ZNP o prepovedi javnega komentiranja Videtiču: Zaskrbljujoče je, da je prepoved skladna z nastopom nove vlade

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič (Foto: STA)

Po dogodku, ko je vodstvo državnega podjetja ELES svojemu zaposlenemu, Miranu Videtiču, prepovedalo nastopati v oddaji Ura moči na Planet TV, so se odzvali tudi v Združenje novinarjev in publicistov, ki so prepoved ostro obsodili.

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so ostro obsodili prepoved nastopanja v oddaji Ura moči na Planetu TV, ki jo je podjetje ELES nedavno izreklo svojemu uslužbencu Miranu Videtiču, sicer rednemu komentatorju te oddaje. Poleg drastičnega omejevanja pravice do izražanja stališč dotičnemu posamezniku so v ZUP prepričani, da je to hud napad na medijsko svobodo v Sloveniji.

V ZNP so zapisali, da obnašanje zaposlenih do neke mere lahko narekuje podjetje z nekimi internimi pravili in lahko določa tudi način njihovega javnega komuniciranja, če se to nanaša na samo podjetje. S tem mislijo predvsem prepoved blatenja podjetja v javnosti ali razkrivanje njegovih poslovnih skrivnosti, “nikakor pa jim nima pravice na splošno prepovedati javnega izražanja stališč o družbenih vprašanjih, saj je to ustavno zagotovljena pravica. In kakršen koli interni akt podjetja, ki to pravico omejuje, je mogoče jemati za protiustavnega.”

V ZNP so prepričani, da je prepoved politično motivirana
Posebno zaskrbljujoče se jim zdi dejstvo, da je prepoved javnega nastopanja omenjenega komentatorja skladna z nastopom nove vlade. “Miran Videtič je namreč že nekaj časa uslužbenec podjetja ELES, prav tako je tudi že nekaj časa gost v določenih oddajah, ki kritično obravnavajo dogajanje v slovenski politiki in družbi. To doslej njegovega delodajalca očitno ni motilo. Ta sprememba se je zgodila v trenutku, ko se je zamenjal nadzorni svet tega državnega podjetja in ko so bili vanj imenovani ljudje iz vrst vladajoče koalicije,” so zapisali in dodali, da je iz tega mogoče upravičeno sklepati, da je omenjena prepoved povezana z določenimi Videtičevimi kritičnimi ocenami delovanja nove vladajoče garniture.Prepričani so, da je prepoved javnega nastopanja, izrečena omenjenemu komentatorju, politično motivirana, zato so podjetje ELES pozvali, da jo nemudoma umakne, hkrati pa so pozvali tudi ostala podjetja, da se vzdržijo podobnih praks.

Tanja Brkić