa, kot so zapisali, niso posegle zgolj v svobodo izražanja in pravico do varnosti novinarjev Demokracije in Reporterja, pač pa vseh “neprimernih” novinarjev v Sloveniji.

“Oškodovanim novinarjem zoper to odločitev sodnic preostane le še tožba na upravnem sodišču zoper okrožno sodišče v Ljubljani,” so zapisali v združenju. O primeru bodo, kot so še dodali, obvestili tudi relevantne institucije doma in v tujini.

Grožnja s smrtjo za tožilce ni neželen družbeni pojav
V uradu generalnega državnega tožilca pa so v odzivu na napoved ZNP o vložitvi tožbe opozorili, da je kazenska represija skrajno sredstvo, ki ga ima država na voljo za reagiranje na neželene družbene pojave. “Zato je nujno omejeno zgolj na najhujše kršitve, ki jih kot kazniva dejanja določa zakon,” so zapisali za STA.

Ob tem so v uradu poudarili, da “ocenjevanje verjetnosti končnega izida ali morebitnih odzivov javnosti ne more biti merilo za odločanje o pregonu, temveč mora ta vedno temeljiti zgolj in izključno na ugotovitvi o obstoju zakonskih pogojev za pregon”.

Pregon je dopusten, če ugotovljena dejstva in podatki v zakonsko določeni meri izkazujejo obstoj vseh elementov dejanja, ki ga zakon določa za kaznivo, so še pojasnili v uradu.

U. U., STA

 • John

  No, če grozite novinarjem ne bo nič hudega. Še celo pohvalili vas bodo na sodišču.
  Stvar pa se spremeni, če grozite komu od 571 družbenopolitičnih delavcev.

  • domovina mili dom

   Prava terminologija. V praksi jo je potrebno preizkusit istočasno. Naj narod vidi na katero stran se bo prevesila tehtnica. Tako se bo razkrila bizarnost pravosodja.

  • Nickname

   Ma tem trem sovam bi bilo potrebno napisati tako grožnjo. Me prav zanima koliko časa bi potrebovali da aretirajo avtorja. Dokler se delim na naše in vaše in bodo sodniki samo vaši, bo temu tako. Žal.

 • centurion

  V klubu 571 so za svoje člane poskrbeli.

 • Borut Stari

  Zanimivo. Same sodnice. V pravosodju brez dvoma prevladuje ženska kvota.

 • xtc

  Nevem,poizkusite na Delo,Mladino,Dnevnik,Pop Tv pa boste takoj vedeli ali je panika in ali je kaznivo-še pol leta bodo lapali kako so ogroženi in kako nevarno delo v službi resnice in kako se razdajjo za splošno družben dobro in kako jim grdi neinacisti grozijo ker dobro in dosledno opravljajo svoje delo.

 • pajot

  Nič bat. Zakladnik Matija,ki je tako vehementno grozil novinarjem,je en ubogi sfrustriran pizdek,ki čepi za računalnikom in orgazmira ob svojih umotvorih.Rad bi ga srečal na štiri oči. To bi bilo veselo.

  • John

   Seveda grožnja ni resna. Vsaj jaz mislim, da je pač plod zafrustriranosti enega malega človečka, ki ni sposoben sprejeti demokracije, ni sposoben prenesti, da lahko kdo misli drugače, kot so njemu vse življenje vbijali v glavo, da je prav.
   Me pa skrbi odziv sodstva, čeprav sem nekaj takega pričakoval. Dosledno procesirajo desne, levi lahko delajo, kar hočejo.

  • Orglice

   verjetno bi se podelal v plenico in bi model od smradu zbežal…
   seveda bajsi prej se moraš še iskobacat izpred compa preden groziš nekomu…..

   • Nova24TV Mod 1
   • pajot

    Analna faza se spet oglaša.

 • Orglice

  za oškodnino bojo verjetno zahtevali nekaj 100 plenic…..verjamem da imajo od straha vsak dan polne gate

  • Nova24TV Mod 1

   Vas sponzorira Pampers?

   • Orglice

    za vsako napisano besedo “plenica” dobim 10€ provizije

    • Antonius

     Ker ste samostalnik plenica uporabili v množinski obliki na “Novi24TV”, bi se spodobilo, da kupite vsaj eno delnico “Nove24TV”. 10 evrov pomnoženo z množino plenic vam da dovolj zaslužka, da prispevate v reklamne namene zlorabljeni Novi24TV.

    • dob

     … s katerimi si kupiš nove plenice!

   • xtc

    Ne dovoljeno oglaševanje je kaznivo po zakonu.

  • xtc

   Ti si definitivno perverznež ali pa pedofil.
   Razlaga; samo preverzneži se naslajajo nad polnimi plenicami in kopljejo in rijejo po njih.Glede pedofilije pa tole očitno te otroške plenice vzburjajo v iztirjeni smeri in prebujajo v tebi nizkotne nagone,ki so moralno zavržni.Drugih razlag za tvoje obskurno vedenje pač ni.

  • von Rhein

   Napisal sem ti že ,da si bolan.Kompleks “plenica” te muči in ne boš se ga rešil dokler ne poiščeš strokovne pomoči.

 • Frater

  Občutek je kot da so komunisti še vedno na oblasti, ko se ti prosto sprehajajo in grozijo s poboji in likvidacijami svojih nasprotnikov. Pojdite na kakšno partizansko procesijo, pa boste videli o čem govorim, tam boste slišali vse od izrabljenih revolucionarnih klišejev, do sublimnih napovedi kako obračunati z opozicijo. Kje je Nussdorferjeva, ko jo človek potrebuje?

 • xtc

  Preglejte vedno bolj bedne in vsebinsko revne in oskubljene članke na 24 ur,Siolu,financah in Dnevniku,pa Večeru ter Delu večina člankov na nivoju osnovnošolskega novinarskega krožka z obilico javkanja, solzavosti,pol resnic,laži,natolcevanj,anti amerikanizma in antisemitizma,rusofilstva in komentarjev o beguncih in ralagah za njihov nastanek in včasih že kar bebavih vsebin v večini pa zaklenjeni za komentiranje.
  So le še en dokaz kako nizko je slovensko novinarstvo-nič presoje,nič razmišljanja,samokritike,kritike ampak po vzorcu črede,kar zapovedo v Murgljah.

  • John

   Ne bom. Niti približno. Niti za vzorec. Dost jih mam in nihovega enoumnega poročanja in hujskanja proti drugače mislečim. Vsakega klika je škoda.

  • piksedem

   pa ne da je ta nova 24 kur kaj drugega, še primitivnejša

   • xtc

    Precej boljša od ostale predvsem leve medijske greznice.

    • piksedem

     ampak bolj primitivna

     • xtc

      Bolj primitiven od leve greznice ne moreš biti dokaz za to so tudi leve vlade vsaka deluje bolj primitivno in nič kaj sufisticirano.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!