fbpx

Janez Janša: SDS z današnjim kongresom napoveduje neusmiljen boj za izkoreninjenje drugorazrednosti v Sloveniji

Foto: Robert Fojkar

Spoštovane bralke in bralci, vabimo vas, da tekom dneva spremljate 11. kongres SDS na tem spletnem portalu. Članek bomo redno posodabljali, tako da ga kliknite večkrat, da česa ne zamudite. Ob koncu kongresa je jasno – in tudi pričakovano: Janez Janša bo še naprej predsedoval SDS.

Predsednik Mestnega odbora SDS mag. Zvonko Zinrajh je spregovoril kot prvi, ob tem pa poudaril, da je bil Maribor nekoč cvetoče mesto, danes pa nekoliko bolj zaspano, a s prizadevanjem družine SDS “bomo to mesto dvignili, kot se za prestolnico Štajerske tudi spodobi”. 

Med kongresom so se poimensko spomnili tudi vseh, ki so stranko SDS zapustili, ker jih je Bog poklical k sebi.

Delegati na kongresu SDS. Foto: Robert Fojkar

Kongres lahko spremljate tudi v živo na tej povezavi: http://nova24tv.si/tv-v-zivo/

Poslanca SDS Eva Irgl in dr. Anže Logar. Foto: Robert Fojkar

SDS lahko naredi Slovenijo spet veliko
Evropa bo obstala kot dobra in varna le, če bo branila skupne cilje. Spregovorila sta tudi predsednik Centra za evropske študije Wilfried Martens in nekdanji predsednik slovaške vlade Mikulaš Dzurinda, ki je izrazil zadovoljstvo, da je stranka tako močna, še bolj pa je močan in pokončen vodja stranke Janez Janše. Spomnil je tudi na parlamentarne volitve, ker bodo imele velik vpliv ne le na Slovence, ampak na celo Evropo. “Soočamo se z resnimi izzivi, tako od zunaj kot znotraj naše skupnosti, Unije. Potrebujemo novo vizijo in moramo prevzeti akcijo, tako bomo dobili močno Evropo,” je dejal ter dodal, da ne dvomi, da je SDS na pravi poti z novim programom Slovenija v srcu. “Treba je izpeljati reforme, vlagati v izobrazbo, imeti pogum za pogumne korake. Braniti moramo naše vrednote. In SDS ima možnost, da naredi Slovenijo spet veliko!” Janezu Janši in njegovi stranki je zaželel vse najboljše in dodal v slovenščini: “Slovenija zmore več!”

Poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc. Foto: Robert Fojkar

Preko videokonference je prisotne na kongresu SDS pozdravil vrh Evropske ljudske stranke in predsednik CDU-fundacije Konrad Adenauer ter nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans Georg Poettering.

Poslanec v Evropskem parlamentu dr. Milan Zver s soprogo dr. Andrejo Valič Zver. Foto: Robert Fojkar

Čas je, da rešimo Slovenijo iz krempljev roparskih elit!
Prišla sta tudi predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc in predsednik SLS, mag. Marko Zidanšek. Primc je poudaril, da je za njimi 16 let uspešnega sodelovanja, trikratna zmaga na družinskem referendumu, “sedaj pa je pred nami nova naloga, da rešimo iz krempljev roparskih elit našo ljubo Slovenijo. Da naši ljubi Sloveniji vrnemo veselje do življenja, upanje in optimizem, boljše življenje!” Zidanšek pa je opozoril, da so pod aktualno vlado leta zamujenih priložnosti, “saj ne črpamo evropskih sredstev, se zadolžujemo in ne spoštujemo naših lokalnih skupnosti, občin. SLS, drugačna in prenovljena, gre v slovenski parlament, zato ker brez SLS ni desnosredinske vlade,” je dejal.

Aleš Primc. Foto: Robert Fojkar

Nabito polna dvorana. Foto: Robert Fojkar

Spregovoril je tudi pesnik Tone Kuntner, ki je spomnil, da je Cankar našo domovino poimenoval nebesa pod Triglavom. “Jaz danes dodajam in veselo potrjujem in trpko ugotavljam: res košček nebes pod Triglavom. Snežne planine, zelene doline, gore, gorice, nebeške vasice, prebivališča za angele.” Spomnil je tudi na ljudi, ki so odšli iz raja pod Triglavom.

