fbpx

Janez Janša v Evropskem parlamentu: Zadnji novinar, ki je bil v Sloveniji zaprt zaradi svojega pisanja, stoji pred vami!

Foto: Twitter

Predsednik vlade Janez Janša je danes prispel v Strasbourg, kjer se je najprej srečal s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. Nato je potekala predstavitev šestmesečnega programa predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije s prednostnimi nalogami predsedstva v drugi polovici leta 2021.

Janez Janša je dejal: Slovenija je danes peta najbolj varna država na svetu, deveti smo po trajnostnem razvoju, trenutno imamo eno najvišjih gospodarskih rasti kljub pandemiji v Evropi imamo nižjo brezposelnost kot v času pred epidemijo. Slovenija ima eno najnižjih, če ne celo najnižji indeks socialne neenakosti. Ponosni smo na to kar smo dosegli v 30 letih.

V Evropo smo vstopili zato, ne da se delimo ampak da se združujemo. Vrednote v Lizbonski pogodbe so zelo pomembne. Vladavina prava je ključna, pri tem moramo imeti neodvisna sodišča. Enako s svobodo medijev, vse kar je bilo o tem rečeno, oprostite, ampak zadnji novinar, ki je bil v Sloveniji zaprt zaradi svojega pisanja, stoji pred vami. Trenutno ni nobene represije v Sloveniji nad mediji ali novinarji, gre za prenašanje političnih zdrah iz slovenskega v evropski parlament.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije: “Program prihodnje generacije EU bo zasnoval program tudi Slovenskega predsedstva. Državljani želijo pustiti pandemijo za sabo. V prvi vrsti je odločilnega pomena naša kampanja cepljenja, ki bo zgodba o uspehu. Za Ameriko smo v odstotkih cepljenja zaostali le še za 5 odstotkov in se to tudi zmanjšuje. Se pa še vedno kažejo razlike med državami članicami. Širi se tudi različica delta.” Glede gospodarske oživitve je dejala, da smo v zadnjih tednih zbrali 35 milijard evrov na kapitalskih trgih in to ne bo omogočili le hitrega predfinanciranja ampak je to pokazalo globoko zaupanje vlagateljev v Evropo. Smo pripravljeni. Vem, da lahko računam na Slovensko predsedstvo, da bo odobrilo čim več nacionalnih načrtov.

“Slovenija iz lastnih izkušenj dobro ve, kako pomembna je evropska perspektiva za izvajanje reform v procesu pristopnih pogajanj. Ta perspektiva mora biti tako oprijemljiva, da je v njeno izpolnitev mogoče resnično verjeti v času življenja ene generacije, sicer to ni spodbuda.”

“Pri vprašanjih vladavine prava mora biti vedno neodvisno sodišče tista instanca, ki odloči, ne pa politični organ.  Prav tako pomembna je kakovost delovanja pravosodnega sistema, ki mora temeljiti na neodvisnem, nepristranskem in neselektivnem sodstvu, ki v vsaki državi članici stremi k pravičnosti in zagotavlja pravno zaščito brez odlašanja in nerazumno dolgih rokov.”

Janez Janša je dejal, da je vrnitev v Evropo sovpadala s temeljnim zgodovinskim poslanstvom Evropske unije, ki ga je narekoval padec totalitarnih komunističnih režimov v Evropi: oblikovanje celovite in svobodne Evrope, ki bo v miru živela sama s seboj in s svojo soseščino. “Biti del Evropske unije za nas nikoli ni pomenilo zgolj gospodarskih priložnosti. Pomenilo je vrnitev v družino, ki jo povezujejo vrednote spoštovanja človekovih pravic in temeljnih političnih svoboščin ter demokracija.”