fbpx

V slovenskih planinskih kočah porabljenih že za skoraj pol milijona evrov turističnih bonov

Triglavski dom na Kredarici (Foto: STA)

Epidemija novega koronavirusa je najbolj prizadela panogo turizma, pri katerem ni izvzet niti gorski turizem. Turistični boni so letos rešili turistično sezono in omogočili brezplačen dopust tudi tistim, ki si ga sicer nebi mogli mogli privoščiti. Turistične bone je bilo možno koristiti tudi v planinskih kočah, kjer jih je po podatkih Planinske zveze Slovenije uveljavilo kar 8477 posameznikov, v skupni vrednosti malo manj kot pol milijona evrov. 

Letošnje leto zaradi ukrepov po epidemiji koronavirusa drugačno od preteklih. S podobnimi težavami kot se je soočal turizem v dolini se soočajo tudi oskrbniki koč v hribih in visokogorju. “Letos oskrbniki koč tožijo o manjšem obisku gora in manjšem številu prenočitev kot pretekla leta, kar za 25 odstotkov manj,” je za Nova24TV sporočila Barbara Gradič Oset, predstavnica za odnose z javnostmi na Planinski zvezi Slovenije. Najvišji upad nočitev so zabeležili v nekaterih visokogorskih kočah, tudi za polovico.

Zaradi omejitve širjenja koronavirusa so tudi tujci previdnejši pri vstopanju v druge države. Opaziti je, da je tujcev letos bistveno manj, kot v preteklih letih, ko so ustvarili že polovico vseh nočitev v planinskih kočah. V preteklih letih so glavnino nočitev naredili tujci, teh pa je v letošnjem letu kar za 70 odstotkov manj in tokrat, po besedah Gradič Osetove, beležijo povečan obisk slovenskih gostov.

Lovska koča kralja Aleksandra na koncu doline Kamniške Bistrice je delo arhitekta Jožeta Plečnika (Foto: STA)

Dodatna težava v letošnjem letu pa je bilo tudi gorništvu nenaklonjeno vreme, saj Slovenci  v primeru slabega vremena ne gredo v gore in ostajajo postelje prazne. V nekaterih kočah bi sicer lahko prenočilo več gostov, vendar pa jih omejujejo ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po drugi strani so bile najbolj priljubljene koče tudi letos polno zasedene. V to kategorijo spadata koča na Triglavskih jezerih in koča na Kriških podih, kjer je bilo ležišče v avgustu skoraj nemogoče rezervirati. Po zadnjih podatkih, ki jih je  dal FURS, je bilo do 23. avgusta v planinskih domovih koriščenih 8477 turističnih bonov, v vrednosti 450.616 evrov.

Krekova koča na Ratitovcu (Foto: STA)

Porast nočitev v kočah, ki so dostopne z avtomobilom
Bone planinci v največji meri koristijo v planinskih kočah, ki so dostopne z vozili, nekaj pa tudi v visokogorskih kočah. “Lahko rečemo, da bi bilo brez bonov gotovo manj nočitev,” je še poudarila Gradič Osetova.  Ker ponavadi planinci ne prenočijo več noči skupaj v isti koči, saj pot nadaljujejo naprej, je bilo smiselno, da so omogočili koriščenje bonov po delih. “Tukaj gre zahvala ministrstvu, da so prisluhnili našim pozivom, da se lahko turistični boni koristijo v po delih,” je še poudarila. Oskrbniki koč pa so v letošnjem letu opazili, da bone v kočah uveljevljajo tudi obiskovalci, ki sicer ne hodijo v gore in so jim letošnji boni motiv, da izkusijo nekaj novega.

Sara Kovač