Delovno predsedstvo so sprejeli soglasno  predsednik tega predsedstva je Zvone Černač.

Dr. Milan Zver je v poročilu delovanja SDS v mednarodnem merilu izpostavil, da svoj glas v tujini  SDS uveljavlja na različne načine, seveda je najbolj viden predsednik Janez Janša, ki ima mnogo vplivov in vlog. “Dejavni so tudi naši evropski poslanci, v času med kongresoma smo iskali podporo za naša stališča. Tudi poslanci državnega zbora so močno vključeni v mednarodne aktivnosti. Te niso vezane le na formalne ustanove, kot je Evropski parlament, ampak tudi na politične stranke njihove mednarodne asociacije.” Poudaril je, da poslanci v EP svoje delo opravljajo odgovorno, na strokovnih področjih, kjer delujejo, pa so v ospredju, nenehno postavljajo Evropski komisiji zahtevna vprašanja  in ne le v zvezi s Patrio, ampak tudi z drugimi aktualnimi vprašanji. “Imamo pa tudi vedno več prijateljev, ki stojijo za nami,” je prepričan. Stranka SDS živi torej polno življenje tudi izven meja naše domovine.

V dvorani se je prisotnim pridružil predsednik stranke FIDESZ in predsednik madžarske vlade Viktor Orban

Viktor Orban. Foto: Robert Fojkar Komac

Janez Janša, predsednik SDS, je izpostavil, da se je SDS prek svojih predhodnic rojevala sočasno z nastajanjem slovenske demokracije in slovenske države, zato je od samega začetka neločljiv del najpomembnejših procesov v vsej zgodovini Slovencev. “Skupni imenovalec naših programskih naporov je bila vseskozi želja po svobodni domovini, ki bo povezana z drugimi evropskimi narodi na enakopravni podlagi, ki bo dom pravičnosti in blaginje za vse, ne le za nekatere. Žal tega cilja v celoti še nismo dosegli, treba je pogledati temeljne vzroke, zakaj je temu tako. Mnogi se spomnimo, da so nekateri slovenski državni funkcionarji slovenski osamosvojitvi nasprotovali in trdili, da jim osamosvojitev nikoli ni bila opcija, Slovenijo so tudi izdali. Pomagali so jo razorožiti in kasneje so storili vse, da se ne bi vsaj za silo oborožili. Trdili so, da bomo Slovenci, če se bomo odcepili od Jugoslavije, jedli travo, in potem so se 25 let trudili, da bi bilo temu res tako.”

“Z denarjem, ki ga želijo ukrasti preko pretirane cene, lahko zgradimo preko 300 vrtcev ali športnih dvoran po celi Sloveniji. Aktualna Cerarjeva vlada je le izvrševalska lutka,” je povedal Janša o drugem tiru ter dodal, da se pravica deli selektivno, odvisno od tega, za koga gre. “V totalitarnem režimu so vzdrževali stanje, ko smo imeli preko 600 prikritih morišč in nobenega zločinca. Danes so temu dodali dva ropa državnih bank in nobenih banksterjev ni za zapahi. Kadar jih povprašamo po tem, nas obtožijo, da se preveč ukvarjamo s preteklostjo. Potem pa se oni zberejo v Dražgošah in se posvetijo čisti prihodnosti.”

Mir ni le odsotnost vojne, mir je tudi prisotnost pravičnosti. Janez Janša

O vladavini prava v Sloveniji bomo lahko govorili, ko bo sodstvo ločilo zrna od plev, pravi Janša. “S preteklostjo se ukvarjamo zato, ker smo v to prisiljeni. Ker nam jo mečejo pod noge kot piškave orehe in ker so uspeli potvoriti velik del zgodovinskega spomina.” Vendar pa “resnice ni mogoče ubiti. S preteklostjo se ukvarjamo zato, ker si ne želimo, da bi se tragično obdobje razkola še kdaj ponovilo, oni pa se s tem velikokrat ukvarjajo zato, da bi ta delitev ostala večno, saj koreninijo svojo slo po oblasti. To jim je vodilo za prihodnost in to tudi odkrito propagirajo. Mi želimo narediti prostor za prihodnost. Proti nam so usmerili ogromno sovraštvo, mi smo ga premagovali z našo ljubeznijo do domovine, enotnostjo in vztrajnostjo. Hvala vam za ta pogum.”

