fbpx

V Švici cene vinjet iz leta v leto padajo, v Sloveniji se višajo! Čeprav imajo Švicarji trikrat višjo povprečno plačo kot Slovenci, plačujejo trikrat cenejšo vinjeto – 35,75 evra!

Foto: STA

Še malo in bomo morali, če se bomo želeli voziti po slovenskih avtocestah, za vinjeto odšteti vrtoglavih 110 evrov, za razliko od Švicarjev, ki bodo v Švici odšteli kar trikrat manj – 35,75 evra. Letos namreč mineva 10 let od uvedbe vinjet pri nas in takrat se nam niti sanjalo ni, da bomo v prihodnosti za vinjeto plačevali občutno več, kaj šele, da bomo na samem vrhu Evrope po najdražjih cenah avtocest. Levičarske vlade s Šarcem, Cerarjem, z Bratuškovo na čelu in drugimi niso prinesle za malega človeka nič drugega kot podražitve.

Se še spomnite, ko smo v času Janševe vlade plačevali za letno vinjeto 55 evrov? No, teh časov že zdavnaj ni več. Prišli so časi levičarskih vlad, ki imajo polna usta lepih besed, da jim je mar za malega človeka, da jim je prioriteta skrb za socialno državo, a kaj, ko so dejanja tista, ki štejejo, in ne le besedičenje. Njihova dejanja pa so pokazala, da v desetih letih plačujemo za sto odstotkov dražjo vinjeto. Ni pa tako v Švici. Tam so vinjete iz leta v leto cenejše.

V Švici imajo več kot trikrat višjo povprečno plačo in trikrat nižjo ceno vinjete
Čeprav je bila v letu 2017 njihova povprečna bruto plača trikrat višja kot naša, in sicer 5.817 evrov, pri nas pa 1.626 evrov, se cene njihovih vinjet nižajo, naše pa višajo. S septembrom 2017 je Švica znižala ceno letne vinjete z 38 evrov na 36,50 evra, leto pozneje pa še na  35,75 evra.

Pri nas zgodba drugačna
V Sloveniji pa je zgodba ravno obratna; če se v drugih državah vinjeta ceni in se na tak način razbremenjuje davkoplačevalce, se pri nas krpa luknje v državni blagajni ravno na ramenih malega človeka. V času Pahorjeve vlade, ko so koalicijo sestavljale stranke SD, LDS, Zares in DeSUS, se je vinjeta podražila s 55 evrov na 95 evrov, Bratuškova pa je naredila še korak dlje in leta 2014 letno vinjeto za avtomobile podražila še na 110 evrov.

Koliko plačujejo drugod?
– V sosednji Avstriji letna cestna dajatev znaša 87,30 evra.
– V Bolgariji znaša 50 evrov.
– Skozi Češko se lahko peljete za 58,37 evra.
– Najcenejša letna vinjeta je v Romuniji – 28 evrov.
– Nemčija ima dobro razvito avtocestno omrežje, ki zajema skoraj 13.000 kilometrov avtocest. Cestnina se za osebna vozila ne plačuje.
– V Belgiji uporaba avtocest za osebna vozila ni plačljiva, plačljiva je le uporaba predora Liefkenshoek pri Antwerpnu.

Cene vinjet lani (Foto: Twitter)

Leve vlade so zares dobre v tem, da le govorijo, kako jim je mar za socialno državo, za ljudi, v praksi pa pokažejo ravno nasprotno sliko. Visoka cena vinjete namreč najbolj prizadene delovne ljudi, ki so primorani uporabljati avtoceste, da zaslužijo kruh za svojo družino. Glede na to, da se cena vinjete ni zmanjšala vse do danes, kaže, da levim vladam za malega človeka očitno ni mar, pomembno je le, da se čimveč pobere davkoplačevalcem.

A. G.