Zdravko Počivalšek: V zadnjih sedmih letih je to že moja tretja vlada, ocenim lahko, da je ta zagotovo najbolj operativna in uspešna

Predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin bodo na današnji novinarski konferenci spregovorili o aktualnih epidemioloških razmerah in drugih aktualnih temah.

Počivalšek: Boril se bom za to, da bo ostalo gospodarstvo popolnoma odprto ne glede na razvoj dogodkov. Glede na razpoložljivost cepiv pa enostavno ne bi bilo pošteno bremena skrbi za zdravje ponovno prevaliti na gospodarstvo in na tiste, ki so svojo osebno odgovornost ustrezno pokazali.

“Pri kakšni zadevi, ki smo jo naredili, smo bili tudi nerodni in nismo vsega izpeljali perfektno, pa vendar me včasih zaboli, ko se mediji in opozicija zapičijo samo v te nerodnosti in jih napihnejo do neba. Ob tem pa so spregledani dosežki in dobri rezultati.” je bil kritičen Počivalšek. “Razumem, da opozicija in mediji, ki so pod njeno kontrolo, stvari vidijo in predstavljajo drugače, bi pa ob tem pričakoval vsaj minimum korektnosti. Slovenija dosega odlične gospodarske rezultate in to kljub rušilnosti opozicije. Za ljudi so bolj pomembni konkretni rezultati, kot pa medijski videz tega, kar počnemo. Odločno bomo nadaljevali z izvajanjem koalicijske pogodbe in z delom za razvoj vse regije.”

Predsednik vlade je uvodoma dejal, da imamo dovolj instrumentov, zaradi katerih ni treba ponovno zapirati javnega življenja in omejevati gibanja. “Čas je, da združimo moči in dosežemo čim večjo precepljenost prebivalstva,” je dejal. “Pozdravljamo tudi izjavo Državnega zbora, ki  končno skupaj pozivajo k cepljenju in se enotno pridružujejo tem naporom.”

“V naporih, da se doseže enotnost smo se v koaliciji odločili, da zakon o nalezljivih boleznih, ki je v proceduri in pred končnim glasovanjem v tej fazi verjetno ni potrebna v tako hitrem času. Tako, da bodo poslanci koalicije glasovali proti noveli, in si bo vlada vzela čas do jeseni, da bomo pripombe, ki so bile dane ponovno prouči in predlagamo novo novelo.”

Koalicija bo tudi predlagala preložitev glasovanja o zakonu o nacionalnem demografskem skladu. Ne želimo, da se tako pomemben zakon sprejema v politično pregretem ozračju, je dejal Janša.