“Velikokrat na nas naslavljajo vprašanje, do kdaj bo SDS še vztrajala. Naš odgovor je: dokler bo potrebno! Dokler ne bo Slovenija postala domovina za vse!” pravi Janša. “Dovolj je je bilo delitve na prvo- in drugorazredne.”

Janez Janša s soprogo Urško. Foto: Robert Fojkar

“Prihaja čas polaganja računov in prihaja čas za novo stran v knjigi slovenske zgodovine, ki pa bo popisana v slovenskem jeziku.” Janez Janša

Janša obljublja, da bo ministrstvo za družino ločeno od socialnega resorja. “Družinam bomo omogočili ugoden kredit za ureditev stanovanjskega vprašanja, pri čemer bo glavnica zmanjšana za 20 odstotkov ob rojstvu vsakega otroka.” 

Govor Janeza Janše. Foto: Robert Fojkar

Politika vlaganja v človeka
Janša tudi pravi, da ne bodo pristajali na politiko, ki za ilegalnega migranta troši trikrat več kot znaša minimalna plača slovenskega delavca. Prepričan je tudi, da mora vsak, ki se rodi kjerkoli v Sloveniji, v revni ali v bogati družini, dobiti priložnost, da razvije svoje potenciale. “SDS se bo borila za vsakega, ki se v lastni domovini počuti drugorazrednega.”

Slovenijo, še posebej podjetnike in kmete, je treba razbremeniti birokratizacije
Opozoril je tudi na problem birokratizacije v Sloveniji. “Slovence danes oblast duši z birokracijo. Od nas terja upoštevanje več kot 20.000 vladnih uredb in zakonov,” je dejal in prisotne opomnil, da je SDS za naslednji mandat izdelala konkreten program debirokratizacije Slovenije. “V ospredje družbene pozornosti bodo v naslednjem mandatu prišli vsi tisti, ki delajo dobro in dobro gospodarijo.” 

“V zdravstvu bo SDS naredila red, kajti nered je glavni razlog za takšno stanje. Utrujeni smo od govorjenja o reformi, novih prispevnih stopnjah, nad jamranjem, kako ni denarja … Vse so samo izgovori. Reda ni.” 

Janša napovedal neusmiljeni boj za izkoreninjenje drugorazrednosti v Sloveniji
Janša še zaključuje, da “danes terjamo poštene volitve, po katerih si lahko kandidati različnih strank, zmagovalci in poraženci, sežejo v roke kot del iste celote. Ne kot sovražniki, ki drug drugemu neustavno jemljejo mandate, ampak kot del iste celote in ki delajo za skupno dobro. Takrat bomo lahko rekli, da je v slovenski politični prostor zakorakala normalnost. SDS z današnjim kongresom napoveduje neusmiljeni boj za izkoreninjenje drugorazrednosti v Sloveniji.” Obljublja, da bo Slovenija “z našim bojem postala prostor pravičnosti in blaginje za vse, ki so se zanjo pripravljeni potruditi. K sodelovanju vabimo vse, ki jim pogum ni tuj in ki jim je naš skupen cilj blizu. Tudi stranke, civilna združenja in posameznike. Vse, ki jim gre za stvar in ki imajo Slovenijo v srcu. Svoboda Sloveniji! Bog živi Slovenijo!”

Orban SDS zagotovil osebno podporo v boju, ki je pred njo
Spregovoril pa je tudi domoljub, antikomunist, oče petih otrok, predsednik madžarske vlade in sestrske stranke Fidesz Viktor Orban. “V čast mi je in v čast Madžarske, da ste me povabili na vaš kongres. Do sedaj sem mislil, da najbolj direktno in odkrito govorijo Madžari, danes pa vidim, da moram biti zadovoljen s srebrno medaljo, ker vaš predsednik Janša govori bolj jasno in glasno kot Madžari, saj je zelo jasno naštel dileme, ki nas pestijo v Evropi. Prva stvar, zakaj sem tukaj, je, da vam zagotovim, da lahko računate na madžarske krščanske demokrate, Fidesz, in mojo osebno podporo v boju, ki je pred vami.”

