fbpx

“Varna koda” po migrantsko: Ilegalci za seboj puščajo zavezane vreče za smeti, ki migrantom za njimi nakazujejo, da je prehod varen

Foto: Twitter/Facebook

Če morda v času približevanja volitev velja vtis, da migrantov v Sloveniji ni, pa policijska poročila razkrivajo, da je resnica daleč od tega. Migranti prihajajo in za seboj puščajo pravo razdejanje. O odvrženih smeteh in kupih oblačil na družabnem omrežju Facebook poroča Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini, nič drugače pa ni v sosednji Hrvaški, kjer migranti razgrajajo, vlamljajo in za seboj puščajo nered. S tem nastaja škoda, človek pa se vpraša, kdo bo za to odgovarjal?

Priložene fotografije dokazujejo, da migranti pri nezakonitem prehajanju v gozdovih brezbrižno odlagajo nahrbtnike, oblačila in preostale smeti. Migranti se namreč v begu pred organi pregona skrivajo v gozdovih, da ne bi bili zasačeni pri nezakonitem prehodu meje. Očitno pa je, da nikakor niso begunci, saj drugače ne bi za seboj puščali oblačil, ki si jih marsikatera slovenska družina v stiski ne more privoščiti.

Preberite več: 

Sodeč po poročanju hrvaških medijev situacija v sosednji državi ni nič drugačna. Ena izmed starejših prebivalk hrvaškega naselja Generalski Stol je povedala, da so migranti vdrli v njeno hišo in v kuhinji povzročili nered, pri tem pa ukradli hrano. Glede na to, da ženska živi v osami, ni čudno, da pri njej vlada velik strah pred nepredvidljivimi migranti. Nič drugače pa ni s prebivalci, ki živijo na območju migrantske poti iz Bosne in Hercegovine, preko Hrvaške proti Sloveniji.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Prebivalci in vikendaši v naselju Generalski Stol in bližnji okolici v letošnjem letu zelo pogosto videvajo migrante. Pravijo, da jim nikakor ni vseeno, ko med sprehodom skozi gozd naletijo na smeti, ki jih za sabo puščajo migranti, pri tem pa je mogoče najti oblačila, nahrbtnike in teniske. Prej omenjena upokojenka je povedala, da ima pri hiši psa, in spomnila na pripetljaj iz preteklosti. Enkrat, ko pes ni bil pripet, se je ta pognal za skupino migrantov, ki so pešačili mimo hiše. Migranti so se bližajočega psa ustrašili in se razbežali. “Slišala sem, kako pes laja, ko pa sem stopila iz hiše, sem videla kolono migrantov. Naštela sem jih 30, nato pa sem prenehala šteti. Živim sama v hiši in počutim se zelo nelagodno, ko gredo mimo moje hiše,” je povedala za 24Sata.

Potujejo v večjih skupinah
Migrantom, ki se pomikajo preko naselja Generalski Stol, gre na roke trenutno nizek vodostaj rek. Ob tem je potrebno omeniti, da prebivalci, ki velikokrat naletijo na migrante, opažajo, da se migranti ne premikajo v manjših skupinah, ponavadi jih je po 20, 50 ali celo po 100 skupaj. Eden izmed Zagrebčanov je povedal, da je nedavno med vračanjem domov v bližnjem gozdu slišal šume. Sprva je mislil, da so za šume odgovorne živali, ko pa se je približal, je opazil, da je v gozdu skupina migrantov. Na začetku so mnogi, ki so naleteli na skupino nezakonitih migrantov, organom pregona poročali o njihovi prisotnosti, ko pa so videli, da od tega ni nobene koristi, so s tem prenehali.

Foto: epa

Foto: Facebook

Migranti v gozdovih za seboj puščajo ostanke hrane, uničene teniske, nahrbtnike in vreče za spanje, je povedal Miro iz Generalskega Stola in dodal, da za migranti ostajajo tudi zavezane vreče za smeti, ki migrantom za njimi nakazujejo, da je prehod varen. “Trije Afganistanci so prišli do mene in iskali hrano in vodo. Prav tako so me povprašali po cigaretah in elektriki, da bi si napolnili svoje mobilne telefone. Sicer je res, da je na našem območju precej policije, a vseeno ostaja občutek nelagodja,” je priznal.

Glede na to, da smo bili lahko na začetku septembra v Metliki priča protestu proti migrantskemu centru kjerkoli na območju Bele krajine, lahko vidimo, da je situacija resna. Ogorčeni prebivalci so izpostavili, da v zadnjem času zaznavajo vse več migrantov v okolici, zato so se ljudje po vaseh pričeli zaklepati, česar jim pred dobrim letom še ni bilo treba početi. Policijska poročila potrjujejo, da so se prehodi ilegalnih prehodov meje na območju Bele krajine letos povečali za 18-krat, zaskrbljujoče pa je, da se bo število prehodov v prihodnjem času še povečalo. Napočil je čas, da vladajoča oblast na prvo mesto postavi svoje državljanke in državljane, da ne bo prej prepozno.

H. M.