fbpx

Vojska dobila nezadostno oceno, policisti stavkajo, groženj Sloveniji pa vse več

Foto: STA

Sam predsednik Borut Pahor ocenjuje, da je stanje v slovenski vojski katastrofalno. Povprečna ocena za pripravljenost vojske za delovanje v krizi ali v vojni je po njegovem nezadostna. “Varnost je kot zrak; takrat, ko se zaveš, da zraka ni, je zate prepozno,” opozarja sindikalist Marjan Lah.

Ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba SV generalmajor Andrej Osterman sta predsedniku Pahorju predstavila poročilo o pripravljenosti slovenske vojske za leto 2015. Predsednik je opozoril, da je v poročilu pripravljenost za delovanje vojske v miru ocenjena s povprečno oceno zadostno, ocena za pripravljenost za delovanje v krizi ali v vojni pa je nezadostna.

Marjana Laha iz sindikata ministrstva za obrambo takšna Pahorjeva ocena niti najmanj ne preseneča. Na stanje v slovenski vojski namreč v sindikatu opozarjajo že leta in leta. Edini možni krivec je po njegovem oslabljen obrambni proračun. “V sindikatu državo že leta opozarjamo, naj ne skoparijo na obrambnem proračunu,” je pojasnil za Novo24TV.

Varnost je kot zrak …
“Varnost je kot zrak; takrat, ko se zaveš, da zraka ni, je zate prepozno,” je varnostno situacijo v Sloveniji orisal Lah. Sekretar sindikata je opozoril tudi, da je potrebno urediti status vojakov po 45. letu. Tudi to po njegovem predstavlja en košček mozaika. “Določiti je potrebno karierno pot vojakov, država mora poskrbeti za njihovo eksistenco,” je kritičen Lah. Ob tem je dodal, da so vojaki za to državo pripravljeni dati življenje, država pa jim to vrača z ignoranco.

“Potrebno je poskrbeti za ljudi, ki so pripravljeni za to malo državo dati tudi svoje življenje,” je kritičen Marjan Lah.

Lah je opozoril tudi, da morajo vojaki vedno znova iskati pravico na delovnem sodišču za takšne stvari, ki so za ostale delavce v javnem sektorju samoumevne. “Prepovedano nam je stavkati. Edina sila, ki nam pomaga pri opozarjanju na nepravilnosti, so novinarji,” je še dodal.

Hojs: Vojaške strukture so zapadle v miselnost javnega sektorja
Nekdanji obrambni minister Aleš Hojs je prepričan, da je glavni vzrok za tako stanje v slovenski vojski dolgoletno premajhno vlaganje v razvoj in usposabljanje naših oboroženih sil. “Seveda ni vse v denarju, zato lahko del vzrokov za tako stanje najdemo tudi znotraj vojaških struktur samih,” je pojasnil za Novo24TV. Te so po njegovem nemalokrat zapadle v miselnost javnega sektorja, varnega zavetja stanja miru dvajsetih let po naši osamosvojitveni vojni ter v tisti del naše vojske, ki se je miselnosti in doktrine učil še v propadli jugoslovanski armadi.

Najradikalnejše poslabšanje stanja v Slovenski vojski je po Hojsovem mnenju nedvomno obdobje vlade Boruta Pahorja, ko je bilo znižanje sredstev največje. “Veliko je k neučinkovitosti sistema prispevala tudi “afera” Patria, režirana s strani slovenske industrije, ki ni bila pripravljena na poštena in odprta javna naročila, temveč je obrambni resor izkoriščala za prodajo blaga in storitev, katerih cene so bile nesorazmerno visoke,” je prepričan Hojs.

Od besed k dejanjem
Hojs rešitev za slovensko vojsko vidi v politični odločitvi, da je vojska eden najpomembnejših državotvornih elementov in je temu primerno financirana. Po njegovem bi bilo potrebno tudi reformirati rezervne sestave slovenske vojske z ustanovitvijo nacionalne garde. Ob tem je dodal, da bi se morali častniki, vzgojeni v jugoslovanski komunistični vojski, počasi posloviti, nova mesta pa bi tako prepustili novim, kar se da mladim vojaškim kadrom, ki so izšolani v duhu evro-atlantskih varnostnih povezav.

Nina Knapič