Orban je izpostavil, da brez močnih voditeljev stranke ne morejo biti uspešne. Ob tem je čestital Janši, ki svoje poslanstvo opravlja več kot odlično. “Vaš voditelj ni le neizprosen demokrat, ampak je tudi borec za svobodo, ki je že videl zelo veliko v svetu in ve, da senca sistema, kot je bil komunizem, sega daleč.”

Orban je bil jasen, da izbire ni: migranti ali naše lastne družine. “Ilegalne migracije so velik problem za Evropo, vsak narod naj sam odloči, s kom želi živeti. O tem ne more odločati nihče drug kot narod, ki se ga to vprašanje dotika.”

Cukjati opozoril na cilj tistih, ki hočejo oslabiti Janšo
Po Orbanovem govoru je spregovoril dr. France Cukjati, ki je opozoril, da hočejo Janšo sedaj še razlastniniti, ker se ne morejo začuditi, da svojih plač in honorarjev od knjig ni kar zapil. “Cilj stalnega pregona našega predsednika je oslabitev SDS in tistih političnih sil, ki želijo Slovenijo dokončno osvoboditi omrežja, ki Slovenijo še vedno izčrpava.” Vendar SDS ni muha enodnevnica, pa tudi njena politična usmeritev je jasna in otipljiva, kar velja za najbolj odlične lastnosti politične stranke.

Jože Tanko je izpostavil, da se je SDS vedno odzivala na aktualne probleme gospodarstva, na togo delovanje javnih služb, na probleme državljanov, da so se borili proti nalepkam, proti pretiravanjem z birokratizacijo, dragim projektom, kot je TEŠ 6 in drugi tir. “Uspešen referendum je zadnja možnost, da prihranimo vsaj pol milijarde evrov.”

Novo: predsednika SDS bodo volili neposredno
Kongres voli tudi predsednika stranke, izvršilni in nadzorni odbor za obdobje 2017–2021, delegati pa odločajo tudi o spremembi statuta stranke, saj je statutarna komisija na podlagi razprave pripravila več zanimivih dopolnil. Mag. Branko Grims je povedal, da se prvi sklop sprememb nanaša na člane in podpornike, drugi sklop pa se nanaša na volitve predsednika SDS, ki ga bodo od naslednjih volitev naprej volili neposredno pred samim kongresom, kongres pa bo to odločitev nato samo potrdil. Naslednji sklop sprememb se nanaša na odločanje in sodelovanje članov SDS, Grims pa je govoril tudi o tem, da spremembe začnejo veljati takoj, ko kongres te sprejme. Predlagane spremembe statuta so bile sprejete soglasno.

Soglasno so sprejeli tudi nosilno resolucijo Slovenija v srcu.

Na koncu je sledila še razglasitev volilnih rezultatov – predsednik volilne komisije Dušan Strnad je razglasil novoizvoljene člane nadzornega odbora in izvršilnega odbora – v slednjem je največ glasov dobil Aleš Hojs. Pričakovano so člani SDS zaupanje izkazali Janezu Janši, ki tako ostaja predsednik SDS še naprej. Janša je ob tem povedal, da so SDS namenili potisk na samo obrobje slovenskega političnega odbora. Ob tem se je zahvalil predsednikom odborov, še posebej za čas, ko ga 6 mesecev ni bilo, zahvalil pa se je vsem, ki so imeli kakršno koli funkcijo v tem preteklem mandatu “in ste verjeli v tisto, za kar so vam vsi govorili, da je praktično nemogoče”. Poudaril, da se bodo slovenski demokrati borili, dokler bo treba, saj “vemo, kdo smo in kaj hočemo. Vemo, kam gremo. Imamo program in imamo ekipe, da popišemo naslednjo stran knjige s slovensko pisavo, da zavarujemo slovensko domovino in ustvarimo čas blaginje za Slovenijo in vse, ki v njej živimo, brez delitve na prvo- in drugorazredne. SDS gre po današnjem kongresu naprej, bistra kot burja, močna kot val.”

Marjanca Scheicher