fbpx

V Sloveniji potrjeni prvi primeri različice omikron!

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Danes smo potrdili prvi primer omikrona, nove različice virusa, ki je v nekaterih evropskih državah zelo razširjen,” je na današnji seji DZ povedal predsednik vlade Janez Janša. Uradno so potrdili že štiri primere omikrona.

Odkrili so ga na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo v Ljubljani, šlo naj bi za skupek okužb, več pa bo premier Janez Janša povedal na današnji vladni novinarski konferenci. 

Mnenje je podal tudi dr. kemijskih znanosti Roman Jerala, ki meni, da je zaskrbljujoče predvsem to, da se virus izredno hitro širi in v tem primeru lahko pričakujemo, da bi omikron postala prevladujoča različica. Virus je prisoten ne le v Južni Afriki, ampak tudi v Združenem kraljestvu in na Danskem, kjer se širi z neverjetno hitrostjo, govorimo o desetkratnem povečanju števila okuženih.

Omikron nalezljivejši od delte
Glede na to, da se šele po nekaj tednih pokaže hujši potek bolezni, smrt pa še kasneje po prihodu virusa, bomo morali počakati še vsaj dva tedna, da bi znali povedati, ali gre za blažjo različico ali ne, je dejal Jerala, “predvsem, da vidimo, kakšne posledice bo imela okužba na tistih, ki niso bili niti cepljeni niti niso okužbe preboleli.”

Tanja Brkić