V spomin na srečanja in sodelovanja hrvaške in slovenske vlade v času osamosvajanja, se bosta srečala Janez Janša in Andrej Plenković

Datum:

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo v ponedeljek, 22. novembra 2021, ob 13.30 na Otočcu srečal s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem. Srečanje bo potekalo v spomin na srečanja in sodelovanje obeh vlad v času osamosvajanja.

Delegacija slovenske vlade pod vodstvom predsednika Lojzeta Peterleta in hrvaška vladna delegacija pod vodstvom predsednika Josipa Manolića sta se redno srečevali že pred agresijo jugoslovanske armade na osamosvojeni Slovenijo in Hrvaško. Dogovarjali sta se o osamosvojitvenih vprašanjih in medsebojni pomoči v primeru agresije jugoslovanske armade, ki se je tudi zgodila. Odmevno je bilo npr. majsko srečanje (26. maja 1991). Hrvaška je 17. julija 1991 menjala predsednika vlade. Delegaciji Republike Slovenije in Republike Hrvaške sta se začeli uradno sestajati na meddržavni ravni po izteku Brionskega moratorija  8. oktobra 1991.

Tako sta se 5. novembra 1991 na Otočcu srečali vladni delegaciji. Slovensko stran so zastopali predsednik vlade Lojze Peterle, obrambni minister Janez Janša in podpredsednik vlade Andrej Ocvirk. V hrvaški delegaciji so bili predsednik vlade Franjo Gregurić, podpredsednik za gospodarstvo Stjepan Ždunić in finančni minister Jozo Martinović. Največ časa so na večurnem srečanju posvetili gospodarskemu sodelovanju med državama, predvsem blagovni menjavi prek novonastale meje. Peterle je med drugim hrvaško stran obvestil o zmogljivosti Slovenije glede števila beguncev, ki so iz Hrvaške prihajali v Slovenijo. Omenjal je, da bi lahko ustrezno oskrbo nudili 23.000 beguncem. Kasneje je Slovenija tudi iz drugih območjih razpadajoče države sprejela in oskrbovala bistveno več beguncev. Slovenija se je zavzela za liberalizacijo obmejnega režima na področjih, kjer je to mogoče. Hrvaška stran je bila zainteresirana za pogovore o sodelovanju na področju obrambe, saj sta jugoslovanska armada in Srbija izvajali vojaško agresijo na Hrvaško, ki se je osamosvojila skupaj s Slovenijo.Ob tokratnem srečanju in v letu, ko praznujemo 30-letnico samostojnosti, neodvisnosti in suverenosti države, bo na Otočcu postavljeno spominsko obeležje, ki bo ohranjalo spomin na dvostranska srečanja in sodelovanje dveh prijateljskih držav. Ob odkritju spominskega obeležja, ki bo obogaten s krajšo kulturno slovesnostjo, bosta prisotna  tudi prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle in tedanji predsednik hrvaške vlade Franjo Gregurić.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...