fbpx

Poslanec Čuš izstopil iz SDS, še v petek pa: ”O tem ne razmišljam.”

Vir: STA

Najmlajši poslanec SDS je danes izstopil iz SDS. Odločitev se zdi vsaj na prvi pogled dokaj nenavadna. Ko smo namreč v petek preverjali govorice, da naj bi vrste SDS zapustil prav Čuš, je za Novo24TV dejal, da to ne drži in da nikakor ne razmišlja o izstopu iz SDS. 

Govorice, da naj bi nekateri poslanci zapustili SDS, so se širile že kar nekaj časa, med potencialnimi kandidati za izstop pa se je najpogosteje omenjalo prav najmlajšega poslanca SDS Andreja Čuša. Prav zato ga je naš novinar v petek poklical in vprašal, ali držijo govorice, da bo izstopil iz stranke SDS. Čuš mu je zatrdil, da to ne drži in da ne razmišlja o izstopu. Zato je prav neverjetno, da je v dveh dneh – čez vikend – tako radikalno spremenil svoje stališče.

Kakšna je bila resnica v petek?
Bolj verjeto se sicer zdi, da poslanec Čuš v petek našemu novinarju ni govoril resnice. Kot smo neuradno izvedeli, je Čuš namreč svojo odločitev že v četrtek, ko je bil uradno na dopustu, sporočil tudi svojim staršem, prav tako pa naj bi že dlje časa nagovarjal nekatere druge poslance, da bi se pridružili njegovemu izstopu iz stranke. Tako naj bi k izstopu nagovarjal poslanca Zvonka Laha. Poslanec Lah je sicer za portal Siol dejal, da do poletja iz stranke ne namerava izstopiti, potem pa da bo videl, kaj bo prinesel čas.

”Upamo, da bodo mediji v prihodnjih dneh vsaj toliko pozornosti, kot ga namenjajo nekaj izstopom iz SDS, namenili tudi vzrokom za izstop deset do petnajst tisoč mladih šolanih rojakov na leto iz domovine, ko morajo le-ti v tujino s trebuhom za kruhom,” odstop Čuša komentirajo v SDS. 

In kaj danes pravi Čuš?
”V zadnjih tednih in mesecih je bilo na slovenskem političnem parketu zelo dinamično,” je začel s svojo novinarsko konferenco. ”V parlamentu nas je veliko, ki imamo boljše rešitve, kot se nam ponujajo v parlamentu. To se nanaša na vse – na vlado, poslance, poslansko skupino SDS. Sam resno jemljem zavezo poslancev, da sem predstavnik ljudstva. Zato želim ostati dosleden v svojem ravnanju. Do svoje bivše stranke ne gojim nobenih zamer.”

“Ministri in parlament se ne ukvarjajo s ključnimi problemi, s katerimi bi se morali – težek položaj mladih in vseh Slovencev. Poslanci naj bi bili v parlamentu zato, da pomagamo ljudem. S prestopom za samostojnega poslanca bom naredil prvi korak k boljšemu parlamentarizmu v Sloveniji. Na ta način bomo presegli sedanjo situacijo, ko sta si dve osebi praktično razdelili državo. Takšno prakso moramo preseči, tega druge države ne poznajo. Parlamentarizem mora postati aktivnejši. Ni prav, na primer, da je koalicija le podaljšana roka vlade,” je povedal Čuš.

Na volitvah želi pritegniti tiste, ki sicer ne glasujejo
Zdaj že nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš je še pripomnil, da se zaveda, da se bodo ob njegovem odstopu začele pojavljati različne teorije. “Pojavljale se bodo različne teorije zarote – da sem poslan s strani Janeza Janše ali pa da me pošilja Milan Kučan iz Murgel. Vsem ljubiteljem zarot sporočam, da me ne pošiljata ne Janez in ne Milan, prav tako za mano ne stoji noben stric ali teta iz ozadja. Za ta korak sem se odločil popolnoma samostojno, ker mi ni vseeno za to državo. Ni mi vseeno za mlade in njihovo prihodnost”, je še povedal Čuš.

Čuš na vprašanja novinarjev ni odgovarjal, napovedal pa je, da bo sestavil programski svet, kamor želi vključiti strokovnjake z različnih področij, s katerimi naj bi oblikovali nekatere ključne predloge za boljše stanje v Sloveniji. S predlaganimi odločitvami namerava na naslednjih volitvah pritegnili tiste, ki na volitvah sicer ne glasujejo.

Mediji drugim izstopom ne posvečajo toliko pozornosti
V SDS so se na val panike v javnosti glede izstopov iz SDS odzvali že v petek. Dejali so, da stranka deluje že polnih 27 let in danes predstavlja daleč najbolj stabilno demokratično politično stranko v Sloveniji. ”V tem času je na novo zaživelo in razpadlo na desetine drugih političnih strank. Nekatere med njimi, ki so celo vodile slovenske vlade, danes ne obstajajo več, ker so jih zapustili vsi člani, predvsem pa volivci. Nobeni od njih slovenski režimski mediji v času razpadanja niso posvetili toliko pozornosti kot nekaj izstopom iz opozicijske SDS,” so zapisali na svoji spletni strani in dodali, da so izstopi in vstopi v stranke nekaj popolnoma normalnega v demokratičnih državah.

M. G.